VECKAN SOM GICK – V 5

Det märks att fotbollssäsongen dragit igång på allvar även om det fortfarande dröjer några månader innan Allsvenskan gör sitt intåg. Trots en turbulent höst vinter med omorganisationer och tränarbyte så andas vårt HIF morgonluft. 

Två segrar på lika många matcher och en manager som, trots vinsterna, tonar ner förväntningarna gör att man, som supporter, inte kan låta bli att spekulera i smyg – kan HIF smyga upp som ett Allsvenskt topplag redan i år?

 Vad man kan utläsa av uttalande i Media osv så börjar det mesta av Henrik Larsson och Claes Ohlssons laguppställning inför 2015 sätta sig. För även om Ohlsson har för avsikt att lämna sin post vid årsmötet så är han ju högst delaktig  i valet såväl klubbdirektör, manager och övrig personal i organisationen. Och kanske är det just där som skon klämmer i HIFs jakt på Ohlssons ersättare. Mannen (eller varför inte en kvinna för den delen) som skall ta över efter den nuvarande ordföranden kommer ju lite till ”dukat bord” då herrarna Larsson och Ohlsson redan har stora delar klart för sig. Vanligtvis får en ny ordföranade möjligheten att sätta sin egen organisation och förändra verksamheten efter sin förmåga och sina tankar och ideér. Men med tanke på hur långt HIF redan kommit i sitt arbete så kan rekryteringen troligtvis bli en mardröm då merparten av de aktuella personerna (enligt rykte) snarare är entreprenörer än förvaltare.

Nu säger det sig givetvis själv att Ohlsson inte styr hela organisationsarbetet själv utan till sig hjälp har han en ytterst kompetens styrelse så förhoppningen är väl ändå att man skall ha ett fullgott alternativ framplockat till vårens årsmöte.

NyOlympia

Annars finns där ju andra spännande saker att fokusera på. I veckan fick vi veta att bygget med Olympia fortskrider som planerat och samtidigt valde Fotbollsförbundet att spika det Allsvenska spelprogrammet. HIF hade som målsättning att flytta fram några hemmamatcher för att få arenan i så speldugligt skick som möjligt men nu visar det sig i alla fall att man vinner lite ”publikkapacitet” på att flytta fram säsongens andra hemmamatch (mot Norrköping den 20 April) och, på så sätt, kan öka kapaciteten till 12500 istället för som i hemmapremiären (mot Falkenberg den 8 April) då Olympia ”bara” kommer kunna ta emot 8500 åskådare.

Vårens stora händelse (förutom derbyt mot mff i Malmö 3 Maj) blir mötet med Gefle den 9 Maj. Då förväntas Södra Stå kunna tas i ”accepterat bruk” och invigs med en repris av förra säsongen Röd Lördag! Ett uppskattat samarbete mellan klubben och Supporterklubben Kärnan upprepas alltså med hopp om att det blir ”lapp på luckan”.

Premiären i årets Allsvenska innebär att HIF åker till Guldfågeln Arena i Kalmar och mötet med KFF den 4 April kl 16.00

 

Foto: Samone Falkman
Lycka till i Norge, Andreas                         Foto: Samone Klinteberg

På spelarfronten så håller Henrik Larsson som bäst på att forma truppen inför 2015 och visst har vi höjt en del på ögonbrynen under förra veckan. Först stod det klart att Andreas Linde lämnar för proffsspel i Norge. Rydebäckaren fortsätter sin karriär i Molde som, efter att man försökt värva Pär Hansson, nu istället gav sig på vår reservmålvakt. Ett spännande val och det skall bli roligt att följa 21-åringen i Tippeligan och uppenbarligen är det ömsesidigt sedan Linde själv uttalat sig i HD

”– Jag har HIF att tacka för den jag är och klubben kommer alltid at stå mig nära. i HIF fick jag vänner och minnen för livet. Även om jag inte spelar i HIF längre så kommer jag alltid att följa dem”. Kontraktet löper på två år!

