Thörn: Anteckningar efter damlagets nya utklassning. “Vad är poängen?”

HIF:s damlag vann med 25-0 mot Marieholms IS. Det här tar jag med mig:

 

The Superiority dilemma…

Jag har varit inne på det innan och kommer antagligen ta upp det fler gånger innan säsongens slut. Det här är inte rimligt. HIF har spelare, taktik, tränare och förutsättningar för att spela i Division 2 men spelar just nu bland lag som är så långt ifrån på alla nivåer att det är absurt. Det här borde faktiskt diskuteras på förbundsnivå. En lösning är att låta de regionala divisionerna vara större i antal lag men med slutspels-serie både upp och ner för att göra processen enklare, rättvisare och snabbare. Jag kan bara tänka mig frustationen som Märta Löfling, Tilda Pettersson och Rebecka Wintroth måste uppleva när de vill spela Seniorfotboll för att utvecklas som fotbollsspelare. Men när Seniorerna som man möter är så underlägsna att vissa av motståndarna helt enkelt inte tar det på allvar. Vad är då poängen?

The System Works!

Kristoffer Schönbecks 4-4-1-1 system både fungerade och gav lösningar. En Mia Westerblad som droppade ner, startade anfall och drog uppmärsammhet till sig. En nummer 10 roll till Tilda Pettersson som var underhållande att se på. Mängder av ytor till Isabel Aguilar och company på kanterna. Till råga på hade man två ständigt tuggande spelförande innermittfältare i Stephanie Petersson och Ebba Manglind. Något att bygga vidare på.

Youth in revolt…

Under mitt samtal i AOH-podden med Tränare Kristoffer Schönbeck under sommaruppehållet ställde jag frågan om hur han såg på speltiden för sina yngre förmågor i truppen. I första seriematchen efter upphållet fick då 17-åringen Tilda Pettersson och 19-åringen Rebecka Wintroth kliva in från start. Så stort storhetsvansinne har jag inte att jag tror att vårt samtal på något sätt påverkade någonting men det var ändå kul att se truppens yngre spelare starta. Du vet, istället för att kliva in halvvägs in i matchen när matcherna brukar vara lika dödförklarade som bockstensmannen.

(It’s Good) To Be Free…

Om Tilda Petersson brukar lyssna på Oasis vet jag såklart inte men man fick en svag känsla av att både hennes spelstil och rollen hon fick passade in i låtens budskap. Rörde sig fint i ytan mellan motståndarnas försvarslinje och mittfält. Hennes fina teknik, rörlighet och spelförståelse gör att hon passar perfekt som 10:a på mitten. Att hon gjorde två mål var ingen slump. Snarare kunde hon gjort betydligt fler.

She’s all that… 

Ja… Jag vet att jag tjatar men My Oh my vilken spelare Stephanie Petersson är. Ibland är det nästan löjligt hur duktig hon är. Tekniken, rörligheten, spelförståelsen, tillslaget, fysiken, arbetsrytmen, viljan, glöden. Stod dessutom flera gånger för ett par dribblingsräder som var otroligt vackra. Hon verkar dessutom fullkomligt outtröttlig. Det spelar ingen roll om det är minut 0 eller 91, du kan räkna med att Peterssson rör på fötterna och startar anfall på anfall. Karaktär.

 

Automatic Transmission…

Ett av HIF:s bästa offensiva vapen är faktiskt sina spelskickliga mittbackar i Johanna Andersson och Josefine Wiksell hur märkligt en sådan deskription än kan låta. Båda är väldigt duktiga på att driva boll, är tekniska, har ett fint tillslag, och slår också den lite längre bollen ibland. Nej, inte på stillastånde spelare utan nästan alltid på spelare är i rörelse framåt. Så dikterar man tempo och spelrytmen. Nivån på spelförståelsen hos de båda är väldigt hög.

 

M(A)ärta

Har sett Märta Löfling ett par gånger nu och insatsen mot Marieholm var utan tvekan hennes bästa hitills. Hennes bästa attribut är tveklöst sin spelförståelse och förmågan att se löpningar innan någon annan gjort det. Hon har ett fint tillslag och hennes teknik gör att hon ofta kan ta sig ur de tighta situationerna som tillkommer i rollen som 10:a. Hon har dock en del att jobba på med sin fysik då äldre, större kvinnor plockar bort henne lite lätt ibland. En lite snabbare beslutsförmåga kan också vara något som behöver utvecklas vidare. Det är dock viktigt att komma ihåg att Märta också bara är 16 bast och det finns därför gott om tid för att utvecklas. Det här bådar gott.

Stöd oss på Patreon så vi kan fortsätta vår bevakning av världens finaste förening!

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*