Thörn: Målvaktsanalys: “Hela integriteten kring Granqvists framtidsprojekt står på spel”

200719 Helsingborgs målvakt Anders Lindegaard jublar efter 2-2 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Falkenberg och Helsingborg den 19 juli 2020 i Falkenberg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0029

I takt med att Truppbygget inför säsongen 2021 börjar varva igång kommer vi att analysera HIF:s trupp lagdel för lagdel. Vi går igenom styrkor och svagheter samt individuell status inför 2021. I dagens analys: Målvakterna.

Stjärnan:

Anders Lindegaard, 36 år.

Kontrakt: Över 2021.

Låt oss klargöra en sak från början: Spelar Anders Lindegaard i HIF nästa år kommer han vara Superettans bästa målvakt, bar none. Han är extremt rutinerad, har bra storlek, och kan styra en backlinje med bravur, något som alla de andra tre målvakterna har problem med. På ett sätt är Anders Lindegaard kanske den som bäst symboliserar debatten som Andreas Granqvist har framför sig med hela truppen. Gå på äldre, etablerade spelare som på egen hand kan få HIF tillbaka till Allsvenskan på ett år? Eller låta yngre spelare som är ett litet steg från att etablera sig på allvar ta upp klubben på en stabil grund? Risken med det sistnämnda är att uppflyttning kan ta längre tid, och att HIF har flera spelare som definitivt närmar sig att ta nästa steg. Det vill säga att om man inte går upp relativt snabbt kan man bli totalt plundrade på talanger som kunde varit Allsvenska elitspelare inom tre år. Risken med att gå på spelare som Lindegaard är att många av dessa antagligen gör sina sista år i karriären, och då står man där med talanger som aldrig riktigt etablerat sig. Hur man gör med Lindegaard kan därför visa exakt hur Andreas Granqvist tycker och tänker. Det unika med Lindegaard är dock att han antagligen inte kommer röra på sig inom Sverige. Han har sin familj i Danmark och trivs i Helsingborg. Ingen annan klubb i Sydsverige vill antingen ha honom eller har en chans mot HIF:s status. Flyttar Lindegaard, flyttar han tillbaka till Danmark.

Är kvar i HIF 2021 med: 50% chans

Målvakten Alexander Nilsson var ett utropstecken inför årets säsong men bevisat att han blir en tillgång i Superettan
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Favoriten:

Alex Nilsson, 23 år.

Kontrakt: Över 2022.

Alex Nilsson leder nog Målvaktskampen. Hade jag varit Alex hade jag nog varit rätt lugn i båten. En Toppmålvakt i Superettan, bra ålder, hyfsad storlek, testad på högre nivå och levererat när han gjort det. Alex har dock en rad frågetecken kring sig. Ett av dessa är sina fötter. Alla de andra målvakterna är betydligt bättre med båda sina fötter. I dagens fotboll måste du helt enkelt vara kompatibel med båda fötter som målvakt för att kunna ta dig ur problem, då allt fler lag spelar med ett högre presspel. Flera gånger klarade Alex inte av detta i Allsvenskan. Han har dessutom haft sina problem med skador och har smärre problem med att styra sin backlinje. Trots det är han den bästa målvakten bakom Lindegaard, där hans reflexer och förmåga att stå rätt är hans bästa sidor. Utifrån sin lön är han dessutom det perfekta alternativet. Potential att bli en bra Allsvensk målvakt.

Är kvar i HIF 2021 med: 90% chans

 

Olycksbarnet:

Kalle Joelsson, 22 år.

Kontrakt: Över 2021

Oh Kalle, Kalle, Kalle… Whatever shall we do? Det råder ingen tvekan om att Kalle Joelsson är en bra målvakt för sin ålder. Dock har han aldrig riktigt imponerat i den månen av att vara en stabil Elitmålvakt. Har problem med självförtroendet i luftspelet, är betydligt mindre än sina äldre kombatanter och visade sällan förmågan att styra “the back four”. Har dessutom stora problem med sina återkommande skador, inte bara detta året utan också året innan. Något som naturligtvis inte behöver vara en stor nackdel inför nästa säsong men ser man Kalle utifrån ett framtidsperspektiv är det dessa åren som han behöver speltid för att utvecklas och att ständigt besöka sjukstugan är helt enkelt förödande för hans utveckling. Hans bästa sidor är dock hans positionsspel och fötter, något som är av stor betydelse i dagens fotboll och är också två egenskaper som kan ge honom “The edge” mer än hans förmånliga ålder. Fortfarande stor potential och kan faktiskt bli en målvakt av hög allsvensk klass i framtiden om han får rätt på sina skador och utvecklar sitt spel i luftrummet.

