Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2011 – Malmö FF

Förra årets svenska mästare;

Malmö FF

Arena: Swedbank Stadion (Kapacitet: ca 24.000)
Meriter: Svenska mästare 16 gånger, Svenska Cup-mästare 14 gånger.

Historik:
Malmö FF bildades den 24 februari 1910 och firade sitt 100-års jubileum förra året genom att ta hem sm-guldet med två poängs marginal före HIF.

År 1931 spelade MFF för första gången i Allsvenskan, men 1934 uteslöts klubben för att inte ha följt amatörbestämmelserna. 1936 återvände laget till Allsvenskan, där man spelade fram till 1999. Efter ett år i Superettan återkom klubben 2001 till högsta serien.

Under 1980-talet dominerade Malmö FF tillsammans med IFK Göteborg den svenska klubbfotbollen. Malmö FF vann Allsvenskan fem år i rad (1985-1989) vilket är rekord, men erhöll inte SM-tecknet mer än två gånger, 1986 och 1988, på grund av periodens modell med SM-slutspel. I mitten av 80-talet värvades en ny generationen spelare till laget som Jonas Thern, Stefan Schwarz, Joakim Nilsson och Martin Dahlin. 1988 vann klubben SM med Dahlin som skyttekung.

Nyförvärv:
Tobias Malm, försvarare, egen produkt. 

Förluster:
Josep Clotet Ruiz, tränare, Halmstad; Anes Mravac, försvarare, LB07; Joseph Elanga, försvarare, ny klubb ej klar; Muamet Asanovski, mittfältare, AB Köpenhamn; Rick Kruys, mittfältare, FC Volendam.

HIF-relaterad kuriosa:
Senast HIF mötte MFF var den 19 mars 2011 i Supercupen. HIF vann med 2-1.

Ymer analyserar:
Med tanke på att MFF har i princip intakt trupp sedan förra säsongen, borde det rimligtvis vara så att de är skyhöga favoriter?
Men för det första; den assisterande tränaren förra året Ruiz hade nog mer inflytande än vad många tror. Det kan vi inte minst märka på årets försäsong.
För det andra; I skrivande stund är Roland Nilsson på väg till FCK. När detta blir klart är osäkert, men det kommer skapa väldig oro internt fram tills dess att Rolle lämnat. För det tredje; Baserat på påstående nummer två. En ny tränare ska in i laget dagarna, eller veckorna efter att säsongen startat, kan bli svårt att få alla pusselbitarna på plats.

Nej, jag tror inte MFF kan upprepa fjolårets säsong. Det kommer med tur, bli en europaplats möjligen.

Ymer tippar:
En slutplacering mellan 1-4 plats.

Experten, Jonas Dahlquist, analyserar:
Har fått behålla alla spelare som hade betydande roller under förra säsongen, så fram till transferfönstret i sommar kommer de att hålla hög klass. De blir definitivt ett topplag, men med det sagt tror jag ändå att de får lika svårt att försvara guldet som alla andra lag har haft i Allsvenskan de senaste 15 åren. Champions League-spelet kommer att spöka, eventuell spelarflykt i sommar kommer att ställa till det, och skulle MFF förlora två-tre matcher så kommer fans och media att börja hävda att Roland Nilsson saknar Pep Clotet Ruiz som andretränare.

 

Experten tippar:
En slutplacering mellan 1-4 plats.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*