Veckan som gick – v34

Krafth till Italien, Akademin ångar på och HIF är ett steg närmre drömmen om Europa. Sen verkar några sk malmösupportrar helt ha tappat omdömet. Martin Klinteberg summerar några av de HIF-relaterade händelser som klubben tog sig igenom under förra veckan…

HIFs högerback Emil Krafth blev klar för Bologna. Efter flytten från Öster 2012 har han utvecklats till en av allsvenskans bästa högerbackar och därför kom övergången inte alls oväntat. Det positiva för HIF, förutom kaffepengarna som trillar in på kontot, är att Andreas Landgren skolats in på högerbacken under Krafths skadefrånvaro vilket gör att laget inte tappar fart när Emil lämnar. Tilläggas bör även att Landgren gör det med bravur godkänt!

En ny utmaning väntar för Emil I Bologna Foto: Samone Klinteberg
En ny utmaning väntar för Emil I Bologna
Foto: Samone Klinteberg

Ekonomiskt så handlar tyvärr ersättningen från Bologna, som jag skrev, om kaffepengar. Krafth säljs, pga vår ekonomiska situation, ut för ett alldeles för lågt pris och när allt är summerat och klart så återstår knappt 1,75 mkr till HIF dvs ungefär samma pengar som klubben betalade för Krafth när han anlände från Öster. Kontraktet lyder på fem år och någon risk att det blir en ny ”Mariga affär” där betalning uteblir finns inte. Idag trillade nämligen pengarna in på HIFs konto och affären är därmed slutförd.

Nästan 10000 åskådare hade valt att bänka sig på ett soligt Olympia i måndags. Vad dom fick se var ett HIF på spelhumör och 100% anfallsfotboll. Det tog ett tag innan bolluslingen slank in men efter klara 2-0 så kunde Henrik Larssons gäng inkassera tre viktiga poäng på kontot. Målskyttarna hette Uronen och Smarason och åtminstone den förstnämnde verkar ha stärkt sina aktier för nu ryktas det om en handfull klubbar som är ute efter vår finska vänsterback. Premier League-laget Stoke, Championship-laget Reading, franska storklubben Lyon och Saint-Etienne samt tyska duon Kaiserslautern och Stuttgart. Med tanke på diverse utlänningskvoter osv så skall man nog ta några av ryktena med en nypa salt. Dock hade HIF säkerligen jublat om så var fallet eftersom man fortfarande behöver fylla på kontot med transferpengar för att klara årets resultat.

Blir Jere näste man att lämna? Foto: Samone Klinteberg
Blir Jere näste man att lämna?
Foto: Samone Klinteberg

Om det nu tog ett tag att få hål på Stojan Lukic i Halmstadmålet så gick det betydligt enklare i veckans cupmatch mot Lunden ÖBK. HIF rivstartade och levererade rena ”Celtic-effekten” dvs två mål innan matchuret visade på 10 minuters spel. Extra roligt att det var hemvändande Rade Prica som stod för båda målen. När domaren blåste av matchen så stod det klart att HIF är vidare till nästa års gruppspel efter klara 8-1. Förutom Rade Prica så hade vi ytterligare två tvåmålsskyttar, Darijan Bojanic och Jordan Larsson. Övriga mål gjordes av Smarason och Mattias Lindström.

På tal om Jordan Larsson så hamnade han, ofrivilligt, i skottlinjen under Champions League matchen mellan Celtic och Malmö. Han behövde inte ens vara på planen för att några ointelligenta sk malmösupportrar skulle kläcka ur sig diverse smädelser på sociala medier. Unge herr Larsson verkar dock tagit det på rätt sätt och tystade samtliga med sina två mål i cupen. Vi andra, mig själv inkluderat, blev rejält irriterad av hur man kan bete sig på detta sättet och gömma sig bakom en dator. Mina tankar om det hela finner ni här och jag står fortfarande fast vid att det är oerhört beklämmande att inte mff, som klubb, går ut och fördömer denna typ av påhopp. Något som HIF skall ha all eloge för att de gjorde via klubbdirektören David Brodetsky.

HIF Akademi tog ännu en seger i helgen och fortsatte sin starka form som de visat upp på sistone. Denna gången var det tabellfyran Höganäs som fick se sig slagna av ett HIF Akademi som börjar ta sig ifrån bottenstriden på allvar. 1-0 kom genom Lowe Ohlander och 2-0 gjorde Yonathan Getachew precis före pausvilan. Det resultatet stod sig till slutsignalen och nu har laget plockat 10 poäng på de senaste fyra matcherna. Det verkar som att Erik Edman äntligen fått ordning på sina styrkor lagom till höstsäsongen. På lördag är det tabellfemman, Vinberg, som står för motståndet.

championsleague

I går var det 15 år sedan som HIF tog sig till gruppspel i Champions League genom 0-0 på bortaplan mot Inter i Milano. Helsingborgs Dagblads skribent, Marjan Svab, uppmärksammade detta i en härlig text som ni absolut inte får missa. Nanne, Ulrik Jansson och San-Siro Sven berättar alla om den magiska kvällen den 23 Augusti 2000. För visst är det något alldeles speciellt med Europasspel och givetvis saknar nog alla vi HIFare känslan när vi hör om laget i söder och deras framfart på planen. Men efter 8-1 mot Lunden ÖBK så är vi i alla fall en liten bit på väg. För visst hör HIF hemma i Europa….

Martin Klinteberg BBL

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*