Vi klarade oss utan Gerndt….

  När Alexander Gerndt lämnade HIF förra sommaren krafsade olyckskorparna att klubben sålde guldet.

Vi vet hur det gick.

Nu försvinner Alfred Finnbogason (bilden).

Vi får väl se hur det går.

 

 

Den stora skillnaden mellan de här båda affärerna är givetvis pengarna. HIF tjänade en rejäl hacka på Gerndt men får inte en spänn för Alfred. Trist, men så går det när man lånar.

Det intressanta är förstås, för oss supportrar och medlemmar, hur det kommer att gå sportsligt.

Vi står förvisso inför vad som kan bli årets tuffaste vecka, med bortamatchen i Borås följd av CL-kvalet mot Celtic, men erfarenheten säger att om en stjärna försvinner så står många på tur för att bli nästa.

Det är ju inte bara så att Alfred försvinner utan att två nya spelare redan kommit in och signats. Dessutom snackas det mycket om att Kermit ska vara högaktuell. Om det stämmer vet jag inte.

Däremot kan jag lätt räkna ut att både Bedoya och Accam snabbt vill visa att de tänker bli nästa stjärnor. Jag kan också tänka mig att både Erik Sundin och Alvaro Santos vädrar lite morgonluft och vill vara med i konkurrensen om platsen bredvid pånyttfödde Thomas Sörum. Personligen räknar jag faktiskt in Sörum till nyförvärven. Efter turen till Norge har jag sett honom som en helt ny spelare. En anfallare som gör det han ska, det vill säga mål.

Jag delar därför inte den oro som många uttryckt i olika sammanhang sedan det blev klart att Alfred försvinner. Och att risken funnits har ju inte varit okänt för någon, även om alla hoppats att han skulle stanna kvar. Vi känner igen situationen från förra året när Peter Larsson lånades in och sedan fick återvända.

När jag såg landskampen på Råsunda i onsdags kväll kom jag för övrigt på mig själv med att fundera över om jag skulle vilja byta ut någon HIF-spelare mot de som representerade Sverige den kvällen. Svaret blev nja. Möjligen, men bara möjligen skulle jag tänka mig Sebastian Larsson i HIF:s trupp. De övriga skulle inte platsa. Åtminstone inte sett till vad de presterade mot Brasilien.

Lite kul är det ju att nästa landskamp spelas på Olympia, den 6 september. Ett genrep mot Kina inför första VM-kvalmatchen. Till den matchen skulle jag se att Erik Hamrén vågade gambla lite. Att Pär Hansson borde vakta målet ser jag som en självklarhet. Dessutom måste Hamrén hitta en anfallare, om inte Zlatan kan (=vill?) ställa upp då. Fattade inte att Erik tog ut Marcus Berg än en gång. Men på just den positionen har knappast HIF något alternativ att erbjuda. Däremot har vi duktiga mittbackar och jag tror att på lite längre sikt kan Sadiku ta en plats i den blå-gula landslagsdräkten.

Själv ser jag fram emot HIF:s möte med Djurgården nästa lördag, eftersom jag då får tillfälle att se laget på plats. Men innan den matchen hoppas jag att HIF tagit tre poäng mot Elfsborg och gjort ett bra resultat mot Celtic. Helst 2-0 på Olympia, men gärna 3-0. Det kan bli jobbigt i returen i Skottland.

 

5 kommentarer

  1. Lokeren tjänade en slant på affären och HIF blev använda, utnyttjade och lurade? Frågan är varför HIF valde att från början åter låna in en spelare? Risken var uppenbar och det hela komplicerades av att Finnbogason inte förrän i andra halvan av säsongen riktigt övertygat. Men forwardsproblemet har oftare stavats Sörum och det har varit hans brister som gjort att ropen på ett nyförvärv hörts. Nu i andra halvan av säsongen så har både Sörum och Finnbogason på allvar fått utdelning och levererat liksom hela laget vilket skapat förhoppningar om såväl SM-guld som avancemang i CL-kvalet. Ja, det är ingen enkel resa det här. Hur kommer Sörum att funka utan Finnbogason? Finns alternativen i de två senaste nyförvärven? Eller måste en toppforward rekryteras men då samtidigt med osäkerhet omkring hur lätt/svårt det är att bli en del av ett lag som spelat halva säsongen? Grunden i problemen HIF nu står med är vad som inte gjorts under försäsongen och kanske att ledningen lagt energin på att göra sig av med tränarna/rekrytera nya sådana och bländats av sina egna idéer om hur HIF i framtiden ska fungera på plan och utanför. Man kan också säga när det gäller affären Finnbogason att det varit naivt av HIF:s ledning att slå sig till ro i blåögd förnöjsamhet. Detta är också en vink om vad som behövs på högsta nivå, mer cynism. Det kommer att behövas på plan mot Celtic och det behövs om HIf ska vara med och hugga på en internationell marknad. Smålännigen Jansson hade väl hoppats på en billig affär? Nu svider det säkert i honom att ha “skänkt” dessa pengar till Lokeren.

  2. En mycket bra “krönika” anser jag. När många målar fan på väggen plus lite till så skriver du det som många har glömt, visst han har öst in mål men vadådå? Ska bli spännande att se accam och bedoya vad de kan ställa till med för motståndarna. Är helt på din linje att INGEN är oersättlig

  3. Spelare kommer & går men klubben består – det är den enda sanningen så för alla som på olika forum klankar på vad Paul/J.J. gjort eller inte gjort vad gäller spelaraffärer och sen vill sälja bort sitt årskort så varsågod! Vi som följer HIF i vått & torrt behöver inte kappvindare (de flesta av de som gapar högst var garanterat inte & såg Slaskmatchen hemma men har redan fixat biljetter till Celtic) utan vi hänger med där HIF lirar så syns i Borås!

    Sen är det tur att HIF verkar fått igång spelet igen, att man har hittat en trygghet och vågar göra saker offensivt för i våras var det krampaktigt och hade det spelet gällt fortfarande hade förlusten av Alfred varit tyngre – fixa en anfallare till i truppen (det behövs då både Accam & Bedoya mer känns som offensiva mittfältstyper) och som snabbt kan komma in i det, vilket gör att det måste antingen vara en ex-HIF:are eller en nordisk spelare, så tror jag absolut höstsäsongen kan fortsätta på samma lovande sätt som efter omstarten när EM var över…

    Ingen i landslaget som platsat i HIF?? Då glömmer du “Granen” som är den enda svenska backen som just nu har potentialen att axla Andy Jacobsons fallna mantel & om nu HIF ska satsa mer på unga spelare hade inte jag sagt nej till Kačaniklićs tjänster, så nog fanns det något att hämta där – men vi siktar på hämta 3 pinnar om ca 3 veckor när HIF ska gästa Råsunda för sista mötet mot AIK där…

  4. Granen är förvisso en klippa men jag är fullt nöjd med Atta och Sadiku hittills. Kacaniklics har jag sett för lite av för att han någon uppfattning om. Och jag såg inte mycket av honom på Råsunda i onsdags.

  5. Nä, men så var det EN match och får hoppas att hans efterträdare bland lovande HIF-killar får bättre förutsättningar för att ta klivet till A-laget – som t.ex. att HIF inte fortsätter bojkotta reservlagsserien för den ger trots allt unga, orutinerade killar matchtempo & chans att omsätta sina teorikunskaper till praktiska matchsituationer – och Granen är som vi ju alla vet efter hans senaste lånesejour i rödblått en klippa som sagt!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*