Veckan som gick – Solen skiner åter över Olympia

Samling inför marschen Foto: Martin Klinteberg

Sommaren kom till staden och med den även en viktig seger mot Mjällby. Efter några mörka veckor så skiner solen åter över Helsingborg. Nu ska man ju inte dra för högra växlar efter en seger mot Allsvenskans bottenlag. Men det var ändå med en behaglig känsla i kroppen som jag vandrade hem från Olympia igår. Kanske är solen och Fru Fortuna här för att stanna?

Samling inför marschen Foto: Martin Klinteberg
Samling inför marschen
Foto: Martin Klinteberg

Termometern visade på över 20 grader och merparten av Olympias 7000 besökare dök upp i sommarskrud. HIF visade sig från sin bästa sida med korvgrillning, ansiktsmålning och andra små upptåg. Ändå var kanske det som värmde mest, innan matchen, när delar av HIFs ungdomssektion tågade runt Olympia till publikens glada tillrop.

Foto: Samone Falkman
Härlig inmarsch med delar av ungdomssektionen Foto: Samone Falkman

Hundratalet små framtidsmän tågade på led i sina röda tröjor med en oskuldsfull glädje och stolthet i blicken. Samtidigt som tåget nådde i höjd med bortasektionen så utbröt Mjällbys tillresta supportrar i ett jubel som hördes ända bort till 37:an. Kanske var det just i den stunden som man fick tillbaka lite av den glädjen och känslan om vad fotbollen egentligen står för. Kanske var det just i den stunden som delar av bilderna från den 29 Mars suddades ut. Två helt olika fotbollsupplevelser…

Foto: Samone Falkman
Foto: Samone Falkman

Annars blev vi, tidigare i veckan, bryskt påminda om just den 29 Mars igen. Svenska Fotbollsförbundet har ett gäng tomtar som kallar sig Disciplinnämnden. Deras uppgift är att upprätthålla lag och ordning inom den svenska fotbollen. Något som dessa herrar uppenbarligen missuppfatta å det grövsta. Lotterihjulet snurrar friskt på kontoret och i veckan så var det dags för dragning i Djurgårdslotteriet. Båda lagen hamnade på 35 000 kronor i böter för sina ”insatser” under den mörka söndagen i Mars.

Djurgårdens "grillparty missades helt av SvFFs delegater!!! Foto: Samone Falkman
Djurgårdens “grillparty missades helt av SvFFs delegater!!!
Foto: Samone Falkman

HIF fick böter för pyroteknik och detsamma gällde Djurgården. Bortalaget fick dessutom några tusenlappar i böter för att man stormade in på planen. Däremot anser lotterinspekt..eh..Disciplinnämnden sig inte ha sett varken flaggbränning eller stolkastning från bortasektionen – trots bilder och ögonvittnesskildringar från ca 15000 personer! Istället åberopar man åter den tragiska händelse som försigick innan matchen som en förmildrande anledning att tillåta bortalagets planinvasion och förstörelse av Olympia! Ser med spänning fram emot nästa dragning där datum ännu ej är annonserat!

Vårt U21 lag fick däng av IFK Göteborg i måndags och igår var det Akademins tur att få sig en slev av motgång då Högaborg visade att man inte tänkte upprepa fjorårets usla placering. Högaborg dominerade kraftigt och HIF var aldrig riktigt med i matchen. Slutresultatet skrevs till 2-0 och, i och med förlusten, så placerar sig vårt Akademilag på en 10:e plats efter tre omgångar!

Accam och Khalili - får vi behålla dem när fönstret öppnar? Foto Samone Falkman
Accam och Khalili – får vi behålla dem när fönstret öppnar?
Foto Samone Falkman

Gårdagens huvudmatch då? En usel första halvlek, där Mjällby stängde HIFs anfallsvapen, förvandlades till en härlig andra halvlek. 3-1 mot Allsvenskans bottenlag är kanske inte direkt ett styrkebesked men ändå en positiv signal inför de kommande skånederbyn. Längst bak fick Pär Hansson visa upp en gryende form och i backlinjen klev 19-åriga, Calle Johansson, in och visade landslagstakter från minut 1. Att David Accam är HIFs viktigaste spelare visade han med eftertryck igår då han levererade två mål. Att Roar sen hittat vår egen Xavi i form av Abbe Khalili gör ju inte saken sämre. Mittfältarens passning till HIFs ledningsmål var ren fotbollsporr som tom fått Mourinho att bli helt blöt i byxan! Måtte JJ se till att Abbe sätter signaturen på ett nytt kontrakt i veckan. Risken är väl annars att både han och Accam försvinner när fönstret öppnar i sommar! karnan Till sist måste vi applådera två viktiga saker. Dels att Kärnan väljer att återuppta sitta arbete igen. Supporterklubben, har med all rätt, fått mycket stöd under de senaste veckorna och nu känner man sig redo för att åter ta upp sitt arbete. Trots gårdagens låga publiksiffra så höll klacken igång i 90 minuter – dessutom med enbart positiva budskap! Sen går nästa hyllning till den ”informella” klacken med 6:e klassare som bänkat sig på Stattenaläktaren. Växelsången med 37:an kommer att gå till historien som en av de viktigaste händelserna på Olympia igår. Kanske var det just solen, glädjen, ljudet och barnen som fick mitt fotbollshjärta att börja leva igen… Martin Klinteberg BBL

1 kommentar

  1. Jo, mycket positivt att ta med sig från denna match, om än man inte ska dra för stora växlar sportsligt sett mot jumbon…
    Men grillparty, fotbollsknattar & växelsång mellan läktarna är positiva ting att ta med sig samt förstås Accams båda mål & Abbes utsökta bollbehandling i bästa Laudrup-klass -:)

    Dessvärre gör hela hanterandet av efterspelet från premiären fortfarande att det väcks till liv titt som tätt, och visst ska en sådan här tragisk händelse aldrig glömmas bort! Men får hoppas att disciplinämnden glömmer allt de gjort & sagt samt gör om och gör rätt, men det är nog för mycket att hoppas på…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*