Ymer & Experten presenterar Allsvenskan 2010 – Halmstad BK

Vi kör vidare genom de allsvenska lagen och landar cirka åtta mil norr om Helsingborg;

Halmstad BK

Arena: Örjans Vall (Kapacitet: ca 15.500)

Meriter: SM-guld 1976, 1979, 1997, 2000 – Svenska cupen 1995

Historik:
Halmstad BK grundades den 7 februari 1914 och spelar sina hemmamatcher på Örjans Vall som invigdes 1922. HBK’s historia från grundadet fram till 1970-talet är som en berg&dalbana då det gäller allsvenskt spel. De pendlade upp och ner ganska frekvent med dalar som division 3 och toppar som lilla silvret 1954.

Det är inte förrän på 1970-talet och i samband med Roy Hodgsons intågande i klubben, som HBK blir ett lag att räkna med då det gäller allsvenskan. Efter att 1975 varit väldigt nära att åka ur vinner klubben, under nye tränaren Roy Hodgson,  1976 överraskande sitt första SM-guld . Tre år senare, 1979, tar HBK sitt andra SM-guld när man tar 36 poäng och vinner allsvenskan med en poäng. Sedan följde lite magrare år på 1980-talet och 1987 åker så HBK ur allsvenskan igen.

Året därpå tar den icke helt obekante Stuart Baxter över klubben och han lyckas föra upp HBK samma år. Men Stuart och HBK lyckas inte behålla sin allsvenska status mer än fram till 1991, då man åker ner igen och Stuart lämnar klubben. Sejouren i de lägre seriesystemen varar bara två år, 1993 är man tillbaka i Allsvenskan igen och har varit där sedan dess.

Tom Prahl, som tillträdde 1996, tog HBK till SM-guld för tredje gången1997, och bröt därmed IFK Göteborgs dominans i allsvenskan. Han lyckades även att ge HBK sitt fjärde guld, 2000, innan han lämnade 2001.

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen HIF mötte Halmstad BK var den 30 Januari 2010 i en vänskapsmatch, matchen slutade 2-2. Den senaste gången lagen möttes i Allsvenskan var den 19 September 2009 på Örjans Vall, matchen slutade 2-1 till Halmstad.

Ymer analyserar:
Att HBK inte lyckades bättre förra året var för mig helt oväntat. Halmstad har en trupp som varvar rutinerade spelare (t.ex. Tommy Jönsson, “Texas” Johansson), med yngre ambitiösa spelare som bland annat Görlitz, Raskaj och Kujovic. Jag tror att det var på tiden att Janne Andersson lämnade klubben då han verkade ha kört fast och inte hade kapacitet att få mixen av spelare till att prestera mer. Vad gäller den nya tränaren, Lars Jacobsson, så är jag osäker på om just han är den rätta, jag följde han på närmare håll då han misslyckades med Östers IF. Sammantaget gör detta att jag har väldigt svårt att förutse HBK’s kommande säsong, det känns verkligen som om det kan både bli fisk eller fågel i år.

Allsvensk slutplacering: 9-12 plats

 

Experten, Jonas Dahlquist analyserar:
Väldigt svårbedömda och med ny tränare i Lars Jacobsson, som jag ärligt talat inte vet mycket om. Förra säsongen var inte någon höjdare för HBK, trots att de har ett par intressanta spelare att tillgå. Halmstad är det svåraste laget att tippa inför den här säsongen i min bok. Jag antar att de kan förbättra sig en del jämfört med ifjol, men någon topplacering blir det definitivt inte.

Allsvensk slutplacering: 9-12 plats

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*