Thörn: Truppanalys: Försvaret. “Han kan gå precis hur långt som helst i framtiden”

190720 Helsingborgs Andreas Granqvist och AIK:s Chinedu Obasi under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Helsingborg den 20 juli 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Truppbygget inför 2021 är i full gång och jag fortsätter givetvis med min uppskattade analys av Truppen. Denna gång: Försvarslinjen.

 

The Wild Card:

Ravy Tsouka, 25 år.

Kontrakt: Över 2022.

Ravy Tsouka fick ta emot mycket skit förra året, speciellt under inledningen av säsongen då han stod för ett par misstag. Efter Matchen mot Falkenberg sipprade det ut rykten från Olympia som tydde på att dåvarande tränare Olof Mellberg hade gett upp honom och speltiden som han fick därefter bekräftade dessa. Kravbilden är alltid stor i Helsingborg men man ska också komma ihåg att Ravy ofta fick spela mittback istället för sin mer vana position som ytterback på grund av allvarlighetsgraden på HIF:s skadekris i inledningen. Jag hade större förväntningar på Ravy förra säsongen som han tyvärr inte levde upp till. Trots det tycker jag att han var en av HIF:s bättre försvarsspelare i slutet på säsongen, faktiskt till den grad att det var som att vända på en hand från hur det såg ut i inledningen. Ravys styrkor är sin snabbhet och är väldigt effektiv när han får slicka linjen. Är faktiskt också väldigt bra på huvudet trots sina knappa 181 Centimeter. Den stora svagheten med Ravy är dock att han måste, måste öva på sin inläggsfot som helt enkelt är för svag för att han ska dra nytta av sina positiva fysiska förmågor. Kan användas både som Högerback och Mittback om man så vill och bör hålla ganska hög Superettan-klass.

Spelar i HIF 2021 med: 75% chans

201019 Häckens Alexander Söderlund och Helsingborgs Andreas Landgren under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Häcken den 19 oktober 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0083

The Last Bastion:

Andreas Landgren, 31 år.

Kontrakt: Över 2023.

Behövs knappast någon längre beskrivning av Landgren, de flesta vet vad man får när denne återfinns på tränarkortet. En arbetshäst helt enkelt. Jobbar gärna i defensiven men har också en väldigt god spelförståelse och till råga på det en bra inläggsfot. Kanske lite svag i duellspelet men gör väldigt, väldigt sällan bort sig. Ett varningens finger dock för hans återkommande skadeproblem som har kommit nu på ålderns höst. Signerade ett treårs-kontrakt i häromsistens och ska vara en av HIF:s karaktärsspelare och fundament. Kan spela på både Mittfältet och som högerback, för övrigt tycker jag att han gör sig bäst till som högerback då hans goda spelförmåga gör att han vill driva boll, inte bara längs kanten men även in i banan som en slags Inverterad Wingback för att skapa yta till sina kantspelare och mittfältspartners. En Spelmotor helt enkelt. Tar man in alla Landgrens Positiva sidor, både på och utanför planen blir han en enormt viktig spelare nästa år.

Spelar i HIF 2021 med: 99% chans

 

The Last Dance:

Andreas Granqvist, 35 år.

Kontrakt: Över 2021 (Går sedan över till Personalroll)

Funderar allvarligt på om jag behöver skriva någonting här, inte bara eftersom att precis alla med någorlunda fotbollsintresse vet hur pass viktig, bra och Oumbärlig Granqvist är när han lirar boll. Men också för att ingen vet om Granqvist ens spelar en minut nästa år. Om du någon gång gått på en fotbollsmatch där Granqvist är delaktig kan man tänka på en rad olika saker som man vet kommer ske, Han kommer vinna höjddueller, han kommer att försöka driva boll och kanske framför allt: Du kommer höra honom. Granqvist tystnar aldrig. Spelar Granqvist är han en av Svensk elitfotbolls bästa backar oavsett om han spelar i Superettan eller inte. Hans stora fiende är dock sina skadeproblem och därför vet väl ingen riktigt hur mycket han spelar nästa år. Kanske inte ens han själv. Han har dessutom ibland setts ha problem med att hinna med snabbare anfallare, även om han ofta kompenserar detta med sin spelförståelse av hög, hög klass. Utgår dessutom ifrån att många lag kommer försöka sätta hög press för att förhinda att Granqvist får styra spelet för mycket. Som sagt, Granqvists största fiende detta år är han själv. För övrigt Granens sista år och har enligt sig själv sikte på EM 2021, hur rimligt det målet är låter jag honom själv svara på. Hursomhelst är nästa år spännade utifrån möjligheterna, Men desto mindre spännande utifrån ett annat: Andreas Granqvist från Påarp kommer gå till Historien som en HIF-ikon hur än hans spelande dagar tar slut.