Är kvar i HIF 2021 med: 65% chans

200913 Hammarbys Aron Johansson och Helsingborgs Ian Pettersson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Hammarby och Helsingborg den 13 september 2020 i Stockholm.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0024

Framtidsnamnet:

Ian Pettersson, 18 år.

Kontrakt: U19-Kontrakt.

Den stora talangen. Stort HIF-hjärta som blev så rörd, så rörd vid sin debut. Ian är otroligt bra för sin ålder. Har faktiskt visat sig vara helt okej på Allsvensk nivå, även om han givetvis gjort sina misstag. Kanske behöver utveckla sina fötter något vid utsparkar, även om det inte är några stora problem. Det stora frågetecknet är dock hans storlek, då han inte är över 1,90. Han är dock bara 18 år och kan givetvis fortsätta växa även om man kanske inte ska förvänta sig några stora förändringar på den fronten. Dessutom är Ian just nu 1 CM längre än Pär Hansson och 3 CM längre än Yann Sommer som de kanske flesta tänker på från Mönchengladbach och Schweiziska landslaget. Längd är faktiskt inte allt, även om det så klart har betydelse. Ian behöver kanske främst utveckla luftspelet och sin vokala pondus. Är dock i behov av speltid regelbundet och det är nog inte särskilt troligt att han kommer slå alla de andra på fingrarna. Nog vet alla inom 042-området att Ian antagligen kommer vara HIF:s startmålvakt i framtiden, frågan är bara när. Potential att bli hur bra som helst.

Är kvar i HIF 2021 med: 99% chans

 

Avslutande diskussion:

Målvaktspositionerna är en av HIF:s största problemområden inför 2021. Man har helt enkelt för många för att det är hållbart. Den stora frågan står nog mellan Alex Nilsson och Kalle Joelsson. En av dessa är nog inte kvar i HIF inom två år då HIF kommer behöver välja mellan en av dem och det snart. Ian Pettersson behöver lånas ut och det råder nog inte brist av intressenter från olika lag i det Svenska Seriesystemet. Det makabra i situationen är att vi inte ens nämnt Nils Arvidsson då jag bara har tagit med spelare som har en realistisk chans på en startplats eller var med i Truppen på allvar detta året. 17-årige Arvidsson är även han ett stort  framtidslöfte från ungdomsleden. Han har varit med i sitt Ungdomslandslag och jag har flera gånger sett honom känna på träning med A-laget. Nils har såklart några år kvar till att vara med i en Allsvensk A-trupp på allvar men han bör också finnas i bakhuvudet på Andreas Granqvist.

Man måste helt enkelt invertera och reflektera nu. Man kan gå på ett ungt målvaktspar med Alex och Kalle, man kan också försöka behålla Lindegaard och välja en av Kalle och Alex som man satsar på som framtidslöfte. Problemet med alternativ 2 är dock att det kan börja gnissla hos Alex eller Kalle som båda är i en känslig ålder i sina karriärer och nog inte är nöjda med att vara nummer 2. Dessutom kan man stå med två målvakter nästa år som kunde haft ett år på sig i Superettan att i lugn och ro utvecklas vidare. Det handlar inte bara om vem som ska få speltid och vem som inte får det, det handlar också om att hela integriteten kring Granqvists framtidsprojekt står på spel.

 

Min Twitter: AnthonyThrn

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

 

2 kommentarer

 1. Jag hoppas verkligen att HIF satsar på Alex i mål. Han visade att han håller en hygglig nivå för allsvenskan, villet borde betyda att han håller hög nivå för superettan. Tycker man ska försöka lösa ut Lindegaard då han troligen kostar en hel del i månaden? Ian Pettersson funkar som
  backup medans Kalle får fokusera på att försöka hitta en god fysik!

 2. Lindegaard vill jag att HIF behåller men ska man göra det? Den ekonomiska situationen bör vara ganska pressad inför 2021 så HIF ska kanske släppa honom om han får ett bud eller intresse från någon klubb i Danmark.
  Kalle Joelsson har under flera år visat sig alldeles för skadebenägen så han är den som jag tycker man ska försöka låna ut. Kontraktet är över 2021 så HIF kan också behålla honom ett år till för att se om han är hel och tar de viktiga stegen i sin utveckling. Just nu är det ingen försäljningspotential heller.
  Alexander Nilsson är definitivt given. Att komma från division 2 rätt in i hetluften har han klarat bra och verkar ha de rätta mentala förutsättningarna att klara pressen i HIF. För mig ett givet förstaval om Lindegaard försvinner eller är fortsatt skadad.
  Ian Petersson är given för framtiden. Han är bara 17 år och har nog inget emot att bara få spela då och då under nästa år.
  Jag vill påstå att det är ett angenämt problem för HIF till skillnad för vad som kan hända med samtliga övriga positioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*