Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2012 – Syrianska FC

2011 blev Syrianska det 61:a laget att spela allsvensk fotboll någonsin. De lyckades hålla sig kvar via kval där de slog ut Ängelholms FF. Nu är det dags för det svåra, andra året i Allsvenskan.

Syrianska FC

Arena:
Södertälje Fotbollsarena.
(Kapacitet ca 8.000 – Konstgräs)

Meriter:

Historik:
Klubben som bildades 1977 av syrianska ungdomar, har klättrat igenom seriesystemet och spelar år 2011 i den högsta svenska ligan, Allsvenskan. År 1977 bildades klubben som ”Suryoyo Sportklubb”, år 1986 ändrades namnet till Syrianska SK och slutligen till Syrianska FC i och med att klubben växte och avancerade genom seriesystemet. År 2010, bara efter två år i Superettan, så avancerade Syrianska till Allsvenskan för första gången i klubbens historia, och representerar det 61:a laget som spelar i Allsvenskan. För detta så tilldelades Syrianska Telgebragden för Årets idrottsliga prestation i Södertälje.

Eftersom det syrianska folket inte har ett officiell landslag, så ses Syrianska ofta som ett landslaget av folkgruppen, som har sitt ursprung i Syrien, Turkiet, och Libanon, men idag är utspridda över hela världen. Detta leder till att klubben har en supporterbas runt om i hela världen.

Klara nyförvärv (120313):
Özgur Yasar (mittfältare, Konyaspor KIF), Gabriel Somi (back, Örebro Syrianska), Gabriel Somi (back, Örebro Syrianska), Louay Chanko (mittfältare, Ålborg), Dejan Garaca (målvakt, Malmö), Haris Skenderovic (back, Stabaek)

Klara förluster (120313):
Nahir Oyal (mittfältare, Djurgården) Razak Omotoyossi (anfallare, Zamalek) Peter Ijeh (anfallare, Gais) Ivan Ristic (försvarare, slutar), Imad Zatara (mittfältare, Sanat Naft Abadan) Christian Frealdsson (målvakt, klubb ej klar), Aday Sleyman (målvakt, klubb ej klar), Vuk Martinovic (försvarare, klubb ej klar), Erkan Saglik (försvarare, klubb ej klar), Mamadou Fofana (mittfätlare, klubb ej klar) Ahmet Özdemirok (försvarare, Varberg Bois) David Durmaz (försvarare/mittfältare, Assyriska), Abgar Barsom (mittfältare, klubb ej klar)

HIF-relaterad statistik:

Allsvenska möten geonom tiderna – Hemma: 1 1 0 0 1 0 (+1)
Borta: 1 1 0 0 2 1 (+1)
Totalt: 2 2 0 0 3 1 (+2)

***

Ymer analyserar:
Ifjol gjorde Syrianska debut i finrummet och höll sig kvar med nöd och näppe. I år är det då dags för den största utmaningen i klubbens unga historia, att hålla sig kvar i Allsvenskan även det andra så historiskt svåra året.

Ifjol tog det ända fram till omgång nio innan Syrianska tog sin första seger* (* på plan, matchen mot AIK i omg 5 vann de genom pappersarbete…). Och det var för mig lite oväntat då för det första brukar nykomlingar ”chocka” lite i början och för det andra, jag tyckte Syrianska hade ett hyfsat lag. Men skadorna reducerade Syrianska till knapp superettan-klass.

I år är det tunnare i truppen (även utan skador) och det ser svårt ut för Syrianska att kunna få många poäng med sig alls. I mina ögon, det svagaste laget i årets upplaga av Allsvenskan.

Årets ! :
Fair Play! Ifjol var Syrianska det absolut minst diciplinerade laget och det haglade likt färgerna på deras dräkter, både gula och röda kort i parti och minut. Har man en tunn trupp, bör man försöka undvika avstängningar.

Årets ? :
Försvaret? Det ser väldigt tunt ut i de backre leden. Det brukar vara tvärtom, de lite sämre lagen har gärna ett starkt försvar.

Allsvensk slutplacering 2012:
Plats 13-16

***

Experten analyserar:
Förra säsongen trodde jag att rutinen och skickligheten som fanns i spelartruppen skulle göra Syrianska till den stora positiva överraskningen, men skador gjorde att de fick slåss i botten hela säsongen istället.

De klarade sig kvar tack vare ett självmål i sista minuten i kvalet mot Ängelholm, och sen dess har mycket hänt – och då inte i positiv riktning för klubben. Rutinerade Agbar Barsom och Peter Ijeh har försvunnit, liksom löftet Nahir Oyal, men de är inte ensamma. Ytterligare NIO spelare har lämnat Syrianska, och de har inga pengar att skaffa ersättare för.

Håller de sig helt skadefria och slipper avstängningar så kan de ställa en hyfsad startelva på benen, men det förstår ju vem som helst att det är en omöjlighet. De kommer sist.

Årets ! :
Jag är svag för anfallaren Dinko Felic och tror att han kan producera en del mål!

Årets ? :
Får de ihop fullt lag?

Allsvensk slutplacering 2012:
Plats 13-16

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*