Träna hörnor i vinter grabbar!

Ingen bryr sig om cupen men alla vill vinna den! Visst är det lite så? Alla HIF-vänner är jätteglada över att det blev en titel i år och jag är övertygad om att alla de som försökte men misslyckades är en smula avundsjuka.

Cupfinalen blev på sitt sätt den folkfest vi alla vill att den ska vara. Nästan fullsatta läktare, det var dessvärre bara HIFs sektion som inte var helt fullsatt. Sång, kamp och en värdig segrare.

Tyvärr märktes det på arrangemanget att det var Superettan-klubben Hammarby som arrangerade. En klubb som dessutom har problem med sin organisation och ekonomi även i Superettan.

Jag och kollegan Leif hade fått pressplatser på en sektion som skulle föreställa sittplats, men där inte en käft satt ner. Att försöka jobba journalistiskt när man a/ inte ser mer än drygt hälften av planen och b/ är omgiven av ölpimplande, enögda och skränande hemmasupporters är sannerligen en utmaning.

Som ni säkert såg så smälldes det av massor av bengaler från Hammarby-klacken och en stund i början av andra halvlek lade sig en grön dimma över planen.

Vad hjälpte det att speakern vädjade till dumskallarna och påpekade att de ådrog ”sin älskade (?) klubb en massa onödiga kostnader? Inte ett skvatt.

Pratade med HIF:s sportchef Jesper Jansson i halvlek och vi var ganska överens om att cupfinalen borde förläggas till en fast arena varje år och då lämpligen nationalarenan Råsunda. Det hade sannolikt inneburit att en del av Hammarby-supporters valt att stanna hemma, men då fick dom väl skylla sig själva?

Diskussionerna om Svenska Cupens status har pågått i decennier och olika experiment har gjorts i syfte att öka intresset. Jag vet inte om Svenska Fotbollsförbundet är nöjda med årets arrangemang?

Det man kan vara nöjd med är att Cupen fick en värdig vinnare!

Även om Hammarby kämpade väl och stod emot ganska bra – deras målvakt Johannes Hopf gjorde några riktigt svettiga räddningar – så var det egentligen aldrig någon tvekan om vilket lag som skulle vinna bucklan.

Det som bekymrade mig något, när det gällde HIF, var lagets oförmåga att utnyttja hörnorna. Efter första halvlek hade HIF 10-0 i hörnor – alla resultatlösa. Det är en tendens som jag sett i tidigare matcher i allsvenskan. Där har Conny Karlsson och killarna något att jobba med inför nästa säsong.

Jag tycker också att Alexander Gerndt tappat lite av formen mot slutet och undrar om han kan tillföra landslaget något om han får chansen till ett inhopp mot Tyskland? Han verkade inte alls lika taggad som tidigare i höst. Flera slarviga bollmottagningar drog ner betyget.

Det var förstås jätteroligt att Rasmus Jönsson fick bli cuphjälte när han stötte in segermålet. Det var han värd efter en riktigt bra säsong, när han fått anpassa sig till nya roller.

Sedan räknar jag med att Pär Hansson får titeln ”Årets målvakt” på Fotbollsgalan i Malmö. En keeper som håller nollan i tolv allsvenska matcher och två cupmatcher har verkligen gjort sitt jobb!

Nu väntar vila och inte minst ”silly season”. Det ska bli intressant att se vad den ger inför nästa säsong! Då kommer alla HIF-supportrar att kräva GULD i allsvenskan, så då gäller det att stå rätt rustade.

32 kommentarer

 1. Håller inte alls med om att Gerndt tappat formen. Personligen tyckte jag han gjorde en av sina bättre matcher för HIF i cupfinalen. Bara för att han inte gör hattrick i varje match för tillfället spelar han inte sämre fotboll än i somras. Bara den idiotlöpningen han gör på stopptid för att stressa hammarbyförsvaret är värd en stor eloge. Dessutom håller han i bollen riktigt fint under slutet av matchen och jag tycker verkligen han visar ett stort HIF-hjärta! För tillfället bör inget bud under 40 miljoner accepteras!

 2. “Jag och kollegan Leif hade fått pressplatser på en sektion som skulle föreställa sittplats, men där inte en käft satt ner. Att försöka jobba journalistiskt när man a/ inte ser mer än drygt hälften av planen och b/ är omgiven av ölpimplande, enögda och skränande hemmasupporters är sannerligen en utmaning.”
  Förlåt… men hahahahaha. Verkligen, underbart.

  Sen vet jag inte vad mer jag ska säga än att du klagar på bengaler från Bajenhåll samtidigt som det tändes bengaler även från HeIFs sida. Lägg därtill inkastade föremål som ett ölglas i huvudet på “årets målvakt” Johannes Hopf så har du pajat ett riktigt bra glashus.

