Veckan som gick – v 17

Obesegrade och bästa serieinledningen sedan guldåret 2011. Samtidigt sviker publiken och ekonomiskt ligger vi ljusår från värsta konkurrenten. Akademin fortsätter plocka poäng och på skadefronten börjar det ljusna i de främre regionerna. Det är några av händelserna vi kunde läsa om under veckan som gick!

Lalawélé gjorde en bra match och blev tvåmålsskytt Foto: Björn Lindgren/TT
Lalawélé gjorde en bra match och blev tvåmålsskytt
Foto: Björn Lindgren/TT
Segern mot Norrköping var odiskutabel även om HIF slappande av lite väl mycket på slutet och bjöd på ett onödigt baklängesmål. Lalawele Atakora visade att AIK aldrig borde släppt honom och när Robin Simovic åter gör mål (efter 598 dagar) då vet man att HIF är rejält på gång!

Efter två segrar och två oavgjorda matcher så väntar IFK Göteborg på bortaplan. En ny utmaning, där HIF är långt från favoriter. Men det är nu laget skall visa om man är ett lag för toppen eller inte. Guldåret 2011 inledde man också på ett snarlikt sätt – då med fyra raka vinster. Vi som följt HIF har dock märkt att spelet bvlir bättre för varje match. En seger ikväll innebär faktiskt att vi tar över serieledningen – hur många trodde på det efter 0-0 mot Falkenberg för några veckor sedan?

37:an var åter fylld men var finns övriga publiken? Foto: Martin Klinteberg
37:an var åter fylld men var finns övriga publiken?
Foto: Martin Klinteberg
6848 åskådare mot Norrköping vittnar dock om att det inte är på planen som HIF numera har sina största bekymmer. Med ett snitt på 6951 efter två matcher så noterar vi att klubbens sämsta snitt på 50 år. Nu ska man kanske inte måla fan på väggen då Falkenberg och Norrköping inte tillhör en fotbollsälskarens våta dröm. Troligtvis hade ju snittet sett väldigt annorlunda ut om vi inlett med MFF och AIK i de första hemmamatcherna.

Vad som däremot oroar är HIFs brist på tankar och ideér på HUR man lockar mer besökare till matcherna framöver. HIF har budgeterat med 16,1 miljoner kronor i publikintäkter. Sett till att förra årets utfall blev 12,9 miljoner kan man fråga sig hur klubben tänkt när man satte årets budget. Inte minst när vår klubbdirektör – efter två hemmamatcher – konstaterar att “Budgeten ser väldigt optimistisk ut. Det såg ut som en tuff utmaning inför säsongen och ser man på den nu så är den ju tveklöst VÄLDIGT optimistisk”

Inte Bjarkis bild
Ska klubben förlita sig på att Kärnan skall rädda budgeten med sina kampanjer?
Kärnan har under tidigare år kraftsamlat för att locka publik till vissa utvalda matcher. Det har mynnat ut i kampanjer som “Fullsatt Olympia” och “Röd lördag” . Frågan är bara – vad gör klubben? I Maj är det dags att inviga “Södra Stå”. Allt annat än över 10 000 är en klar missräkning men visst är man bra nyfiken på att se hur klubben ska nå dit med ombyggnader, köer och Gefle som motståndare?

Vårt U21 lag tog säsongens första seger när man vann med 0-1 borta mot Häcken. Extra spännande i den kampen, förutom vinsten, måste vara vår provspelare från PSG, Alexandre Ricourt. En 17-årig försvarare som nu åker runt och visar upp sig med förhoppning om ett kontrakt i sin mammas hemland. Enligt rapporter imponerade den unga backen men om det blir något avtal återstår att se.

Akademin var ytterst nära att knipa seger i hemmamatchen mot Torslanda. Lowe Ohlander gav Akademin ledningen redan i första halvlek men med tre minuter kvar av matchen kvitterade bortalaget. Efter tre omgångar står Akademi nu på fyra poäng -Vi kan bättre. Det känner vi allihopa, säger Erik Edman till Helsingborgs Dagblad.

Även om HIF är ett topplag i tabellen så är vi ett mittenlag när det gäller den ekonomiska tabellen i årets Allsvenska. Malmö är, efter Champions League miljonerna, i en klass för sig själv och första på sjunde plats dyker HIF upp – drygt 300 Mkr efter mästarna. För att HIF ska nå budgeten för 2015 krävs det  spelarförsäljningar. Minst 7,7 miljoner kronor netto för att få kalkylen att gå ihop. I veckan kom lite oväntad hjälp när Walid Atta skrev på för turkiska Genclerbirligi. Enligt uppgifter har HIF 1,5 Mkr på ingång från den affären.

Walid Atta generera pengar - trots att han lämnat klubben Foto: Samone Klinteberg
Walid Atta generera pengar – trots att han lämnat klubben
Foto: Samone Klinteberg
Avslutningsvis måste vi nämna två extra roliga saker. Mikael Dahlberg verkar äntligen vara på väg tillbaka efter sitt skadeelände. Sakta men säkert är anfallaren på väg tillbaka och snart är han redo att ta upp kampen med Ajdarevic, Larsson och “Mr 598 dagar” alias Robin Simovic! I England hoppar just nu Joel Ekstrand runt med ett stort leende på läpparna. I går blev nämligen hans Watford klara för nästa säsongs Premier League efter 0-2 mot Brighton. Tyvärr håller en korsbandsskada vår förre mittback borta från spel men om allt går enligt planerna så lär Ekstrand få debutera i högsta divisionen under hösten.

Martin Klinteberg BBL

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*