– Vi släpptes inte ens in, fick ingen förklaring

Det har nu passerat ett antal timmar sedan den största domarmissen i HIF:s moderna historia. Sällan har en domare så klart kunnat utpekas som den store syndaren och då har vi ändå David Accams mål mot AIK i mycket färskt minne.

Den här säsongen har HIF och IFK Göteborg drabbats av domslut som påverkat säsongen något oerhört. Någon gång borde det väl vända? Om man ska tro på floskler så säger en av de mest klassiska att det jämnar ut sig i längden. Ska detta jämna ut sig, det våra två föreningar drabbats av under året så är slutsatsen att det kommer att bli ett tvåklubbarsrace hela 2013. Men nu till gårdagens kalkonföreställning av den franske domaren. För det var verkligen kalkon. Och det var inte bara runt straffen som domaren var helt ute och reste.

Lindströms varning

Hur man kan få det till en varning övergår i alla fall mitt förstånd. Och då försöker jag ändå förstå hur domaren kunde bedöma som han gjorde. Det finns verkligen inget som berättigar till varning.

Bedoyas varning

En spelare går upp i duell med en målvakt. Utan att använda armar eller knän eller gå upp utan chans på att vinna bollen. Det blir kontakt och det är väl kanske okej med en frispark. Men här rusar domaren till som att det var världens överfall och drar upp det gula kortet. Att han missar den fula efterslängen från Zieler (vilket namn på en målvakt) visar mest på denne domaren inkapacitet.

Nedsparkningen av Djurdjic

Den fula nedsparkningen av Djurdjic gav visserligen ett gult kort men med tanke på tidigare bedömningar borde detta rendera i rött. Om domaren skulle vara nära konsekvens.

Straffen

Ja den är omtalad och lär vara ett mycket hett diskussionsämne. Det finns inget i bildmaterialet som visar att Peter Larsson drar ner anfallaren. Men, det kan jag köpa att domaren missar. De tar sina beslut på tiondelar av en sekund. Misstag görs. Fast… Hur TRE domare lyckas missa att förseelsen sker utanför straffområdet, ja det begriper jag inte. Man ser tydligt på bilderna att Peter Larsson ligger helt utanför straffområdet så det kan bara inte bli straff. Här har assisterande en viktig uppgift och den missar han å det grövsta. Fast huvuddomaren ska ändå inte ta straff där. Det finns liksom inte. Hans agerande efter straffen är inte heller bra. Att springa ner till sin position i höjd med straffpunkten är oerhört dålig känsla. Här tas inte någon riskeliminering in i hans beteende vilket leder till att Walid Atta åker ut. Enligt uppgift ska Atta ha vidrört domaren och ja, om det upplevs hotfullt så ska kortet upp. Inget snack om den saken. MEN en domare ska själv ge, ursäkta uttrycket, fan i att ta tag i spelare vilket skedde under tumultet. Utvisningen på Peter Larsson har vi inte fått någon förklaring till. Det som händer är att extraassisterande domaren rusar in i plan en halv minut efter Attas utvisning och påpekar något. Då får även Peter Larsson det röda. Är det för frilägesutvisning eller har extraassisterande sett något annat? Det vet vi inte. Under förmiddagen har jag talat med HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg om situationen och passade på att fråga om vilken förklaring domarna gett till hur de såg på vad som hände… – Vi släpptes inte ens in, fick ingen förklaring. De låste in sig och hade vakter utanför dörren, var Pauls svar.

Detta är ju faktiskt ännu mer upprörande. Att ta sådana beslut och sedan inte ge en förklaring till det är oerhört svagt. Trodde de att Jesper skulle bli våldsam? Nej, det är riktigt riktigt svagt av domarna.

Ska Alvaro ha straff i slutet?

Direkt efter avspark så får HIF upp bollen och Alvaro löper. Ut kommer Zieler och smäller på Alvaro och bollen. Här frias det. Var finns konsekvensen?

Peter Larsson och hands

Det finns så många åsikter om vad som är hands. Såg bland annat en som kommenterade här på AlltOmHIF som ansåg att Hannover skulle ha straff när bollen träffade Peters arm. Enligt de föreskrifter som finns är detta INTE straff. Anders Andersson (expert) ville ha det till att Peter gjorde sig större men Peter gör inte detta. Han BLIR större då armen inte är utmed kroppen men ett bra tips för att se om det är en avsiktlig eller oavsiktlig hands är att titta på hur handen/armen rör sig. Två exempel. May Mahlangu får bollen uppskjuten på sin arm i matchen mot Malmö FF. Tittar man på armen ser man att den dras bakåt, får en pendelrörelse efter att bollen träffat. Om du tar bollen med handen avsiktligt.. prova att få den rörelsen på armen. Det andra exemplet är från samma match där Wilton Fiugeiredo STOPPAR bollen. Hans arm pendlar inte överhuvudtaget.. Så glöm att det var straff igår för hands…

 

Vilka konsekvenser får detta?

Förutom att HIF tappar närmare en miljon i poängpengar så är chansen till avancemang liten. Det krävs helst en tvåmålsseger mot Levante och att sedan Hannover vinner mot Levante borta och att HIF vinner mot Twente borta. Nu tror jag inte detta är en omöjlighet för någon gång måste ju det hela jämna ut sig. Det gör ju så enligt en myt, jämnar ut sig över säsongen. Sju straffar och sex röda på motståndarna.. då är vi i alla fall halvvägs… Fast det blir utan Walid Atta, som säkert får två matchers avstängning och Peter Larsson får minst en. Tänk vad ett domslut kan påverka…

9 kommentarer

  1. Snacka om att vara enögd. Domarna gör misstag, ibland gynnas vi av det ibland missgynnas. HIF har gjort en dålig säsong och det beror inte på domarna. Om man bara spelar bra under 40 minuter som mot Hannover så vinner man inte matcher.

  2. Vet inte om det är enögt att konstatera de misstag domaren gjorde i denna match faktiskt. Det är ju domarens insats jag bedömer här, inte hur laget underpresterade i första (eller om det var Hannover som var bätre i första), eller hur?

  3. Du missade en annan riktigt dråplig situation. Gashi står nästan helt still, en tysk använder honom som stege, tysken faller från sin positon ovanpå Gashi och får ont, tysken får frispark.

  4. Att domaren var en katastrof i denna match är utan tvekan men att miljontappet skall sättas samman med just denna domarinsatsen är att dra det lite för långt. HIF:s säsong vilar helt i händerna på HIF själva.

  5. Ingen chans att efter matchrapporten kommit in lämna in en ev. överklagan på någon av utvisningarna och då framför allt den på P.L.? Tyckte domaren på TV-bilderna är ute med ett gult kort först och viftar fast å andra sidan hade inte P.L. någit gult kort i matchen så är väl för mycket att hoppas på…
    Blir hetluften i Europa för Hanstveit & Jesper m.a.o.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*