Veckan som gick – v 37

Ny förlust mot topplagen och avstängningar är att vänta. En ung mittback som gör succé och ett afrikanskt yrväder som hittat ny klubb i Danmark. I kväll kan dessutom vår senaste spelarexport få debutera för sin nya klubb….

Jordan Larsson hittade Anton Wede som vände bort två motståndare och frispelade Robin Simovic som lyckades få en tå på bollen och peta in 1-0. Anfallarens elfte mål för säsongen. Precis där och då kändes det som att HIF var tillbaka i gammalt gott slag och hade full kontroll på läget. Man tog över matchen och vann de viktiga kamperna på mittfältet. Inte minst pga en Arnor Smárason som växer med förtroendet från Henrik Larsson. När allt såg som bäst ut så kvitterade serieledarna och efter att Pär Hansson (som för övrigt gör en grym säsong) fumlat in Sören Rieks halvskott så var kvällen åter förstörd.

Andreas Landgren var tillbaka efter sin avstängning Foto: Samone Klinteberg
Andreas Landgren var tillbaka efter sin avstängning
Foto: Samone Klinteberg

Tre matcher mot topplagen, på lika många veckor, innebar tre förluster och HIF visar att man har en bit kvar till den där toppstriden som vi alla så gärna vill nå. Nu ligger laget i ett fortsatt ingemansland med lika många poäng till toppen som botten. Närmast väntar Gefle på bortaplan och då blir det utan både Jordan Larsson och Robin Simovic (som var enastående igår) då båda drog på sig gula kort och är avstängda. Inte utan att det ska bli spännande att se vad två rutinerade herrar som Rade Prica och Mikael Dahlberg kan uträtta mot laget på 10:e platsen?

Även om det var gott om hemmaspelare som imponerade igår så tycker jag att en bör lyftas fram rejält. Mittbacken Calle Johansson har haft en tuff säsong där han, trots framgångar i U21-laget, fått stå tillbaka för Helstrup/Pálsson i A-laget. Nu när islänningen lämnat för Esbjerg så behövde inte Henrik Larsson tänka två gånger vem som skulle kunna ersätta. Calle J har visat upp ett spel som man bör bygga vidare på. Jag hoppas att HIF är snabba att förlänga mittbackens avtal – inte minst då Johansson kommer att tillhöra ryggraden i det nya U21-landslag som Håkan Ericsson är på väg att bygga upp efter guldet i somras. Nästa år är det OS i Rio och kanske är Calle J HIFs representant i världens främsta idrottsturnering?

Grattis till landslagsplatsen, Abbe. Foto: Samone Klinteberg
Grattis till landslagsplatsen, Abbe.
Foto: Samone Klinteberg

På tal om landslag så är det ju på sin plats att gratulera Erik Hamrén och hans A-landslag. Ja kanske inte till de usla insatserna som man presenterade under uppehållet. Nä – ett stort grattis till att man fått ta del av Abbe Khalilis bländande spel även på högsta nivå. Vid ställningen 0–3 till Österrike bytte Khalili av Albin Ekdal i A-landslaget på Friends arena. En imponerande resa av Khalili som bara för ett par år sedan traska runt på Närlunda utan någon klubbtillhörighet och funderade på livet. Hur det gick sen vet vi ju alla…

När vi ändå är inne på Abbe Khalili så ligger ju Högaborg när tillhands. I helgen fick man en uppvisning i fotboll när HIF Akademin tog emot gästerna på Olympiafältet. Det var Högaborg som tog ledningen redan i 8:e minuten genom Ali Dirawi. Precis före halvtid kom Akademins kvittering genom Jonathan Levi och en bit in i andra halvlek kunde Yonathan Getachew göra 2-1. I den 64:e minuten avgjorde lånet från Eskilsminne, Jonathan Levi, matchen med sitt andra mål för dagen. Akademin har gjort en fin höst och börjar nu komma upp på lite säkrare mark då man har hela fem poäng ner till Högaborg som innehar kvalplatsen. På lördag väntar Dalstorp på Dalshovs Konstgräs för vårt Akademilag.

Adama - numera I en dansk klubb nära dig!
Adama – numera I en dansk klubb nära dig!

Minns ni Adama Tamboura? Ytterbacken från Mali som dör upp i Helsingborg en Augustidag 2006. Han imponerande spel resulterade i ett treårskontrakt med klubben och Tamboura räknades som en av Allsvenskans ytterbackar under sin tid i HIF. Karriären gick vidare i franska Metz innan Maliern hittade tillbaka till de nordiska breddgraderna och danska Randers 2012. I fredags debuterade 30-åringen för sin nya klubb, Hobro IK , när laget slog tillbaka AGF med 2-1 i den danska Superligan. I Superligan hittar vi ju också Victor Pálsson. Hans Esbjerg möter OB i kväll kl 19 och kanske blir det även den officiella debuten för vår förre islänning?

Anfallaren Mohamed Ramadans utlåning till BoIS blev klart precis innan transferfönstret stängde. Trots att han anlände med lite skadeproblem i bagaget har Mohamed imponerat under sin korta tid i Landskrona och mot Oskarshamn senast gjorde han sitt första mål. Enligt HD öppnar nu anfallaren upp för en fortsättning i Division 1-klubben – ”Jag har ju kontrakt med HIF men jag vet inte riktigt vad som händer. Så vi får se hur det blir”

Martin Klinteberg BBL

 

1 kommentar

  1. Hur kan man glömma “mannen utan nacke”?? Adama såg alltid lite skoj ut när han sprang med huvudet gömt mellan axlarna, men hade en härlig vänsterfot, men stundtals lite opolerad i sitt spel – tydligen har AGF som mötte Adamas lag lämnat in en protest då hans papper ej varit i ordningen…

    Calle var kung men också Fredrik var duktig, och hade vi haft en domarkår som förstått att bara för att du föds stor är det inte per automatik en given nackdel, så hade Simovic lett skytteligan & kanske även varit utomlands vid detta laget…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*