Spelar i HIF 2021 med: 99% chans

 

The Boy Wonder:

Casper Widell, 17 år.

Kontrakt: Över 2022.

This kid is the shit. Ja, jag vet att jag tjatat öronen av er om blott 17-årige Casper Widells potential men herregud vilken Diamant man har fått fram. Bra Uppspelsfot, väldigt god spelförståelse, aldrig rädd från att gå in i dueller och bra på huvudet. Hans arbetsrytm är kanske hans bästa sida, jobbar ständigt med sina fötter för att komma rätt till situationerna, både offensivt och defensivt. Hade problem med sin rygg i inledningen av förra året vilket förhindrade ett par starter för honom. Trots detta tycker jag att det var snudd på helgerån att unge Widell under senare delen av säsongen inte fick gå före spelare som Figueroa som underleverade grovt. Jag har inga tvivel om att Casper både kan leverera och imponera i Superettan. Det bästa hade nog varit att sätta honom bredvid en spelare som Granen eller Martin Olsson och låta honom suga in all erfarenhet och kvalité som en tvättsvamp. Casper Widell kan gå precis hur långt som helst i framtiden, den enda som kan stoppa honom är han själv.

Spelar i HIF 2021 med: 95% chans

200813 Helsingborgs Jakob Voelkerling Persson och Sirius Yukiya Sugita under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och Helsingborg den 13 augusti 2020 i Uppsala.
Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0022

The Breakout Kid:

Jakob Voelkerling Persson, 20 år.

Kontrakt: Över 2022

En annan spelare i HIF med stor Potential är Jakob Voelkerling Persson. Många pratade mycket Armin Gigovic förra året som den unga stjärnan i HIF. Ibland tyckte jag det var synd. Ja, Armin Gigovic var en stor, stor talang men man ska inte glömma bort att Armin ibland inte alls motsvarade förväntningarna som folk hade på honom. Istället tyckte jag att Voelkerling Persson ibland visade att han absolut kunde ta upp kampen mot Armin som klubbens nästa stora utlandsförsäljning. Skadeproblem och en lite dalande form på slutet såg dock till att en sådan diskussion svalnade. Hur som helst har Voelkerling Persson en framtid som känns otroligt lovande. Enda anledningen till varför han är listad bland backarna? Därför att han själv främst ser sig som en sådan i en diskussion jag hade med honom under sommaren. Personligen tycker jag dock att han gjorde sina bästa prestationer som Defensiv Mittfältare/Libero. Hans långa kroppskomposition och goda spänst ser till att hans huvudspel håller hög nivå, men hans bästa sida är hans förmåga att driva boll upp i banan. Ibland blir långa spelare väldigt otympliga med boll på grund av längden på deras ben, men “Jacke” har flera gånger om visat att han har väldigt fin teknik. Problemlösare, katalysator och spelmotor på mitten tack vare hans goda spelförståelse. Svagheten? Markeringsspelet. Har hintat lite grann om att han håller på högre nivå än Superettan, vilket jag till viss del tycker att det finns fog för men att HIF ska släppa en Spelare som Jakob Voelkerling Persson i det här läget av hans utvecklingskurva skulle vara huvudlöst, både utifrån Klubbens bästa men också honom själv.

Spelar i HIF 2021 med: 85% chans.

 

The Superstar:

Martin Olsson, 32 år

Kontrakt: Utgående.

Martin Olsson var HIFs bästa spelare denna säsongen. Jag ska vara ärlig och säga att jag aldrig trodde att han skulle leverera så pass bra som han gjorde med tanke på hans långa uppehåll från fotbollen och hans skadehistorik. Trots det var han en av Allsvenskans bästa backar detta året. Det som gör den prestationen än mer imponerande är att han gjorde det från den relativt ovana positionen som mittback. Han var ofta dominant i huvudspelet, hade en förmåga att driva boll, leverera bollar in straffområdet och inte minst vinna tillbaka boll. Han hade dock såklart ett par mindre bra matcher där han ibland missade en duell eller två, men även om han gjorde en mindre bra match, så var han väldigt sällan underkänd, utan behöll en väldigt hög lägstanivå. Hade HIF inte haft Martin Olsson hade man åkt ut betydligt tidigare än vad man gjorde. Tillbaka till verkligheten dock: Martin Olssons kontrakt går ut. Om Martin lämnar gör han det för en storklubb och högst antagligen i en storstad. Då finns det bara Stockholmsklubbar kvar. Dessutom har Martin Olsson sikte på en plats i EM-truppen till sommaren. Man ska dock komma ihåg att Martin rent socialt trivs väldigt bra i Helsingborg.

