Frågetecknen att räta ut på lördag

Fem månaders väntan är över, på lördag sparkas den svenska fotbollssäsongen igång i och med supercupfinalen på Olympia. Vägen dit från guldfirande har varit svajig med tveksamma resultat, svagt anfallsspel och in- och utgångar genom transferfönstret. Supercupen målas oftast upp som ett jippo i media, men faktum är att det står mer än en pokal och pengar i potten. Lördagens match ger också en riktig indikation på var HIF anno 2012 står. Nu finns inga ursäkter och här är fem frågor som jag vill ha svar på under supercupfinalen.

 

Vem gör målen? Under försäsongen har lagets anfallare sammanlagt gjort… noll mål. Null, nada, nothing! Helt klart underkänt även om många har missat matcher på grund av småskador. På lördag, då det är dags för årets första tävlingsmatch, är det skarpt läge. Håller Santos 90 minuter? Har Sundin kvar sin snabbhet? När lossnar det för Sörum? Förhoppningsvis är svaren fler än frågetecknen efter slutsignalen.

Hur långt springer HIF? Under den Karlssonsska eran har HIF utmärkt sig för sin outtröttliga press under 90 minuter som likt en boaorm kramar sönder sitt byte. Är taktiken sönderläst av övriga lag detta år och har spelarna gjort sitt jobb i löparspåret?

Hur sköter sig nyförvärven? Det svarta hål som skapades i spelartruppen i och med försäljningarna av Nilsson, Jönsson och Gerndt täpptes temporärt under höstsäsongen. Spelarköp har varit oundvikligt för att ha en rimlig chans att försvara guldet. In har två spännande försvarstalanger, en ex-AIK-mittback, en långhårig yttermittfältare samt en anfallande isländsk vulkan. Hur väl fungerar nyförvärven tillsammans med övrig trupp och vem spelar till sig en plats i startelvan mot Norrköping? Upp till bevis, grabbar!

Har May behållit sin tredje lunga? Förra årets bästa allsvenska spelare, i hård konkurrent med Pär Hansson, dominerade alla innermittfält 2011 oavsett motstånd. Att följa upp en bra säsong med en ännu bättre är mycket svårt, fråga bara Alexander Gerndt. Fortsätter May att springa maraton varje halvlek och plöja motståndare tillsammans med sin norske vapendragare Gashi kommer det att resultera i ännu en lysande säsong för sydafrikanen. Och tyvärr, en enkelbiljett ut i Europas klubblag till sommaren.

Vilka bygger mur framför Pär? Skador och nyförvärv har medfört flertalet rockader i backlinjen likt en städfirma, för att låna Daniel Anderssons uttryck. Kvarstår den stabila försvarsmur som förra året bar laget fram till tre titlar? Är Uronen och Krafth tillräckligt stabila för att peta bort de mer rutinerade namnen? Hur väl fungerar Attas samarbete med övriga mittbackar?

Förutom att frågetecknen ovan blir raka har jag en sista önskning inför lördagens drabbning: att HIF förstår hur viktig den här matchen är. Och sedan skiter fullständigt i det.

2 kommentarer

  1. Igår spelade HIF 4-4 (!) mot Ängelholm. Sörum gjorde inget men däremot lånet från lokeren vilket var glädjande. Försvars-spelet fungerade inte och Kraft var allför svag liksom mittbacksparet. Som HD skriver så har Sörum mycket kvar att bevisa liksom Hansveit (inte med igår). Finns det anledning att vara orolig? Ja, det måste jag tycka med tanke på hur mycket minus som anfallssidan vistas i p g a skador och måltorka. Liksom att backlinjen inte är sammantrimmad i tillräckligt hög utsträckning och visst är det i seriespelet som vinsterna ska komma men som spelare vill man alltid vinna oavsett vad för match som spelas. Jag tycker att det varit alltför många matcher på försäsongen som lämnat frågetecken efter sig. Nu tror jag att friska ordinarie försvarsspelare kommer att täppa till bra i försvaret men jag är mer orolig när det gäller de offensiva kvaliteterna i dagens HIF samt att de som inte ingår i första-elvan tyvärr verkar svajiga.

  2. Känner mer oro för försvaret då Conny laborerat friskt och visst har det ibland varit skador som ställt till det men så illa har det inte varit. Dessutom byggs en framgångsrik offensiv på ett stabilt försvar och som Pär vid ett tillfälle fick skrika sig röd för att jaga fatt på en gubbe til i muren (och dessutom napp) så är jag bekymrad för defensiven. Dock tror jag inte HIF:s presspel och mittfält är så lättläst men gäller att sätta dit defensiven så de offensiva krafterna kan släppas loss “för det är ju vår” och då ska forwardsen släppas lösa sägs det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*