Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2011 – Syrianska FC

Den andra nykomlingen i årets serie;

Syrianska FC

Arena: Södertälje Fotbollsarena (Kapacitet: ca 8.000)
Meriter: Gör sin första allsvenska säsong, 2011

Historik:
Klubben som bildades 1977 av arameiska (syrianska) ungdomar, har klättrat igenom seriesystemet och spelar år 2011 i den högsta svenska ligan, Allsvenskan.
År 1977 bildades klubben som “Suryoyo Sportklubb”, år 1986 ändrades namnet till Syrianska SK och slutligen till Syrianska FC i och med att klubben växte och avancerade genom seriesystemet. År 2010, bara efter två år i Superettan, så avancerade Syrianska till Allsvenskan för första gången i klubbens historia, och representerar det 61:a laget som spelar i Allsvenskan.

Eftersom det arameiska (syrianska) folket inte har ett officiell landslag, så ses Syrianska ofta som ett landslaget av folkgruppen, som har sitt ursprung i Syrien, Turkiet, Irak, Iran och Libanon, men idag är utspridda över hela världen. Detta leder till att klubben har en supporterbas runt om i hela världen. Deras befordran till Allsvenskan blev en mediasensation i svenska TV-sportprogram, tidningar och dokumentärer. Avancemanget nämndes också i många utländska tidningar. Fotbollsklubben har också en egen supporterlåt som heter “Ahna Kolan Suryoye”.

Nyförvärv:
Sharbel Touma, mittfältare, Djurgården, Alex Perreira, försvarare, Örgryte; David Durmaz, försvarare, Ljungskile; Johan Arneng, mittfältare, Ålesund; Valeri Bondarenko, tränare; Omar Jawo, försvarare, Gefle; Erkan Saglik, försvarare, Nybergsund; Yussuf Saleh, mittfältare, AIK (lån). 

Förluster:
Christian Frealdsson, målvakt, ny klubb ej klar; Haris Skenderovic, försvarare, Stabaek, Dennis Velic, mittfältare, Öster; Martin Vunk, mittfältare, Nea Salmis Famagusta; Mattias Mete, anfallare, Västerås; Peshraw Azizi, Dalkurd; Kushti Kanga, mittfältare, ny klubb ej klar.

Ymer analyserar:
Då man som jag är barnsligt förtjust i s.k. “Buster-historier”, så är det med glädje som jag välkomnar ytterliggare ett nytt lag i vår högsta serie. Ljungskile har gjort det tidigare, nu också Syrianska, klättrat från botten av seriesystemet upp till högsta serien.

Till skillnad från tidigare nykomlingar som haft ambitionen att satsa och stanna kvar, får jag lyfta på hatten åt Syrianska för deras smarta värvningar. Det är inga “topp-spelare”, men det är ålder, rutin och erfarenhet som ska hjälpa de yngre och mindre erfarna spelarna. Jag tror definitivt att Syrianska kommer att överraska, framför allt i inledningen av säsongen, och ta “oväntade poäng”. Men i regel brukar detta avmattas ju längre säsongen går. Därför är jag övertygad om att Syrianska kommer spela allsvenskt även 2012, med en stabil mittenplacering i bagaget från årets serie.

Ymer tippar:
En slutplacering mellan 9-12 plats.

Experten, Jonas Dahlquist, analyserar:
En nykomling som jag tror enormt mycket på, framför allt för att de har värvat på ett mycket smart sätt. De har hur mycket Allsvensk rutin som helst numera, och dessutom så har de den här “landslagsstoltheten” som Syrianska har som adelsmärke. Tittar man på namnen (Arneng, Touma, Barsom, Ijeh, Sleyman) känns detta som ett lag som ska kunna ligga med i toppen av ligan. Hemmaspelet lär lyftas av en stark publik, och bortaspelet kommer att fungera tack vare den digra rutinen.

Jag ser faktiskt Syrianska som ett av Allsvenskans fyra bästa lag när säsongen är över. SM-guld? Njae, kanske inte. En tredjeplats? Tja, det låter inte omöjligt.

Experten tippar:
En slutplacering mellan 1-4 plats.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*