Rollo: “Förstärkningar ska bygga nytt…”

Väljer Martin Olsson HIF och spel i Superettan? Foto: Johan Lilja

Att HIF ska bygga ett nytt lag under 2021 är en självklarhet eftersom en del spelare försvinner och måste ersättas. Några har redan signalerat att de flyttar, andra väntar förmodligen på chansen att få spela i en högre division.Frågan är då vilka de ska ersättas med?

Jag är övertygad om att det finns en hel del intressanta namn som sportchefen, ”Granen”, jobbar med redan och att fler kommer att dyka upp. Kvällspostens skribent, Mattias Larsson, deklarerade i förra veckan att det vore ”tjänstefel” om Granen inte ringer direkt till Calle Johansson, som i år spelade i Falkenberg, men för tillfället var kontraktslös. Han räknade sedan upp ett gäng spelare med förflutet i HIF, som han ansåg att Granen borde försöka locka tillbaka. Calle var helt klart ett intressant namn. HIF:s brist på mittbackar har varit högst påtagligt den här säsongen och det var definitivt ett misstag att inte behålla Calle. Dock har 26-åringen, tydligt, visat att han håller i Allsvenskan och i veckan gjorde han klart med IFK Göteborg

Några av namnen på listan är ganska fantasifulla. Antingen har de för bra kontrakt där de befinner sig eller också skulle de knappast tillföra laget något.

En sådan är tex Jordan Larsson som lär sikta på att stanna utomlands i många år till. Emil Krafth stannar säkert också gärna några år till i England, eller något annat land utanför Sverige. Elias Andersson flyttade nyligen från Sirius till Djurgården. Killarna i USA, David Accam och Ema Boateng är knappast sugna på att återvända till Sverige. 

Kusinerna Khalili, Imad och Abbe, har lite olika förutsättningar.  Hammarby vill säkert behålla Abbe och då kan HIF inte konkurrera förrän det börjar bli dags för honom att avrunda karriären om 3-4 år. Då är det tveksamt om HIF behöver honom. Imad har varit lika skadedrabbad som många i HIFs trupp. Hans kontrakt går visserligen ut, men 33-åringen är nog inte mycket att satsa på.

Arnor Smarason vänder hem till Island och är således inget alternativ kommande säsong
Foto: Samone Klinteberg

Tre som jag definitivt skulle tacka nej till är Joseph Baffo (Halmstad), Loret Sadiku (Kasimpasa) och Robin Simovic (Odd). Simon Thern skulle inte ens finnas med på min lista. Och jag är rätt säker på att inga HIF-.supportrar vill se honom i HIF-tröjan igen. En kontraktslös Arnor Smarason hade varit ett alternativ men han skrev, i veckan, på för isländska Valur och flyttar hem.

Även om HIF i första hand bör satsa på unga, ambitiösa lirare som vill uppåt i karriären kommer det att krävas några rutinerade namn som kan bära laget. Jag hoppas och drömmer om att Martin Olsson och Mix Diskerud ska stanna, men är väl medveten om att det kan stanna vid en dröm. Vad gäller den förstnämnda så har jag dock förstått det som att han blev extremt glad, och överraskad, över utmärkelsen Årets HIFare och där tror jag att just det, och det faktum att han har familjen i stan, kan spela stor roll i valet av klubb kommande säsong. 

Granen skulle förstås bli en enorm tillgång om han kom till spel, men ärligt talat tror jag att han har gjort sin sista match. Den som tror på mirakel kan fortsätta hoppas.

Om någon klubb slantar upp 30 miljoner kan HIF sälja Anthony van den Hurk, men inte för mindre slantar. Och kommer de pengarna in kan en del av dem satsas på att köpa ett par vassa anfallare. Kanske från Holland eller Island? En bra blandning av unga och mer rutinerade spelare är rätt väg att bygga för återkomsten till Allsvenskan

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

3 kommentarer

  1. Lite fundersam på varför du helt avskriver Sadiku, Baffo & Simovic? Baffos utvecklingskurva har inte varit direkt uppåt så det kan jag förstå, medan Loret känns helt klart intressant (i sina bästa stunder klart påminnande om Andy Jacobsson) men troligen ekonomiskt otänkbar – Simovic också kanske på tillbakagång men kan vi inte behålla Hurken, hade han ersatt honom perfekt i rollen som targetplayer och tror nog Simovic har lite krut kvar i foten så det kan bli några kassar framåt också…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*