Värnamo…så här långt!

Samtidigt som HIF jagar en kvalplats så har Värnamo fullt upp med att freda sig från seriekonkurrenter som drar i deras tränare. Dessutom har smålänningarna långtifrån säkrat kontraktet för kommande säsongen. Med andra ord så lär det bli ett Värnamo som bjuder upp till dans på måndag!

För någon vecka sedan framkom det att Värnamos tränare, den förre HIFaren, Christian Järdler har önskemål om att bryta kontraktet med klubben. Anledningen stavas ÖSTER och att Järdler vill vara med på Växjö-lagets satsning mot en Allsvensk plats 2020. Givetvis har detta inte setts med blida ögon av Värnamos klubbledning och om det blir Järdler, eller någon annan , som leder laget på måndag återstår att se. Hursom så lär Järdlers tid i klubben sannolikt vara över och att det framkommer, med fyra omgångar kvar, är väl kanske inte den bästa valda tidpunkten.

Annars har Värnamo gjort en riktigt bra säsong och parkerer, just nu , på en åttonde plats med lag som Varberg, Örgryte och Gefle bakom sig. Helt klart imponerande av ett lag som, jag innan säsongen, tippade som ett bottenlag.

13. Värnamo

 

Det är en relativt ung trupp som Värnamo ställer på benen denna säsongen. Bortser man från, den notoriske målskytten, Pär Cederqvist så ligger snittåldern på 21,5 och klubben får förlita sig på mer på hungriga ungdomar än rutinerade rävar det kommande året. Värnamo har ju en filosofi om att klubben ska satsa på att hämta upp spelare dels från sitt eget U21 lag, dels från lag runt om från bygden. Och den strategin har uppenbarligen varit ett lyckat koncept tidigare genom åren. Tappat mycket rutin men ska bli kul att se vad Christian Järdler kan uträtta under sin första säsong i klubben. Får dock svårt att undvika bottenträsket.

Att just Pär Cederqvist skulle levererar (9 mål) kom knappast som en överraskning men i mina ögon så gjorde HIF en riktig blunder när man, i Oktober förra året, valde att inte gå vidare med namnet Melvin Frithzell. Den 21-årige anfallaren har visserligen Malmö som moderklubb men det är känt att spelaren har ett rött/blått hjärta och efter succé i Kvarnby (där han noterades för 21 mål förra säsongen) så hamnade han i Värnamo inför innevarande säsong. Förra hösten tränade Frithzell nämligen med HIF i ungefär två veckor och visade även upp sig i en U21-match mot BK Häcken. Där gjorde han tre mål men beskedet från HIF dröjde och efter 2-3 veckor valde anfallaren att lägga fokus någon annanstans. Hittills har det blivit nio mål i Superettan dvs ett mål mer än HIFs främsta målskytt Oke Akpoveta och Frithzell har därmed visat att steget från Division 2 till Superettan kanske inte var så långt ändå. Kontraktet i Värnamo lyder på 1+1 år så kanske är det läge för PeO att ta sitt förnuft till fånga och slå en signal till en av seriens främsta anfallare när säsongen är till ända

När lagen möttes i våras (1-1) var det faktiskt just Melvin Frithzell som gjorde smålänningarnas mål och att det är just HIF som är lagt i hjärtat förstod man när man såg att målfirandet uteblev. Annars gick knappast det förra mötet till historien som en av HIFs främsta insatser den här säsongen. Målet gjordes av Andreas Landgren och hade det inte varit för en storspelande Matt Pyzdrowski (bla en straffräddning) så hade en poäng blivit noll på Finnvedsvallen i Värnamo.

Utöver Cederqvist, som har en bakgrund i bla Landskrona BoIS, och Frithzell så finns där fler nordvästskåningar i motståndarlaget. Fredrik Lundgren, Petar Petrovic och den assisterande tränaren, David Roufpanah, har samtliga en bakgrund i Ängelholms FF.

Sen har vi då tränare Järdler som, även han, fostrades i Ängelholms FF och gick som 17-åring till HIF. Den Allsvenska debuten skedde 2002 och relativt omgående blev Järdler ett stående inslag i HIFs backlinje. 2005 lämnade han klubben för spel i Turkiska Gençlerbirliği SK där han dock bara stannade ett halvår innan han i januari 2006 återvände till Sverige, nu till Malmö. En övergång som knappast sågs med blida ögon av HIFs supportrar. Tiden i Malmö blev dock mest kantad av skador och 2009 lämnade försvararen för spel med Halmstad BK. I september 2013 meddelade dock Järdler att han avslutade sin fotbollskarriär och totalt blev det 189 allsvenska matcher och 10 mål i karriären. Målsättningen var dock att inte släppa fotbollen utan nu fokuserade 35-åringen istället på en tränarkarriär vilket han gjort med viss framgång.

Under några säsonger var han ansvarig för Ängelholms damlag för att sen gå vidare till klubbens U19-lag och Akademi. 2015 fick han jobbet som huvudtränare för klubbens A-lag i Superettan. Laget låg då på nedflyttningsplats men efter att ha tagit 23 poäng på höstsäsongen så klarade sig Ängelholm kvar utan kval. Järdler skrev, inför 2016,  på ett nytt tvåårs kontrakt men efter en oerhört turbulent säsong, där klubben bla under 4 dagar var i konkurs, så valde han att lämna klubben redan i november 2016. Istället presenterades Christian Järdler som huvudtränare för IFK Värnamo för säsongerna 2017-2018. Nu tyder dock det mesta på att även detta kontrakt bryts i förtid och att hans nya klubbadress blir Öster inför säsongen 2018.

Varken HIF eller Värnamo har några avstängda spelare och därmed kan vi förvänta oss att se, mer eller mindre, ordinarie startelvor från båda lagen. HIF får däremot klara sig utan såväl Johan Persson som Oke Akpoveta. Den förstnämnde har problem med en fot och den sistnämnde är tvingad till operation. Däremot verkar Alex Timossi Andersson tacka nej till landslagsuppdraget, med P16 turnering på Cypern, och kan därmed fokuset fullt ut på slutspurten.

Matchen startar klockan 19.00 och om du, mot förmodan, inte har möjligheten att ta dig till Olympia så kan du följa matchen via CMore.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*