  Om ökat intresse är målet är det omöjligt att vara missnöjd med årets arrangemang och upplägg. Helt rätt att finalen spelas på en hemmaplan, och helt rätt att detta avgörs med lotten. Jag menar, hur intressant skulle det vara för er med en final på Råsunda mot Kalmar?

  Nä, inse fakta. Förra året livades cupen upp en del då AIK mötte Göteborg i finalen, men först detta år, med Bajens framfart har den verkligen fått ett både medialt och statusmässigt uppsving.

  (Förresten, var det härligt att se era lirare sjunga med Söderstadion när de tog emot guldet? Hälsa er ordförande, eller vem det nu var att det e så man gör det i stan)

  Forza Bajen. Det e synd om alla er andra.

 3. En cupfinal SKA avgöras på neutral bana då detta är fallet i alla andra fotbollsligors cuper men som tur var lyckades domaren (trots han var från Landskrona) stå emot en väääldigt enögd hemmapublik för det är klart som tusan att det är en fördel med hemmaplan i en final – bättre då att avgöra finalen över 2 matcher som när vi vann mot ÖIS för då får bägge finallagen fördel av hemmabana…

  Lagrell & Co måste bara helt enkelt tro på de förändringar man vill med cupen och låta det ha sin gång: det tar en tid innan det byggs upp en kultur runt Cupfinalen men om man som nu kommer med totalt idiotiska ideér som den samlade Cuprundan i Gävle för något år sedan och sen går tilbaks till lotten som ska avgöra (hur rättvist är det??) och snart en fast finalarena igen så låt det för guds skull vara så i typ 5 finaler så publik, media, klubbar & alla andra kan utvärdera en sådan satsning på riktigt innan man börjar laborera igen med Cupformatet…

  Sen apropå Gerndt har han tappat mycket av sin form och slarvar med bollmottagningen – en dunderrusch hjälper inte med tanke på att Lantz gör typ halvdussinet sådan i bara en halvlek!! Gåtan är att han spelade Cupsemin mot Mjällby för där var han ännu blekare än i lördags men skoj ändå att han får en chans i landslaget & framför allt så underbart att vi vann en titel i år med Connys underbara gäng och nästa år får vi sikta på vad vi missade: dubbeln!!

 4. “Jag och kollegan Leif hade fått pressplatser på en sektion som skulle föreställa sittplats, men där inte en käft satt ner. Att försöka jobba journalistiskt när man a/ inte ser mer än drygt hälften av planen och b/ är omgiven av ölpimplande, enögda och skränande hemmasupporters är sannerligen en utmaning.”

  Tack för komplimangen!
  Nästa hemmamatch kan du återigen ta med dig sittunderlaget och äta lite mazarin på en knäpptyst arena.

 5. Patrik, läs igen. Det handlar alltså om att pressplatserna sög, inget annat. Det är liksom svårt att hantera laptop stående.

 6. Leif: nej hehe jag menar nickmål på hörnor, senast vi gjorde det var 2008 mot hammarby på hemmaplan (patronen) 😉

 7. Riktigt bra skrivet Roland. Jag tycker ändock att det är bättre att finalen spelas där det finns intresse för den. Det av UEFA lägre rankade laget (eller SvFF om inte UEFA har rankat lagen, som t.ex. mff hehe) bör ha hemmaplan! (dvs. mff hade fått spela på reklamstadion mot HIF eftersom mff inte är rankade av UEFA medans HIF är det.

  Jag tyckte det var riktigt fin stämning på söderstadion, lite synd med buandet efteråt bara.

 8. Hahaha… Det här var ju bland det roligaste jag har läst på länge…

  Enögda hemmsupporters…. hohohoho…. Jag utgår ifrån att HBG’s hemmamatcher är jäkligt tysta och trista…

  Och att bengaler endast tänds på söderstadion och inte på någon annan arena är ju ett känt faktum..

  Stor humor… Keep up the good work!!

 9. Völsi: Buandet riktades mot Lagrell. Och där tycks ju vi och ni HeIF:are vara överens. Ni vann välförtjänt, men att klaga på en fantastiskt stämning (med gott om medföljande och skönsjungande barn på läktaren) är bara tramsigt.
  Det är publikens intresse och deltagande som gör att det överhuvudtaget finns pengar att betala ledare och spelare för deras, i en internationell jämförelse, mediokra insatser.
  Tack för att ni hälsade på hos oss på Söderstadion. Välkomna tillbaka. Det är en klassisk arena av ett slag det snart inte finns några kvar i Sverige.

