Vilka svar får vi i premiären?

När dessa rader skrivs återstår bara några timmar till den allsvenska premiären på Olympia då HIF ska ta emot Djurgården. Det finns ett antal frågor som hänger i luften och i bästa fall kommer vi att ha några av svaren vid 19.30-tiden ikväll.

Oavsett utgången av premiärmatchen tror jag emellertid att vi kommer att få vänta på svaret på den viktigaste frågan – hur stark är årets upplaga av HIF?

En klar seger kommer att väcka förhoppningar, en förlust väcker farhågor – men en match kan inte ge hela svaret.

Eftersom HIF lite hastigt och lustigt drog iväg på en  ”sista minuten-resa” till Spanien anar jag att även Roar Hansen har en del frågor som han ville ha svar på. Fick han de svaren? Kanske.

Det som varit ett ständigt återkommande orosmoln det senaste året och även under försäsongen är alla skador i backlinjen. Vi vet – eller åtminstone tror oss veta – att HIF har vad som kan vara allsvenskans kanske starkaste backlinje när alla är friska. Men för att försvarsspelet ska kunna fungera fullt ut krävs kontinuitet. Hur skickliga alla än må vara individuellt så skapar det en större trygghet om backlinjen är samspelt.

Det har inte bara betydelse för försvarsspelet utan för hela spelet. En stabil backlinje skapar trygghet även i anfallsspelet eftersom då kan de offensiva spelarna våga mer när de vet att det finns täckning bakom dem.

Jag har tyvärr bara haft tillfälle att se HIF vid ett tillfälle i år och det var cupmatchen mot Gefle, som jag följde via TV. Intrycket från den var att HIF hade mycket kvar att jobba med när det gällde passningsspelet.

Då undrar jag – hittade man passningsspelet i landet som gjort sig känt för världens bästa passningsspel? Innan jag började skriva det här kollade jag lite på reprisen av Spaniens match i veckan i Frankrike och imponerades över hur spanjorerna knappt lät fransmännen låna bollen. Jag vet att många är irriterade över hur spanjorerna trillar boll, men jag vet också hur djävla frustrerad man blir som motståndare när man knappt får låna bollen.

Nu tror jag inte att Roar direkt vill kopiera Spanien och Barcelona, men jag tycker mig ha förstått att han vill ha ett väl utvecklat, effektivt passningsspel som ska öppna motståndarnas försvar.

Får han till det så kommer ensamme anfallaren, David Accam eller kanske Alvaro att få chanserna. Men då krävs förstås att David lärt sig att inte dra iväg för tidigt, som han gjorde mot Gefle. Med den snabbhet han besitter behöver han inte springa offside. Han kommer ändå att springa ifrån de flesta backarna i allsvenskan.

En annan av frågorna jag vill ha svar på idag är därför om David hittat rätt?Foto: Bjarki Tordarson

Vi vet att Djurgården var en tuff motståndare förra året, men jag är lite osäker på stockholmarnas styrka i år. En seger skulle dock kännas riktigt skön. Och hemma kräver vi supportrar seger i varje match.

Så ge oss tre poäng idag, tack!

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*