Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2012 – Mjällby AIF

2010 slutade Mjällby på en överraskande 6:e plats. Ifjol blev det dock mer förväntat en 10:e placering. Trots sina ringa resurser så spelar lilla Mjällby även i år allsvensk fotboll. Har de etablerat  sig nu?

Mjällby AIF

Arena:
Strandvallen
(Kapacitet ca 7.000 – Naturgräs)

Meriter:

Historik:
Klubben bildades den 1 april 1939 genom en sammanslagning av de båda klubbarna Listers IF och Hälleviks IF. Klubben spelade i de lägre divisionerna i Blekinge och pendlade mellan division 5 och division 3. Sin bästa säsong under de här åren hade klubben säsongen 1942/43 då de slutade sexa i division 3. Säsongen därpå föll de dock ner tillbaka till division 4.

Den 28 juni 1953 invigdes klubbens nya idrottsplats Strandvallen på vilken de ännu spelar sina hemmamatcher.

Säsongen 1975 vann klubben division 4 med god marginal före tvåan Ronneby BK och påbörjade då sin klättring upp genom seriesystemet. Redan säsongen därpå vann klubben division 3 och fick kvala till division 2. De vann sin kvalgrupp före IFK Ulricehamn, Västra Frölunda IF och IFK Ystad och blev därmed för första gången i klubbens historia klara för division 2 säsongen därpå.

Första säsongen i division 2 slutar Mjällby på en fjärdeplats, 11 poäng efter Åtvidabergs FF på första plats. Säsongen därpå, 1978, slutade Mjällby återigen fyra, men den här gången slutade de endast tre poäng efter IS Halmia på förstaplatsen.

Den tredje säsongen i division 2, 1979 lyckades Mjällby med fem poängs marginal ner till tvåan Helsingborgs IF vinna division två södra och blev därmed klara för Allsvenskan säsongen 1980.

Klara nyförvärv (120313):
Haris Radetinac (mittfältare, Åtvidabergs FF) Mahmut Özen (försvarare, Varbergs Bois), Marcus Pode (anfallare, Trelleborg), Anders Wikström (back, Elfsborg, lån), Dominique Kivuvu (mittfältare, Cluj) Pär Ericsson (anfallare, IFK Göteborg, lån) Viktor Agardius (försvarare, Kristianstads FF), Gbenga Arokoyo (försvarare)

Klara förluster (120313):
David Löfquist (mittfältare/anfallare, Parma) Jesper Westerberg (försvarare, Lilleström), Tobias Grahn (mittfältare, Örebro)

HIF-relaterad statistik:

Allsvenska möten genom tiderna – Hemma: 2 2 0 0 5 1 (+4)
Borta: 2 2 0 0 2 0 (+2)
Totalt: 4 4 0 0 7 1 (+6)

***

Ymer analyserar:
Tre tunga spelarförluster för Mjällby gör att jag inte tror lika mycket på Mjällby som jag gjort de två senaste åren. Men herrar som Asper, Rosengren, Ekenberg och Fejzullahu samt den från Åtvidaberg införskaffade Radetinac gör ändå att man inte kan räkna bort Mjällby helt och hållet. De har ett lag som på pappret kan tugga sig upp till ett mittenlag, och bör så göra.

Men, (det finns alltid ett men…), Mjällby varvar kanoninsatser med riktiga lågvattenmärke. Deras ojämnhet har även i år speglat av sig på de träningsmatcher som Mjällby spelat än så länge. Och frågan är om inte deras ojämnhet gör att denna säsongen kommer bli den svåraste på flera år?

Årets ! :
Patrik Rosengren! Mannen fyller 41 i år och var så sent som förra året en av de bättre backarna i serien. Lyckas han kompensera sin bristande fysik (jo, så är det i den åldern…), med sin stora rutin även i år, så kommer han bli den viktigaste kuggen i Mjällby!

Årets ? :
Målen? Mjällby gjorde 39 mål 2010 och 36 stycken 2011. Mjällby måste bli målfarligare om de ska få större marginal ner till lagen bakom sig.

Allsvensk slutplacering 2012:
Plats: 9-12

***

Experten analyserar:
Okej, vad hade Mjällby att bjuda på förra säsongen – jo, lägstanivåernas lägstanivå kombinerat med (faktiskt) bra högstanivåer i Tobias Grahn, en bra ytterback i Jesper Westerberg, en stundtals skicklig mittfältsdynamo i Patrick Osiako och så främst, en David Löfquist som kunde göra saker som ingen annan i truppen kunde.

Alla dessa spelare har försvunnit till i år, och ersättarna ser på förhand inte lika bra ut. Svårt läge för Peter Swärdh, som dock är skicklig på att få ut max av spelartruppen. Det räcker dock inte längre än till bottenstrid.

Årets ! :
Marcus Pode är lönnbra, han kommer säkert att göra 8-10 mål utan att det står en enda rad om honom i kvällstidningarna. Mjällby ligger ju inte i Stockholm, som bekant!

Årets ? :
Vem ska hjälpa Pode med målskyttet?

Allsvensk slutplacering 2012:
Plats 13-16

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*