Viktigt att hitta rätt ersättare!

Tiden har verkligen stått still inom fotbollen. Åtminstone i vissa avseenden. Det är nästan 50 år sedan jag som juniorspelare i Stattena IF fick lära mig att ett sätt att vinna matcher är att provocera motståndarnas farligaste spelare och få honom ur balans.  Sker det vid rätt tidpunkt så kan det avgöra en match.

Jag vill inte påstå att Alexander Gerndts utvisning innebar att HIF missade segern mot Malmö men det var en bidragande orsak. Därmed lyckades Mutavdzic i sitt uppsåt när han gnagde på och stängde Alexander så till den milda grad att sinnet rann på HIF-aren. Det är möjligt att HIF inte lyckats slå in segermålet ens om Gerndt fått vara kvar på planen, det får vi aldrig veta. Men möjligheterna hade tveklöst varit större.

Om Mutavdzic agerade efter eget huvud eller efter instruktioner från tränare Norling lär vi sannolikt inte heller få veta. Min gamle tränare Henry Christensson i Stattena skulle mycket väl ha kunnat ge en sådan instruktion.

Vi har sett det hända många gånger och alla toppspelare vet att de måste lära sig stå emot provokationerna, men att veta och att lyckas är inte alltid samma sak. De är ju människor och vi har alla våra gränser.

Trots utvisningen anser jag att HIF borde ha vunnit derbyt. Jag håller inte med dem som anser att det oavgjorda resultatet var rättvist. Långa stunder spelade HIF briljant och borde då ha avgjort matchen.  Försvarsspelet hackade emellertid. Att MFF fick tre chanser innan de satte kvitteringen till 1-1 borde inte ha fått hända!

Trots allt har HIF i år tagit fyra av sex möjliga poäng mot MFF och det får man vara nöjd med, även om trepoängaren kom på ett oönskat sätt.

Nu gäller det att blicka framåt.  Det som alla HIF-vänner och experter vill ha svar på är hur HIF ska klara sig utan Alexander Gerndt, både i allsvenskan och i Europa League (där Alexander dock är med i första matchen)?  Möjligen är frågan: ”hur kommer klubben att ersätta Gerndt” mer intressant?  Även om det finns back up i truppen så är jag övertygad om att både Conny Karlsson och Jesper Jansson m fl i ledarteamet inser att en ersättare behövs.

När Gerndt försvann tappade HIF en spetskompetens som behöver ersättas. Situationen är annorlunda när det sker mitt under säsongen än när det sker under vintern.  Nu krävs det en kraft som kan gå in och leverera direkt, alltså en lirare av allsvensk toppklass. Det begränsar urvalet rejält.  Jag lanserade brassen Sobralense som ett alternativ efter Kalmar-matchen och vidhåller att han skulle kunna fylla luckan.  Han är både framspelare och målskytt och det är just den spelartypen som HIF tappar när Gerndt försvinner.

Vi har en spännande tid framför oss. Jag hoppas att laget gör en bra insats i Israel och kommer hem med ett bra resultat inför returen på Olympia.  Nu räcker det inte med att koncentrera sig på seriespelet. Fokus måste även ligga på att lyckas i de internationella matcherna.

3 kommentarer

  1. Dencker på HD är inne på något lån med möjlihget till förlängning och låter inte helt fel – så kan man ju se hur killen funkar och utifall Rasmus försvinner eller ej så är det ju dumt att köpa på sig för många anfallare…

    Men frågan är vilka det finns redo för lån? Hallenius har Sportbladet basunerat ut men dom vet man ju vart man har och tror inte han själv är så sugen på det, Henek Goitom som någon nämt i förbifarten är nog inte så trolig heller men hade för mig varit en bra kortsiktig lösning…

  2. När det gäller derbyt så menar jag att HIF gav bort 2 poäng med tanke på hur suveränt de spelade 35 minuter i första halvlek och tjugo minuter i andra men att sluta spela och bjuda in MFF är oförlåtligt och jag saknar en tydlig ledare på planen! Gerndts utvisning är symptomatiskt för hans säsong i år. Egot är större än laget! Jag tycker det är bra nu att han lämnar efter ca 1 år i föreningen och där han talat om denna längtan sedan förra sensommaren. Jag är inte så orolig utan tror att vi kan klara att hålla nivån men skulle däremot Jönsson, Hansson, Larsson eller varför inte May, försvinna så är det mer krisartat. Å andra sidan måste HIF matcha in de yngre spelarna, det kan inte undvikas om det ska bli någon utveckling för dem!

  3. Jag kan förstå att det inte finns så mycket att skriva om HIF med all respekt allsvenskan är inte någon liga yvas mycket om. Gällande den här bloggen behövs mer bilder mer text och inlägg och för i helskotta var är entusiasmen.?? Det finns en blogg om FC Barcelona sedan många år som heter Blogg.barcaloneta.com kolla in den och låt era skribenter smittas ordentligt. SIR Lars Henry

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*