Spelar i HIF 2021 med: 30% chans.

 

The Comeback Kid:

Charlie Weberg, 22 år.

Kontrakt: Över 2021.

Jag ska först vara ärlig med att säga att jag inte sett många matcher som Charlie Weberg gjort under sin tid GAIS. Däremot såg jag honom under ett derby mot Örgryte på Gamla Ullevi. I den matchen var han väl godkänd, varken mer eller mindre. Kanske är det lite det som är problemet för Charlie, den riktiga super-utvecklingen som bör ske i den här åldern har inte riktigt skett. Han är dock bara 22 år och har lång tid kvar på sin karriär. Charlie Weberg är inte jättelång men är trots det ganska bra på huvudet, hans starkaste sida är hans mycket känsliga vänsterfot som han använder för att spela upp boll. Besitter dessutom faktiskt en hel del snabbhet för en mittback, dock hade jag gärna sett att Charlie oftare vågar driva boll högre upp i banan för att hota. GAIS var väldigt nöjda med Charlie efter denna säsongen och var positivt inställda till en eventuell fortsättning. Charlie Weberg är en mycket bra mittback i Superettan och är utifrån det perspektivet också en mycket bra förstärkning. Han är dock den “äldsta” av de yngre mittbackarna i mittbackskompositionen, där Widell och Voelkerling Persson fullkomligt skriker långsiktighet för en ny tränare som ser HIF som ett projekt och maraton istället för ett 100-meters lopp. Då är namnet Weberg inte så spännande längre, speciellt då man kanske hellre ser att Widell och Voelkerling Persson får en mittback med lång erfarenhet att spela bredvid.

Spelar i HIF 2021 med: 55% chans.

 

The Outsider:

Emil Hellman, 19 år.

Kontrakt: U19 (Blir överårig nästa år).

Ja, 19-årige Emil Hellman är en outsider i HIF:s Försvarslinje detta år. Mitt/Vänsterback med stort HIF-hjärta som fick göra debut i Allsvenskan detta år. Eftersom han blir överårig för U19-spel nästa år bestämde man att låta Emil få chansen att visa upp sig under försäsongen nästa år, därefter kommer beslut tas om fortsättning eller inte. Det positiva med Hellman är att han är totalt orädd och dessutom stark. Under säsongen på Olympiafältet smällde han på tunge Brandur Hendriksson så pass hårt att denne flög i backen. Brandur blev så pass förbannad att han spenderade resten av träningen med att gnaga i hälsenorna på Hellman så att pojkspolingen skulle få reda på sin plats, något som Hellman struntade fullständigt i. Tyvärr för Hellman är fotboll mer än styrka och Emil Hellman är inte någon speedkula men heller inte långsam, han är inte tekniskt briljant men har inte heller två betongblock till fötter. Det här året är direkt avgörande för Hellman som i princip måste utvecklas för att få en plats nästa år. Jag finner definitivt inte det som någon omöjlighet, men eftersom Emil Hellman utöver sin styrka saknar “Standout-features” och den moderna fotbollen involverar en mycket mer aktiv ytterbacksroll som ofta kräver löpningar längs kant, god teknik och spelförståelse, måste Emil Hellman bevisa för en ny tränare/Granqvist att han klarar en sådan roll.

Spelar i HIF 2021 med: 50% chans.

 

Avslutande Diskussion:

Med Ravy Tsouka och Andreas Landgren som högerback kan vi direkt säga att denna delen av försvarslinjen är i princip färdig, förutsatt att Landgren håller sig hel och vem som nu tar över vill spela honom som Högerback. Därefter hänger i princip allt på om Andreas Granqvist och Martin Olsson spelar minuter i HIF nästa år. Gör båda det behöver man kanske bara värva en spelare som kan spela vänsterback, kanske till och med ingen alls om Emil Hellman imponerar. Problemet med det? Dels att det är föga troligt att båda stannar och dels att vi lärde oss detta året att man inte ska sätta alla äggen i korgen på att Andreas Granqvist håller. För HIF:s unga mittbackssortiment med Widell i spetsen hade det dessutom varit bra att få någon äldre med erfarenhet som dessa kan se och lära av om Martin och Granqvist lämnar. Beroende på hur den nye tränaren ser på Voelkerling Persson mer som en Defensiv mittfältare eller inte kan det kanske behövas en Mittback till, men där spelar ekonomin också en roll. Dessutom glömmer man ofta att Ravy Tsouka kan spela Mittback. Försvaret i HIF är inte deras största problem inför nästa år, även om en del pusselbitar måste falla på plats.

