Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2011 – Halmstad BK

HIF’s närmaste grannar i norr, “Real Halmstad”, står på tur för att bli analyserade.

Halmstad BK

Arena: Örjans Vall (Kapacitet: ca 15.500)

Meriter: SM-guld 1976, 1979, 1997, 2000 – Svenska cupen 1995

Historik:
Halmstad BK grundades den 7 februari 1914 och spelar sina hemmamatcher på Örjans Vall som invigdes 1922. HBK’s historia från grundadet fram till 1970-talet är som en berg&dalbana då det gäller allsvenskt spel. De pendlade upp och ner ganska frekvent med dalar som division 3 och toppar som lilla silvret 1954.

Det är inte förrän på 1970-talet och i samband med Roy Hodgsons intågande i klubben, som HBK blir ett lag att räkna med då det gäller allsvenskan. Efter att 1975 varit väldigt nära att åka ur vinner klubben, under nye tränaren Roy Hodgson,  1976 överraskande sitt första SM-guld . Tre år senare, 1979, tar HBK sitt andra SM-guld när man tar 36 poäng och vinner allsvenskan med en poäng. Sedan följde lite magrare år på 1980-talet och 1987 åker så HBK ur allsvenskan igen.

Året därpå tar den icke helt obekante Stuart Baxter över klubben och han lyckas föra upp HBK samma år. Men Stuart och HBK lyckas inte behålla sin allsvenska status mer än fram till 1991, då man åker ner igen och Stuart lämnar klubben. Sejouren i de lägre seriesystemen varar bara två år, 1993 är man tillbaka i Allsvenskan igen och har varit där sedan dess.

Tom Prahl, som tillträdde 1996, tog HBK till SM-guld för tredje gången1997, och bröt därmed IFK Göteborgs dominans i allsvenskan. Han lyckades även att ge HBK sitt fjärde guld, 2000, innan han lämnade 2001.

Nyförvärv:
Josep Clotet Ruiz, tränare, Malmö FF; Henrik Dagård, fystränare; Ivan Diaz, mittfältare, Leganes; Zamora, mittfältare, Real Madrid CD (lån); Rául Ruiz, forward, Real Madrid CD (lån); Javi H., mittfältare, Real Madrid CD (lån); Nauzet Perez, målvakt, kontraktslös. 

Förluster:
Tommy Jönsson, försvarare, slutar, Per “Texas” Johansson, försvarare, Falkenberg; Alexander Prent, mittfältare, ny klubb ej klar; Emir Kujovic, anfallare, Kayserispor; Lasse Jacobsson, tränare, sparkas; Anselmo, anfallare, Botafogo; Robin Malmkvist, Tromsö (lån).

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen mellan HIF-HBK var Sannarps IP den 26 februari i år. Träningsmatchen slutade 0-0.

Ymer analyserar:
HBK har tappat sina rutinerade försvarsjättar Tommy Jönsson och Per “Texas” Johansson inför årets säsong och ersatt dessa med halva(?) Real Madrid C. Men ingen av de nya spanjorerna är försvarare? Den nye tränaren Ruiz sägs vara den som gjorde MFF till mästare ifjol i sin roll som assisterande till Roland Nilsson. Nu ska han pröva vingarna som huvudtränare i ett lag som inte till närmelsevis har de kvalitéer som MFF hade. Det ska bli intressant att se om det går vägen dock, även om jag är ytterst tveksam till deras samarbete med Real Madrid.

Halmstad är nog tvugna att få igång laget som helhet i ett tidigt skede, annars är jag rädd att de inte får något lag bakom sig i sluttabellen. Initialt, tror jag att de åtminstone klarar kvalplats.

Ymer tippar:
En slutplacering mellan 13-16 plats.

Experten, Jonas Dahlquist, analyserar:
Jag ska säga direkt att det kan bli succé också, för Josep Clotet Ruiz är en visionär med god utbildning och intressanta planer. Frågan är väl bara om HBK är redo för det? Jag tror inte det. Man kan göra sig lustig över tanken att Tomas Zvirgsdauskas plötsligt ska spela “tici taca”-fotboll á la Barcelona, men det som jag tror blir problemet är att omställningen från det gamla HBK är för stor till det nya HBK som “Pep” verkar vilja skapa.

När det kommer ett gäng förluster (och det kommer det att göra) så börjar publiken, media och till slut även spelarna att tvivla. Lite som för Roberto Martinez i Wigan, där intentionen är god – men verkligheten en annan. Marcus Olsson och Joe Sise är spännande, alla nya spanjorerna också, men min känsla kring det här är att det går som när Trelleborg skulle börja spela underhållande under Ole Mörk 2001. Då kom de toksist. Men jag har gärna fel.

Experten tippar:
En slutplacering mellan 13-16 plats

1 kommentar

  1. Tror också “kulturkrocken” med HBK:s “heliga” version på IFK Göteborgs löp & presspel a´la 80-talet kommer att bli brutal men kan Pep trolla med sitt magiska spö så kan det också bli en hit, men lär ta en mellansäsong eller två innan det blir så -och tur då att man har en keeper som verkar total outstanding av insatsen mot HIF på Sannarps IP döma…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*