Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2011 – Mjällby AIF

HIF’s premiärmotståndare är nästa lag på tur att få en analys;

Mjällby AIF

Arena: Strandvallen (Kapacitet: ca 7500)
Meriter: Fem Allsvenska säsonger (denna säsongen inräknat).

Historik:
Mjällby AIF bildades 1939 efter en sammanslagning av de två klubbarna Listers IF och Hälleviks IF. Mjällby har Strandvallen som sin hemmaarena, beläget i natursköna Hällevik, en dryg halvmil från Sölvesborg i Blekinge. Även om Mjällby inte räknas som en storklubb, har de fostrat stora spelare såsom; Mattias Asper, Tobias Linderoth och Christian Wilhelmsson.

Säsongen 1980 debuterade Mjällby AIF i Allsvenskan, men premiären blev inte som klubben hade tänkt sig. Även om hela 8 438 åskådare kom (än idag publikrekordet på Strandvallen) till matchen mot Kalmar FF så skadade sig lagets viktiga danske anfallare Flemming Pehrson efter endast 11 minuters spel och matchen förlorades med 0-1.

Den förlusten följdes av fler. På sommaren hyrde klubben in den engelske proffsspelaren Frank Worthington från Birmingham City FC som endast hann med att spela 10 matcher och göra 4 mål för klubben innan han stack tillbaka till England. Laget slutade till sist på sista plats med 11 ihopspelade poäng, tio poäng ifrån Djurgårdens IF ovanför nedflyttningsstrecket.

Nyförvärv:
Pavel Zavadil, mittfältare, Örgryte; Samuel Petrone, anfallare, New Jersey Rangers; Anton Dahlström, försvarare/mittfältare, Karlskrona; Joachim Lantz, försvarare, Kalmar. 

Förluster:
Christopher Nilsson, mittfältare, Västerås (lån); Juan Robledo, försvarare, Kasimpasa.

HIF-relaterad kuriosa:
Senast HIF och Mjällby möttes var i Svenska Cupen den 28 oktober 2010. HIF vann matchen (och sedermera som bekant hela turneringen) med 2-0.

Ymer analyserar:
Det är väldigt lätt att avfärda årets Mjällby med motiveringen att – den andra säsongen är den svåraste. Och visst tror jag Mjällby kommer få det lite tuffare i år då de flesta lagen inte blir överraskade av Swärdh och hans mannar. Dock måste jag lyfta en liten varningsflagga. MAIF har stärkt laget avsevärt genom bl.a. Zavadil från ÖIS. Deras anfallsspel ifjol var det inget fel på, nu är dessutom försvaret förstärkt med Lantz från Kalmar.

Men trots att Mjällby känns starkare i år, har jag en magkänsla av att MAIF kommer få det svårt. Om det har med “det andra året” att göra eller inte, det får vi se. Jag tror dock att Mjällby kommer vara ett av lagen som slåss i den nedre regionen till sist, men klarar sig kvar trots allt.

Ymer tippar:
En slutplacering mellan 13-16 plats.

Experten, Jonas Dahlquist, analyserar:
Förra säsongen var Mjällby riktigt imponerande, jag var förtjust i Osiako och Grahn på mittfältet och så El Kabir och Ekenberg framåt. Av någon anledning som jag inte riktigt själv listat ut tror jag dock att Mjällby kommer att drabbas av det berömda “andra säsongen-syndromet”, som alltså drabbar nykomlingar som hängt kvar.

I sina huvuden kommer de att sikta högre, börja ta större risker för att nå dit, och då kommer det en massa oavgjorda matcher istället för segrar och en massa förluster istället för oavgjorda matcher. El Kabir är ännu en sån där spelare som nog försvinner i sommar, och då tror jag att Mjällbys alla extrapoäng från ifjol försvinner med honom.

Experten tippar:
En slutplacering mellan 13-16 plats.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*