Ymer & Experten presenterar Allsvenskan 2010 – Kalmar FF

Då börjar vi närma oss den efterlängtade Allsvenska starten med stormsteg. Tolv dagar kvar tills HIF gör avspark på Olympia. Där jag sitter, ser jag solen skina för tillfället, men dessutom ca 4-5 decimeter snö som ligger kvar på marken. Otroligt, att det kommer bli vår (Allsvensk start) snart! Men mirakel har hänt förut…
Nu kör vi på med Nannes gäng;

Kalmar FF

Arena: Fredriksskans (Kapacitet: ca 9.000)

Meriter: Svenska mästare 2008 – Svenska Cupmästare 1981, 1987, 2007

Historik:
Kalmar FF bildades urspungligen 1910 under namnet IF Göta men då namnet redan var upptaget blev man inte intagna i Riksidrottsförbundet förrän ett namnbyte, till IF Gothia, skedde 1912. Sedan 1918 har Kalmar spelat sina hemmamatcher på Fredriksskans.

Juli 1949 spelade klubben sin första historiska match i Allsvenskan – förlust bort mot Degerfors IF med 2-0 inför 3859 åskådare på Stora Valla. Den 4 september samma år sattes det gällande publikrekordet på hemmaarenan Fredriksskans när 15093 personer såg KFF ta emot Malmö FF. 

År 2003 gjordes en seriös satsning, balnd annat genom att Nanne Bergstrand togs tillbaka som huvudtränare och det “brasilianska spåret” med kvalitativa värvningar från Sydamerika blev klubbens strategi för att skaffa sig “spetskompetens”.
Med stort tålamod och tillit till tränare Bergstrand så betalade sig detta efter fem år, 2008, då Kalmar FF för första gången tog ett sm-guld och samtidigt befäst sin ställning som ett stabilt allsvenskt lag.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen HIF mötte KFF var i Allsvenskan den 24 oktober 2009. Matchen spelades på Olympia och slutade 1-1. Anmärkningsvärt från den matchen (genom HIF-ögon sett) var den mediokra publiksiffran, 5.159 personer!

Ymer analyserar:
Kalmar har varit ett stabilt och tryggt topplag de senaste åren, men är det dags för en scenförändring nu? Ja, jag tror att Kalmar är i ett skede där de får ta två-tre år av återuppbyggnad igen innan man når tillbaka till de senaste årens stabilitet. Det har försvunnit, (bland annat bröderna Elm), flera nyckelspelare och detta kommer bli svårt att ersätta. Härföraren Rydström har också blivit äldre, och även om han fortfarande kan läsa spelet och dirigera på plan, blir hans egen insats naturligtvis sämre och sämre.
Dessutom verkar Nanne vilja ha sabbatsår och inköpet från Gefle fick större medial uppmärksamhet än nödvändigt… Det känns lite ostabilt just nu i stabila Kalmar.

Allsvensk slutplacering: 9-12 plats

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
2008 års mästare är ett annat svårbedömt lag, tycker jag. Inte en enda broder Elm kvar att luta sig mot, och förr eller senare så blir gamla rutinerade trotjänare som Henrik Rydström också ett år för gammal (fast det vågar jag inte säga till honom)… Nåväl – Nanne Bergstrand är en man jag har stor respekt för – han verkar veta vad han pysslar med, helt enkelt. Lyckas han få in en brasse eller två med samma kvalitet som t.ex. Cesar Santin så hamnar de lätt på den övre halvan. Jag tror dock inte att de kommer att ha med den absoluta guldstriden att göra eftersom det känns som att det saknas lite spets.

Allsvensk slutplacering: 5-8 plats

8 kommentarer

 1. Är ganska övertygad om att Dahlquist ligger närmre sanningen än Ymer. Skulle tippa att Kalmar hamnar runt 4a-5a.

 2. Jag håller inte riktigt med varken Ymer eller Dahlquist.
  Kalmar har en bredare trupp i år än man haft tidigare år, visst Elmarna är borta o det är ett stort avbräck men jag tycker ändå man har lyckats fylla hålen. Man har Bapupa, Smylie på mitten, dessutom en stark mittback i Arajuuri samt en intressant brasseforward i Jael.
  Jag tror misstaget många gör är att säga jamen dom har ju tappat Elmarna, ja det är ju förvisso sant men tänk då på att Kalmar har varit ett topplag sedan 2004, o Elmarna klev ju inte fram förrän 2008-2009.
  Nannes filosofi är ju att låta spelarna växa in i klubben långsamt, i år är det t.ex dags för dom spelarna som var nya förra säsongen att ta ytterligare steg framåt, t.ex Mendes, Tobias Eriksson, tror även att dom som kom 2008, Sobralense, Dauda kan få sitt definitiva genombrott denna säsongen, o även Richardo Santos som kom 2007.

  Tror även att revanschlustan är stor efter det snöpliga uttåget ur CL kvalet mot Debrecen, vinner man guld i år så får man ju spela alla sina hemmamatcher i kvalet samt eventuellt gruppspel på sin nya arena 2011.

  Jag tror mycket väl man kan vara med o slåss om guldet i år.

 3. Jimmy: Jag kan utläsa genom din kommentar att du är från Kalmar? 😉
  Och naturligtvis följer även jag (på nära håll) hur det går för “Smålands Stolthet”. Men något säger trots allt, att 2010 komemr bli ett mellanår…?

 4. Jag tror verkligen inte Kalmar kommer på sämre än 5-8.Detta året har dem,som Jimmy säger,den bredaste truppen på länge.2009 var det 6-7 nyförvärv och dem har nu spelat ihop sig.Detta året har nya backen Paulus redan visat klass,Brassen Jael visat okej(inte i form än) och utlånade Daryl Smylie har under försäsongen visat sig vara mycket bra.Helt säker på att media underskattar Nannes lagbygge som vanligt 🙂

 5. Haha Ymer nu drömmer du allt va? Kalmar kommer utmana och vad jag såg av laget i cupen som visades tv4 sport nyligen blir dom giftiga i år. Dom har några brassar som har avverkat sitt första år och har en stabil defensiv med förra årest ypperliga nyförvärv Tobias Eriksson. Men det är klart, det är ju inte du som är experten Ymer utan Dahlqvist, tur det!

 6. Nej Arne, jag drömmer inte, jag spekulerar…
  Huruvida min spekulation, eller din övertygelse, kommer att stämma in, det vet ingen idag (inte ens experterna) 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*