Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2012 – Åtvidabergs FF

I fjol vann de SuperEttan och i år gör de alltså comeback i Allsvenskan. Vi kollar lite vad Åtvidabergs FF har att erbjuda Allsvenskan 2012.

Åtvidabergs FF

Arena:
Kopparvallen (Kapacitet ca 8.000 – Konstgräs)
Meriter:
Svenska Mästare – 1972, 1973
Svenska Cupmästare – 1970, 1971
Historik:
Åtvidabergs FF grundades den 1 juli 1907.
Åtvidaberg hade sin senaste storhetstid i början av 1970-talet, då företaget Facit sponsrade laget.
Två allsvenska slutsegrar (1972 och 1973) och två finalsegrar i Svenska cupen (1970 och 1971) i början 1970-talet är de största framgångarna.

Klubbens största framgång i europacuperna är en kvartsfinal i Europacupen för mästarlag 1974/1975 där man förlorade mot Barcelona. I Cupvinnarcupen 1971/1972 skrällde man med att slå ut Chelsea, efter 0-0 hemma så fick man 1-1 borta och vann på bortamål, i kvartsfinal förlorade man mot Dynamo Berlin. Säsongen 1973/1974 skakade de Bayern München i Mästarcupen, där de tvingade storlaget till straffläggning efter en sensationell vändning då man förlorat borta med 1-3 men sedan vunnit hemma med 3-1.

I 1974 års svenska landslag, som blev femma i VM i Västtyskland, ingick hela 8 spelare som spelade eller hade spelat i klubben bland annat Ralf Edström, Roland Sandberg, Jan Olsson, Kent Karlsson, Jörgen Augustsson, Benno Magnusson och Conny Torstensson.

Klara nyförvärv:
Petrit Zhubi (mittfältare, FC Trollhättan) Tom Pettersson (mittfältare, FC Trollhätan) Mattias Mete (anfallare, Västerås SK) Tobias Nilsson (mittfältare, Falkenbergs FF), Alain Olle Olle (mittfältare, Stabaek), Allan Olesen (back, IFK Mariehamn), Emmanuel Dogbe (mittfältare, SC Medeama).

Klara förluster:
Haris Radetinac (mittfältare, Mjällby)

***

HIF-relaterad statistik:

Allsvenska möten genom tiderna – Hemma: 3 2 0 1 9 3 (+6)
Borta: 3 2 0 1 8 7 (+1)
Totalt: 6 4 0 2 17 10 (+7)

***

Ymer Analyserar:
Ytterliggare en nygammal nykomling. 2010 åkte ÅFF ur allsvenskan på målskillnad. Förra året vann ÅFF Superettan med två poängs marginal före GIF Sundsvall. Det bekräftar lite hur klubben verkar och drivs, med små marginaler.

Allsvenskan 2012 då? Njae, jag tror inte ÅFF kommer lyckas överraska någon i år. De har förlorat en viktig kugge i Haris Radetinac, och även om den rutinerade Kristian Bergström fortfarande finns med är det tveksamt om han lyckas bära upp och mana på de övriga till mer än en knapp kvalplacering.

Årets ! :
Andreas Thomsson, tränaren. Tog över som huvudtränare efter en sällan skådad kräftgång under allsvenskan 2010. Missade kvalet på en hårsmån och har lyckats få stabilitet i laget och är åter tillbaka i finrummet!

Årets ? :
Alain Junior Ollé Ollé? Vem är mannen som nu avverkar sin sjunde klubb sedan han lämnade Kamerun 2004. Oavsett, så har han ett namn som skvallrar om samba-fotboll?

Slutplacering i Allsvenskan 2012:
13-16 plats

***

Experten Analyserar:
Förra Allsvenska sejouren blev misslyckad för Åtvidaberg på grund av en katastrofal inledning av säsongen, den här gången kommer laget upp mycket bättre förberedda – och tränaren Andreas Thomsson gör ett mycket bra intryck på mig.

Jag tror ju knappast att vi talar om något annat än den nedre delen av den nedre halvan av tabellen, men Åtvidaberg är ju knappt ens en by. Det är oerhört starkt av dem att ha ett fotbollslag i Allsvenskan. Håll ögonen på målfarlige Magnus Eriksson och skicklige mittfältaren Tobias Nilsson.

Årets ! :
Alltså, ett kamerunskt nyförvärv med namnet Alain Ollé-Ollé ska ha utropstecken efter sig i minst 30 omgångar!

Årets ? :
Bortaspelet. Förra säsongen förlorade de sju av 15 bortamatcher i Superettan, om de gör liknande instaser i år tar de knappast en poäng på bortaplan?

Slutplacering i Allsvenskan 2012 :
13-16 plats

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*