På tal om två år så är det precis så länge som den isländske mittfältaren, Arnor Smarason, har kvar på sitt kontrakt. Nu hjälper det knappast så mycket då manager Larsson har beslutat sig för att sänka lönekostnaderna. En av de drabbade är då Smarason som efter ett lite struligt 2014 nu fått beskedet att han inte längre är aktuell för en fortsättning i HIF. Islänningen var en frisk fläkt när han anlände 2013 men hamnade, allt som oftast, på bänken under förra säsongen. Sitter man på en hög lön och inte är en självklar startspelare så hänger man löst – vilket nu Smarason får erfara. Det var dessutom sagt att mittfältaren gjort sitt på planen och döm om min förvåning när han, helt plötsligt, finns uppsatt i startelva i träningsmatchen mot Häcken. Dessutom som högerback!! Då Arnor är en riktig lagspelare med ett stort HIF-hjärta så ska han ha en eloge för att han, utan gnäll i pressen, biter ihop och går ut och gjorde sitt jobb.

På tal om träningsmatchen mot Häcken så blev det, precis som mot Öster, seger. Att Robin Simovic gjorde ledningsmålet var extra kul. Den långe anfallaren verkar ha fått en nytändning under Henrik Larsson och noterades för sitt tredje mål på två matcher! Segermålet gjordes av en mindre känd spelare – provspelande försvararen Ilir Berisha. 23 åringen har en Allsvensk säsong med Örebro bakom sig men fick inget nytt kontrakt. Nu gör han alltså ett försök att ta en plats i HIF. Enligt rapporter gjorde försvararen en stabil insats men kanske ändå inte är ett bättre alternativ än Calle Johansson eller Jesper Björkman. Då Albanen troligtvis har lite högre löneanspråk än ungdomarna så blir det för HIF att värdera en sådan ev värvning. Hur som – Berisha försämrade antagligen inte sina möjligheter till kontrakt efter insatsen och det skall bli spännande att följa Larsson fortsatta formande av truppen.

Vi var nog en del som höll på att sätta kaffet i halsgropen när vi möttes av rubriken ” Karakezi återvänder till Helsingborg”. Visst minns de flesta den afrikanske anfallaren som anlände till HIF 2005 och, trots en del bänknötande, lyckades noteras för 18 mål på 60 matcher. Efter att Olivier lämnade klubben 2008 så har karriären knappast varit spikrak. Senast kommer han från en säsong med Trelleborg där Karakezi inte gjorde något större väsen av sig. Men för Div 4 laget Råå kan det säkert bli ett lyft med den fd Rawanesiske landslagsmannen. Välkommen tillbaka till Helsingborg säger vi på AOH för ”en gång HIFare  – alltid HIFare”

Foto: Bjarki Tordarson
Tror vi på en återkomst till HIF för skyttekungen?

Sen verkar Svennis försöka sätta en rejäl prägel på sitt nya lag , Shanghai East Asia, vilket nu innebar att fd HIFaren, Imad Khalili, köpts ut ur det kontraktet som skulle hålla honom i Fjärran Östern tom 2016. Att skyttekungen återvänder till HIF är föga troligt men ibland kan det vara bra att vända hemmåt för att ta ny sats. Vi har en del fd HIFare som just nu snurrar runt ute i världen i jakt på en ny klubb. En annan är försvararen Marcus Nilsson som inte riktigt nådde ända fram vid sin provträning med West Ham. Då Mackan ändå var i London så föreslog undertecknad en återförening med Joel Ekstrand i Watford och Nilsson var inte sen att nappa – ”Fixar du kontraktet så kritar jag på!”. Den som lever får se…

Vi hörs nästa vecka med mer spännande HIF nyheter

Martin Klinteberg BBL

1 kommentar

  1. Frågan är väl om Henriks ekonomiska svängrum tillåter killar som Mackan eller Imad, för som återvändare till klubben råder det ingen tvekan om att de passar in som – men passar inte Arnors lönekuvert in där så svårt tänka mig någon av deras dito skulle göra det…

    Arnor som för övrigt gjorde en fin insats på en ovan position mot Häcken, men som du säger så Berisha lär kosta mer än både Calle & Jesper och nivåmässigt känns dom likvärdiga alla tre…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*