Veckan som gick – v 19

Skadorna ställer till det för HIF och Gefle kunde inkassera sin första seger på Olympia – på 14 år. Vid sidan om planen handlar det mesta om svaga publiksiffror och hur man skall locka tillbaka den breda massan till Olympia. Men är det verkligen en ”publikkris” det handlar om?

37:an flyttade over till Södra Stå - här var det som vanligt fullt men vad gör HIF för att fylla resten av arenan? Foto: Bjorn Wijk
37:an flyttade over till Södra Stå – här var det som vanligt fullt men vad gör HIF för att fylla resten av arenan?
Foto: Bjorn Wijk

I förra säsongens möte med Falkenberg, Gefle och Norrköping (Sundsvall är nykomlingar i år) drog 3610 fler personer än vad matcherna gjort i år. Lägg därtill att det är tidigt på säsongen och vi har ett Olympia som mest liknar en byggarbetsplats så ligger kanske stora delar av svaret just där.

Om drygt två veckor kommer Hammarby på besök i årets ”första” publikmatch. Jag skulle bli oerhört förvånad om inte HIF putsar till publiksiffrorna efter den matchen då vi nu både klarat av en Valborgsmatch (mot en nykomling) och en lördagsmatch – med start klockan 18 – mot sexiga Gefle när många helsingborgare dessutom kämpat sig genom ett stadslopp tidigare på dagen.

Andreas Landgren var tillbaka efter sin senaste skada Foto: Bjorn Wijk
Andreas Landgren var tillbaka efter sin senaste skada
Foto: Bjorn Wijk

Gefle ja -Det var ett skadedrabbat HIF som kom till start utan både Emil Krafth och Jere Uronen men där Peter Larsson och Andreas Landgren fick kliva in från start. 0-2 efter 45 minuter speglade rätt bra matchbilden. Även om Mikael Dahlberg (äntligen) var tillbaka i andra så nådde laget alltså inte enda fram.

Efter 8 omgångar ligger alltså HIF på en sjunde plats efter ömsom vin ömsom vatten. Förluster mot lag som Malmö och IFK (dessutom på bortaplan) är acceptabelt men en poäng mot Falkenberg och förlusten i helgen – på hemmaplan – är definitivt inte godkänt. Men det är bara bita ihop och försöka ta igen sig under landslagsuppehållet!

Akademin och Erik Edman tog en viktig seger mot Kortedala - nu väntar derby på torsdag
Akademin och Erik Edman tog en viktig seger mot Kortedala – nu väntar derby på torsdag

Behöver Henrik Larsson tips och ideér på hur man förbättrar anfallsspelet kan han ju alltid slå en signal till Erik Edman. 3-1 mot Kortedala innebar att laget hittat vinnarspåret igen och tog sin första första seger på fyra matcher. Akademin ligger nu femma och har bara tre poäng upp till ledande Tvååker.

På torsdag är det så derbydags när laget beger sig ut till Höganäs. Lagen ligger på samma poäng så seger, för något av lagen, innebär ett kliv i tabellen och , dessutom, att man kan titulera sig bästa Div2 laget i NV Skåne – bara det borde vara en tillräcklig morot för såväl spelare som publik att bege sig till Höganäs på torsdag klockan 14.

Vårt U21 lag hade det däremot inte heller så roligt i veckan som gick. Ett sent straffmål, mot Halmstad, innebar förlust (1-2) trots att det kryllade av A-lagsspelare i laget. Pyzdrowski, Boateng, Kinnander, Dahlberg, Jarl, Bojanic och, inte minst målskytten, Calle Johansson. Det får bli revansch mot Elfsborg ( i Borås) imorgon istället!

Foto: Bjarki Tordarson
Calle Johansson blev målskytt I förlusten mot Halmstad
Foto: Bjarki Tordarson

Nä – bortser vi från Akademin så är väl detta en vecka som vi snabbt vill lägga till handlingarna. I dagsläget fylls mest tidningarna med orden publikkris och många är de ”förståsigpåare” som tror sig veta varför publiken uteblir från Olympia. Vad jag är mest nyfiken på är hur någon i HIFs ledning ser på saken. Det är en sak att konstatera men en annan sak att agera. För visst finns där väl en plan på hur man skall återta tronen som NV Skånes främsta publiklag…eller?

Martin Klinteberg BBL

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*