Våldet är inte fotbollens fel

Efter den tragiska händelsen som inträffade i Helsingborg i samband med den allsvenska fotbollspremiären mellan HIF och Djurgården hävdar en del att dråpet (som polisen beskriver det) är fotbollens fel! De har naturligtvis helt fel.

En av dem som påstår det är Aftonbladets krönikör Erik Niva, som jag tidigare hyst stor respekt för. Den försvann med måndagens krönika.

För bara några veckor sedan överfölls en ung man i Enköping och knivskars allvarligt. Det skedde några 100 meter från min bostad, mitt i natten.

De båda händelserna har inget direkt samband men jag kan ändå se en parallell. Båda beror på det meningslösa våldet som dessvärre är en del av vårt samhällsklimat.

Supportern som dödades av en våldsverkare var på väg för att se sitt favoritlag spela. Den unge Enköpingsbon var på väg hem efter vad jag förmodar en trevlig kväll.

Båda hade oturen att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. De kom i vägen för våldsverkare.

I båda fallen handlade det, enligt rapporterna, om oprovocerat våld. Möjligen finns det en del som hävdar att supportern provocerade angriparen genom att var just supporter till ”fel lag”. Det är naturligtvis bara dumheter.

I sportens värld är man motståndare på planen och supporter på läktaren. Att vara supporter innebär att man ska heja fram sitt lag till segrar och samtidigt stödja laget vid motgångar. Det innebär INTE, vilket en del enfaldiga idioter tror, att man ska hata och misshandla motståndarna.

Men våldet förekommer inte bara i anslutning till fotbollsmatcher. Det allra vanligaste våldet sker tyvärr i hemmet. Galna män misshandlar den person de påstår sig älska, eller åtminstone ha älskat.

En del våld sker utomhus och märkligt nog i större utsträckning under den härliga årstid som står framför oss. Den årstid när de allra flesta av oss mår som allra bäst på grund av sol och värme.

Att alkohol spelar en trist roll i sammanhanget är välkänt. Våldsamma typer som blir ännu mer våldsamma när de överkonsumerar alkohol är nog den mest bidragande orsaken till det meningslösa våldet.

Sedan kan man inte bortse från att aningslösa politiker, som verkar befinna sig långt från verkligheten, reagerar långt efter alla andra.

När justitieminister Beatrice Ask hävdar att regeringen gjort mycket för att förebygga våldet i anslutning till idrotten så undrar vi andra: vad? En av dem som undrar är utredaren Björn Eriksson som för ett par år sedan lade fram en rad förslag till åtgärder. Knappt en handfull av dem har genomförts. Resten ”utreds vidare”.

bbl_roland_nordqvist

 

 

1 kommentar

  1. Jag tror också vi måste komma bort ifrån hatandet på arenorna. Bland supportrarna finns det en liten del, rör sig kanske om enstaka promille, som uppmuntras och triggas av hatramsorna. Mycket hade varit vunnet, om detta försvann. Sen har vi tyvärr yngre spelare i HIF:s trupp, som via Twitter uppmuntrar/legaliserar våld mot motståndarsupportrar: “Vi skall krossa på alla plan”. Bedrövligt! Det finns också en site för HIF-fans, där direkta mordhot mot motståndare får stå kvar. Lika bedrövligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*