 

Min twitter: AnthonyThrn

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

 

 

2 kommentarer

 1. 99% chans att Landgren spelar i HIF 2021 borde väl rimligen vara 100% nu när han kritat på nytt kontrakt? Eller ska jag anta att den sista procentsatsen utgör gardering för oföutsedda skeenden som skador, kidnappning av UFO;n och dylikt…

  99% chans på Granen borde väl snarare ligga närmare 9% med tanke på alla motstridiga besked vi fick i fjor ang. hans fysiska status – vi får hoppas nye Fysansvarige har ett bra trollspö att svinga så att procentsatsen snarare ligger närmare din än min…

  Ravy gick i mina ögon från helt hopplös till helt klart något att hoppas på, med tanke på bl.a. hans felfria insats i derbyt på Olympia och en allmänt positiv formkurva på slutet – gäller nog som du säger att han får förtroende från tränaren samt får spela på EN plats och inte flyttas runt hela tiden (något som drabbade flera spelare under Mellbergs styre)

  JVP övertygade inte i mina ögon som mittback och hans fina teknik får man leta länge efter, men just hans fysik och driv med bollen känns han mer som en Landgren 2.0 när han slog igenom på den positionen – Webergs största problem tror jag ligger på det mentala planet: visst har han en grym vänsterfot men det var ofta i HIF han helt oattackerad skulle slå en cross till någon på andra kanten men oftast blev bollen för lång eller kort. Det blev bättre när han fick Granen som kompanjon men sen var det som han slappnade av typ “nu är jag förstavalet” och då löser det sig per automatik, men likväl måste löpningar tas, markering hållas & fokus vara på hela tiden.
  Trist att inte Calle Johansson fick Granens förtroende för då tror jag vi haft en stabil mittback att bygga runt men vi får som sagt hoppas det löser sig med Granen/Martin…

  Både Widell & Hellman känns spännande och också något att bygga på men då krävs som sagt en rutinerad axel att luta sig emot, så det är den största utmaningen för Granen och kommande tränare att fokusera på i försvaret…

 2. Riktigt kul att Ravy Tsouka får en viss upprättelse efter säsongen av dig och FFR&B! Man måste ha i åtanke att Ravy spelade i VSK 2018 i Division 1 Norra som sedan vann serien och gick upp till SE 2019. Han visade många av de moderna egenskaperna som en ytterback ska ha med sin snabbhet och viljan att utmana. Tyvärr är hans inläggsfot på division 1 nivå. Jag trodde att OM skulle kunna finslipa honom under säsongen. I stället blev plötsligt Ravy mittback och sedan var han inte med i förstauppställningen. Kanske visar det OM:s svaghet som tränare.
  Jag tror att Ravy kan bli en viktig spelare och senare säljas till en större liga i Europa.
  Vi kan bara hoppas på att Martin O inser att han ska fortsätta i HIF för att få kontinuitet och den omvårdnad han behöver när han blir 33 år nästa år. Om Martin stannar så blir han en otroligt viktig spelare i HIF!
  Granen, ska han fortsätta att försöka? Vår lagkapten som redan förra säsongen började få allvarliga skadekänningar, lovade under hela säsongen att han snart skulle vara redo igen. Det blev som det blev, han kom inte tillbaka. Rent mentalt tror jag att det var ett stort avbräck. Laget har med stor sannolikhet intalat sig att med honom i laget så kommer det att ordna sig. Sedan visade sig också att hans roll som sportchef har blivit lidande med tanke på vilka värvningar som kom. Blir han skadefri och kommer i form så är han vår viktigaste spelare i SE.
  Jacob VP ska bara fortsätta att utvecklas som han gjorde när han var hel och var med i matcherna. Jacobs inställning visar på att han har höga ambitioner. Han kan gå till vilken större liga som helst och bli en viktig spelare.
  Emil Hellman kan också bli hur bra som helst. Men samma tanke hade jag om Fredrik Widlund som jag såg spela i HIF Akademi. Han var obeveklig och snabb. Det svåra är att ta steget och utveckla sina bästa förutsättningar. Givetvis gäller det också att få tränarens förtroende och få chansen att visa upp sig. Emil har det!
  Casper Widell har framtiden för sig. Han ska ta lärdom av Marcus Nilsson och Joel Ekstrand. Två av de största mittbackslöftena som har kommit från HIF:s ungdomsverksamhet. Två obevekliga spelare som visade de rätta förutsättningarna att bli stora.
  Jag ser däremot Andreas Landgren som en central mittfältare numera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*