Veckan som gick – v 8

Sportlovsveckan har passerat Helsingborg i ett nafs och just nu när skall jag försöka sammanfatta veckan så snöar det för fullt utanför mitt fönster. Man kan ju lugn konstatera att HIF valde en ypperlig vecka för ett träningsläger på lite varma breddgrader. Och just timing verkar ha präglat mycket av HIFs vecka där en 24-årig ”talang” stal uppmärksamheten från den övriga truppen.

Redan för 2 år sedan så var Astrit Ajdarevic ett namn det talades om i HIF kretsar. Det kröp fram att Jesper Jansson och Roar åkt ner till Belgien och besökt mittfältaren men uppenbarligen var ju varken timing eller kostnaden den rätta då.

Ajdarević är klar på lån fram till sommaren
Ajdarević är klar på lån fram till sommaren

Men ”ur tomma intet” så kom uppgifter under måndagen att den förre Pekingspelaren var på ingång! Det handlar om ett korttidslån som sträcker sig fram till mitten av Juli. Ajdarevic är, enligt Henrik Larsson, den anfallaren man saknat och nu får man dessutom honom till en väldigt bra peng. Jag har känslan av att HIF, numera, har en av Allsvenskans mer intressanta trupper – åtminstone på pappret!

På tal om ”väldigt bra peng” så klubben avgående ordförande, Claes Ohlsson, ut och redogör för det ekonomiska läget. Enligt honom så var det egna kapitalet 5,8 mkr när man gick in i 2015. Detta skall nu ”bättras på rejält” enligt Ohlsson. Med vad och hur mycket det skall fyllas på återstår dock att se. Klart är dock att 2015 blir ett tufft år och att det kommer att behövas spelarförsäljningar för att få det att gå runt. Dock dök det upp lite orosmoln i veckan gällande 50% av det egna kapitalet så frågan är hur det verkligen står till på bankkontot!

Anledningen till oron var givetvis Parmas nära förestående konkurs där HIF, i form av en fodran på 2,9 mkr, riskerar att bli lottlösa. Det var i samband med McDonald Marigas övergång 2007 som HIF skulle fått pengar och trots att det nu gått 8 år så har det inte dykt upp någon betalning från Italienarna. Men att HIFs ekonomi skall vara i balans 2016 är det ingen tvekan om enligt Ohlsson.

Andreas Landgren star fortfarande på skadelistan
Andreas Landgren star fortfarande på skadelistan

På skadefronten verkar lägret i Portugal även gjort gott för laget. När HIF kommer hem från Portugal 25 februari är det bara fyra dagar kvar till årets första tävlingsmatch då Västerås väntar på bortaplan i Svenska cupen. Den enda som helt kan räknas bort från den matchen är mittfältaren Andreas Landgren och mittbacken Peter Larsson. Mikael Dahlberg, Emil Krafth och Darijan Bojanic är alla igång och tränar med laget. Om sen Henrik Larsson väljer att mönstra samtliga i cupmatchen är knappast troligt! Inte minst beroende på att det är ett Division 1 lag som står motståndet. Men å andra sidan så spelade Västerås jämt med Halmstad i premiären så…

Att Akademin blir att räkna med under Erik Edmans ledning visade man i helgen mot seriekonkurrenten Höganäs. 4-0 till det unga HIF laget trots usla väderförhållande visar ändå att man har något på gång. Dessutom fyra olika målskyttar! Ska bli spännande att följa Akademin denna säsongen och kanske finns där några kommande storspelare i truppen.

På torsdag väntar troligtvis ett möte med Eskilsminne Foto: Samone Falkman
På torsdag väntar troligtvis ett möte med Eskilsminne
Foto: Samone Falkman

Avslutningsvis kan vi konstatera att det inte blev någon träningsmatch i Portugal för A-laget. Däremot snackas det om ett möte med Eskilsminne på torsdag. Dock lär HIF mönstra ett väldigt reservbetonat lag med tanke på helgens cuppremiär men visst ska det bli kul att se hur ”reserverna” står sig mot vårt nyblivna Division1 lag från Harlyckan!

Missade ni förresten intervjun med Rade Prica så hittar ni den här. Senare i veckan kommer en intervju med en annan svunnen guldhjälte. En anfallare som numera håller till som spelarutvecklare i sin moderklubb. Finns det önskemål om fler intervjuer med gamla HIF profiler så tveka inte att höra av er till oss på redaktionen.

Martin Klinteberg BBL

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*