Veckan som gick – v39

Som HIF-supporter är man luttrad och vet att klubben aldrig tar sig igenom en hel säsong utan att fokus , vid ett eller två tillfälle, hamnar utanför fotbollsplanen. Förra veckan var just ett av dessa tillfälle där det blivit väldigt klart att klubbens ekonomi, som vanligt, inte är vad den borde vara. Omvärlden verkar, gång på gång, dra sitt strå till stacken genom efterkonstruktioner i form av hyressänkningar och märkliga spelarinvesteringar. Men när tänker egentligen de styrande i klubben ta sitt ansvar.

Foto : Björn Wijk
Foto : Björn Wijk

När Claes Ohlsson klev in som ordförande, efter hårt kritiserad Sten-Inge Fredin, så var det många som drog en lättnadens suck att HIF, efter att Fredins hårda nypor och utspel, äntligen skulle få en ordförande som, enligt egen utsago till Helsingborgs Dagblad, “Eftersom jag kan ekonomi så är det ett område jag ska sätta mig in i direkt”. Hur det gick på den fronten behöver jag knappt påminna er om i dagsläget. Efter att dåvarande (och till stora delar nuvarande) styrelse kört ekonomin i botten inför denna säsongen så kändes det tryggt med en ny ordförande, en ny klubbdirektör och nya styrelsemedlemmar som på årsmötet tydligt deklarerade att man ”har styrkan på det ekonomiska planet”. Vi är nog många som är nyfikna på vad det där ”ekonomiska planet” som alla talar om befinner sig? För i min värld så har det lyft och flugit iväg för länge sedan och kvar är bara ruinerna av en av 2000-talets framgångsrikaste Svenska klubbar såväl i Allsvenskan som i Europa. Men skam den som ger sig….

Örebro kom till Olympia med lika mycket självförtroende innanför västen som HIF som verkade sakna det hela. Närkingarnas seger var helt i sin ordning och denna gången gick det inte att skylla på varken topplag, konstgräs eller avstängningar. HIF var, precis som under hela hösten, ett nummer för små. Hade det inte varit för att serien, mer eller mindre, redan är historia för HIFs del så hade jag varit rejält orolig. Nu återstår fem matcher av årets Allsvenska och det innebär även fem matcher för Henrik Larsson att spela ihop en grundstomme inför nästa säsong. Troligtvis förvinner några spelare i Januarifönstret och nya skall lockas hit med fokus på nya arena, stadens lag, legendarisk tränare och en obefintlig penningpung. Man kan lugnt säga att Henrik Larssons ”riktiga” säsong börjar när övriga gänget går på semester om en månads tid. Som supporter till HIF så har vi i alla fall fått lära oss ett helt nytt ord som numera sksll känneteckna klubben och dess omgivning – TÅLAMOD!

Yonathan Getachew blev åter målskytt för Akademin Foto: Samone Klinteberg
Yonathan Getachew blev åter målskytt för Akademin
Foto: Samone Klinteberg

Efter förlusten senast så återhämtade Akademin sig oväntat fort. 3-0 i bortamatchen mot Angered United gav laget ett skutt i tabellen och med 2 omgångar kvar av säsongen så känns det som att laget spelar Div 2 fotboll även nästa säsong. I lördags var matchen avgjord redan efter en halvtimme då Jesper Lundborg, Yonathan Getachew och Jonathan Levi samtliga noterats för varsit mål. På lördag väntar serieledande, Tvååker, på hemmaplan innan man åker upp till Jonsered för säsongsavslutningen den 10 Oktober. Laget ligger fem poäng från en kvalplats och det skall till ett fullständigt ”jätteras” för att det unga Akademilaget skall hamna på någon av bottenplatserna.

Det är vi som är, och förblir, Skånes Stolthet
Det är vi som är, och förblir.Skånes Stolthet

Till sist så läser jag, i dagens HD, att HIF sedan 2013 har registrerat varumärket ”Skånes Stolthet”. HIFs varumärke omfattas alltså av en ensamrätt och inget annat lag, förestag osv har rätten att använda sig av det uttrycket. Ett livslångt supporterskap eller en kärlek till en klubb kännetecknas alltid av ett liv fyllt av ”höga berg och djupa dalar”. Oavsett om det handlar om Real Madrid, PSG, HIF eller Fortuna FF så kan en klubb aldrig vara på topp under en hel livstid. Däremot kan en klubb alltid ha en speciell plats i ens liv, ens hjärta som gör att man stöttar klubben i med och motgång. Man behöver inte alltid tycka att styrelse, tränare, supportrar osv agerande alltid rimmar med det som man själv tycker är bäst för klubben eller hur man själv hade agerat. En av de, genom tiderna, främsta spelarna i den engelska ligan – Dennis Bergkamp – satte dock fingret på hela grejen när han skulle beskriva känslan av att tillhöra en klubb i såväl hjärta som själ.

”When you start supporting a football club, you don´t support it because of the trophies, or a player or a history! You support It because you found yourself somewhere there, found a place where you belong”

Glöm aldrig bort era trognaste supportrar, HIF Foto: Björn Wijk
Glöm aldrig bort era trognaste supportrar, HIF
Foto: Björn Wijk

Bakom hörnet väntar en ny fin arena som måste fyllas för att få ekonomin att gå ihop. Där finns en 5-6000 trogna supportrar som, i högsta grad, bidragit till att hålla klubben flytande denna säsongen. Man har spridit matchannonser, skapar egna event, öppnat FB-grupper, bedriver korståg mot ”oliktänkande journalister” och försöker bemöta alla de påhopp mot klubben som dyker upp från externt håll. Eller Bakgatan, Kärnan, Allt Om HIF och alla vi övriga som dag in och dag ut kämpar för att försöka skapa en så positiv bild av klubben som möjligt. Det är där ni har ert hjärta HIF! Det är bland dessa människor ni skall börja bygga upp klubben med sikte på en ny storhetstid. Men snälla, snälla, snälla ”ekonomiskt kunniga” styrelse – låt det inte bli på bekostnad av klubbens existens och med hjälp att föra klubbens medlemmar bakom ljuset gång på gång. Se istället alla oss ”engagerade” som era bundsförvanter i det här slaget och låt oss tillsammans bygga en stabil och spännande grund för vårt HIF igen.

För med Dennis Bergkamps ord klingande i bakhuvudet så vet i alla fall jag var jag ”hör hemma” – vet du?

Martin Klinteberg BBL

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*