 10. Det är ju bara att konstatera. Avundsjukan lyser igenom överallt. Har inte hört en Bajare gnälla över resultatet, vi mötte ett för dagen bättre lag, så är det. Däremot klagas och gnälls det från varenda bondgäng över den läktarkultur som finns i Sthlm och framför allt på Söderstadion. Det gnälls på den kultur som de själva så gärna vill ha och åtrår men aldrig kommer att uppnå. Helt enkelt för att de är avundsjuka bönder utan hjärta för sin egen klubb, eller är det så att de bönder som har hjärta inte hörs?
  Så medan hbg tränar hörnor kan deras supporters (eller vad vi nu ska kalla dom) träna på ngt annat.

 11. Är det så svårt att fatta att jag klagade inte på att publiken jublade eller sjöng? Jag klagade på att det fungerade inte att jobba journalistiskt mitt inne bland massorna. Hammarby kunde alltså inte erbjuda en bra arbetsmiljö och klarade därför inte sin uppgift som arrangör. Det är också klubbens ansvar att det brann av ett dussin bengaler.
  Klart att det ska vara stämning på en cupfinal!

 12. Ha i minne också att era supportrar kastade in saker mot Hopf. Sen att det brändes bengaler osv hos Bajen klacken, vad fan hade ni förväntat er? Cup final för i helvete.. Ni vill va som oss, för ni är pinsamma Danmark!
  Hammarby mot allsvenskan 2011<3

 13. helt rättvist resultat o.s.v. men för fan kom igen, “Tyvärr märktes det på arrangemanget att det var Superettan-klubben Hammarby som arrangerade. En klubb som dessutom har problem med sin organisation och ekonomi även i Superettan.” ni kan ju inte skylla på arrangören Hammarby, publiken valde att stå upp, valde att heja fram vårt lag från samtliga sektioner och det har inget att göra med att vi har spelat i Superettan i ett år, det är bara fånigt att skriva något sånt. Det var jättetråkigt att ni inte kunde sitta och titta på era datorer på arenan när matchen pågick men vissa lag har supportrar som sjunger och ibland står upp och gör det…

 14. Händer inte så ofta att hela sittplatssektionen står upp, vilket gjorde det svårt att förutse. Känns även som att det verkligen är svartsjuka som lyser igenom. Ni snackar om eran engelska stil på läktaren, och om att bajen bara mal på med samma ramsa hur det än går i matchen… Bajen hade uppvisning i engelsk, italiensk, och sydamerikansk läktarkultur på samma gång, och jag förstår att ni blir griniga när ni får ta emot guldet till våran sång (som dessutom fick era spelare att sjunga med). Glöm aldrig att ni inte skulle existera om det inte vore för våra skattepengar, så snacka inte om ekonomiska problem.

 15. Men snälla du! Va pinsamma ni börjar bli, oki om oh skulle sitta ner utan att kasta massa skit som ölglas och bengaler och klaga men nu var oh nästan värre. Sedan ang sittplatser, så skulle hela arenan vara en enda klack, det borde du veta om du gjorde ditt jobb innan matchen.

 16. På vilket sätt höll inte arrangemanget klass? Och att påstå att du inte klagar på något annan än dåliga pressplatser är ju ett hån mot läsarna av texten. Det är väl knappast Hammarby IF FF som har provocerat publiken på sittplats att ställa sig upp för att skymma sikten för arbetande “journalister”? Så åter till frågan: Vad i arrangemanget visar att arrangören är a) en superettanklubb? b)har problem med sin organisation och ekonomi?
  Och ja, det ger en sportslig fördel att spela på sin hemmaplan. Men så var reglerna redan innan cupen spelades. Ni hade kunnat protestera mot detta tidigare istället för, som er klubbdirektör, gnälla i media efter finalen spelats. Maken till dålig vinnare har sällan skådats! Att spela finalen på neutral plan t.ex. Råsunda, vinner bara AIK på. Jag tror inte att en match på Råsunda mellan Helsingborg och t.ex. Kalmar hade dragit mer än 2000 åskådare. Hade däremot ett av lagen fått spela hemma så hade det varit betydligt fler, med “höjd temperatur” som resultat. Så länge som cupen inte har den statusen den borde så finns det nog tyvärr inga andra alternativ. Men fortfarande finns det väldigt mycket att jobba med för att göra cupen attraktiv. T.ex. gemensamma matchdagar och större prispengar (från ett relativt rikt förbund eller möjligtvis en sponsor som köper namnrättigheter till cupen).

  Till sist: Grattis till en rättvis seger!

 17. Att som journalist 1. inte kunna anpassa sig till situationen och 2. inte ha med sig PENNA OCH PAPPER FÖR ATT ANTECKNA känns ju som ett jävla nederlag för hela journalistkåren.
  Okej att du älskar din laptop men försök tänka på stående fot!

  “Att försöka jobba journalistiskt när man a/ inte ser mer än drygt hälften av planen och b/ är omgiven av ölpimplande, enögda och skränande hemmasupporters är sannerligen en utmaning.”

  Självklart är det en utmaning, precis som att det måste varit en otroligt stor utmaning för dig att missa hur HeIFs supportrar tände bengaler och kastade in saker (precis som våra supportrar) under matchen. Men du kanske hade skymd sikt åt det hållet? Objektiviteten är inte direkt lysande i din rapportering, sry, försök vara öppen för, och ta dig till av, kritiken som kommer in här.

  Att sen förespråka Råsunda som fast arena, vilket årtionde kommer du ifrån? Har du något minne av hur det gått dom senaste gångerna det har försökts? Minns du kanske 2006 då ni mötte Gefle på Råsunda inför knappnålsfallande tysta supportrar )3379?

  Har jag gjort en film från finalen för den som vill återuppleva stämningen, ses på http://www.ubetoo.com/flibben/37092

  mvh // flibb

 18. Ni verkar ha missat hur era fans beteede sig också eller var ni blinda för er egna sektion? de fans som kastade öl på våran målvakt? de av era fans som också tände bengaler? eh? putsa glasögonen nästa gång gubbar och se och njut av riktiga fotbollsfans! som fyller en hel sektion, som aldrig lämnar sitt lag även om de är superettan och hejar även de förlorar i en cupfinal! Avundsjuka är vad jag säger bara!

 19. En riktig sportjournalist hade hyllat det faktum att det inte gick att sitta ner och pilla på laptopen under matchens gång, när har det någonsin hänt under en svenska cupen final tidigare? Det inlägg är ruskigt enögt/avundsjukt och faktiskt rätt pinsamt… Du kanske skulle försöka med Telia igen…

 20. Thompa med flera Bajen-fans här är uppenbarligen inte läskunniga. Det jag beklagade/kritiserade var att jag inte kunde se hela planen. Och mitt missnöje riktade sig mot arrangören som erbjöd en så usel plats.

 21. Jag förstår inte varför flera av er fått för er att jag ville kolla laptop? Hade inte ens någon med mig. Det enda jag ville var att kunna SE HELA PLANEN men samtidigt uppleva stämningen. Det är svårt att få en helhetsbild av matchen när man inte inte får överblick. Men det tycks Bajen-fansen inte fatta. Kan bero på att de är väldigt enögda. Sedan hävdar jag bestämt att de allra flesta bengalerna (kanske 80-90%) kom från Bajens fans. Den bedömningen delas av de flesta opartiska journalister.

 22. Frida: På vad? hade ni bett er bättre då? ska vi snacka om klaga, när ni puffat upp er själva som bästa fansen osv osv, och ni kan inte ens få ihop att eran klack fyller upp borta sektionen.

  Snacka inte om något du inte har koll på..

 23. Tyvärr genomsyras inläggen här av en Bajenhybris. Vad skulle vi vara avundsjuka på? Vuxna människor som sjunger att “alla suger kuk…”. Nej jag tog inte illa vid mig av påståendet men som ungdomsledare skäms jag å de vuxnas vägnar. När det gäller inkastat och bränt har väl ingen påstått att det var bättre av våra fans att kasta eller bränna?

  Angående arrangemanget för journalister så suger Bajen mest av alla de arenor som jag besökt. Till och med Väsby hade bättre organisation. På en rak fråga angående presskonferens svarar man tex att man inte VET om det blir någon.

  Glöm i alla fall att vi är avundsjuka på er. Det finns inte bara. Få ställen har så enögda och tråkiga supporters.

 24. Ja, ni i Helsingborg är ju så mycket bättre…

  “Minns mötet Hammarby – helsingborg 2009-08-03 då Jesper Jansson skriker “håll käften” till en Hammarbyare under matchen. Han tillsammans med Sten-Inge Fredin hånade även samma supporter efter att Helsingborg tagit ledningen. Inget har gjort mig mer förbannad och illamående som deras agerande under den matchen. Det var inga supportrar som betedde sig så, utan heifs ledning.”

 25. Carma: Ja det är som vanligt. Stackars Bajen. Varför blunda för att ni verkligen har störst problem med era fans?…

  Naturligtvis hade er supporter inte sagt eller gjort något alls för att reta upp Jesper. Det är väl bara så att han fick för sig att skrika något mot någon snäll Bajare… Ställ inte högre krav på andra människor än vad du ställer på dig själv.

  Och nej, det heter INTE Heif… Det finns bara ett HIF och det är vi.

 26. om jag haft minsta respekt för Heif o dess inavlade fotbollsbesökare hade det sjunkit till botten efter att ha läst det här larvet. nu blev det dock bara ett nöjt garv. hela söder skrattar

1 trackback/pingback

 1. Lördagsgodis « | Allt Om HIF |

Kommentarer är stängda.