Thörn: Anteckningar efter dagens U-21 match.

210302 Helsingborgs Noel Mbo jublar efter att han gjort 1-0 under fotbollsmatchen i träningsmatchen mellan Helsingborg och Malmö FF den 2 mars 2021 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0028

AOH:s Anthony Thörn summerar och analyserar dagens U21-match mot Malmö FF.

 

HIF spelade idag match i U21 serien mot antagonisterna från syd. Följande anteckningar tar vi med oss:

 

 • HIF:s presspel fortsätter att fallera på U-21 Nivå. 

Ja, utgår vi ifrån att Spelidén ska vara genomgående genom hela föreningen (Vilket jag hoppas så man får en röd tråd) så fallerar det för tillfället. HIF:s presspel som enligt Lennartsson ska vara högt och effektivt för att vinna tillbaka boll så snabbt som möjligt när man tappar den funkar inte. Det blir väldigt ofta spretigt där spelare inte kollektivt pressar utan det blir ofta mellanmjölk av det hela då individuella spelare inte hänger med. Det här måste man jobba mer med.

 • A game of two halfs.

HIF spelade faktiskt helt okej i första halvlek. Även om presspelet inte alltid fungerade låg man ofta rätt och kunde vinna boll genom att hålla MFF på utsidan. Man hade dessutom en hel del fina kombinationer stundtals och det var absolut inte orättvist att man ledde med 1-0 i halvtid. I andra halvlek tog MFF över ganska markant och kunde relativt enkelt spela sig igenom HIF:s försvar. Ett försvar som ibland var alldeles för avvaktande och tillbakalutat. Lägg därtill ett presspel som var närmast icke-existerande och det var fullt logiskt att MFF vände och vann.

 • Noel Mbos “Breakthrough”.

Noel Mbo har nu gjort mål i två raka matcher. Visst, tjoflöjt. Noel Mbo har positiva egenskaper absolut, med sin styrka och en helt okej teknik. Men utöver målen händer det relativt lite. Han tar sig väldigt sällan runt sin spelare eller för den delen förbi med sin snabbhet. Det känns långsamt, trevande och inte särskilt spännande. Kanske är sanningen så krass som att Noel Mbo helt enkelt inte håller.

 • Ledaregenskaperna hos Jakob Voelkering Persson.

Jakob Voelkerling Persson gjorde inte sin bästa match, men var med beröm godkänd. Det var dock inte hans glidtacklingar och förmåga till att ligga rätt i defensiven som imponerade idag, utan hur bra han var i sin kaptensroll. Ständigt närvarande, ständigt kommunicerande och med en stor portion vilja. Han styrde sin backlinje och visade vägen. Jakob Voelkerling Persson är bara 20 år. Det glömmer man lätt bort ibland.

 • Lucas Larsens Mittbacks-diaspora.

Lucas Larsen är från början mittback. På träningarna med A-laget får han ofta spela högerback med tanke på hur många mittbackar HIF har i sin A-trupp. I den rollen har jag ofta imponerats av 18-årige Lucas Larsen. Han har en väldigt fin inläggsfot och driver bollen fram i banan på ett väldigt bra sätt. Vann flera nickdueller idag och har storleken på sin sida. Han har dock smärre problem i defensiven där han ibland blir lite avvaktande och har för många meter mellan sig själv och motståndare. Han och Noel Mbo hade dessutom problem att koordinera sitt presspel men det är knappast endast Larsens fel. Överlag stod Lucas Larsen för en väldigt bra insats idag.

 • Nils Arvidsson Calling.

Nils Arvidsson spås vara HIF:s nästa stora målvakstalang och idag visade han de flesta varför. Han har en enorm spänst trots att han inte är särskilt lång. Han är bara 17 år men det syns verkligen inte. Han är inte blyg och brukar ofta på träningen vara väldigt aktiv i sin vokabulär, oavsett om landslagsmannen Andreas Granqvist eller unge Casper Widell står i försvarslinjen. Kanske borde gjort det bättre på MFF:s ledningsmål men utöver det stod Nils för ett par bra räddningar och utan honom hade siffrorna defintivt blivit större.

 • Adam. Freaking. Kaied. 

Det är svårt att inte le när Adam Kaied har bollen ibland. Ständigt arbetande och ger inte upp på situationerna, utan fortsätter att fullfölja hela vägen igenom. Har en fin spelförståelse och fördelar bollen fint. Hans teknik sen… Det är ju svårt att inte bli lite lätt förälskad. På A-lags träningarna gör han väldigt sällan bort sig trots att tempot gör att han får betydligt mindre tid på sig att fatta beslut spelmässigt. Har en väg att vandra med sin fysik men det är väldigt mycket som talar för att Adam Kaied har en ljus framtid framför sig.

 

 

 

2 kommentarer

 1. Casper Widell skötte sig också bra i backlinjen så onekligen “överflödets förbannelse” vad gäller mittbackar men Lucas Larsen löste sin högerbacksroll helt OK – en annan spelare som stack ut förutom dom du tar upp som utropstecken igår, var Daniel Bergman som från sin mittfältsposition var rörlig, sökte boll och hade en bra blick för spelet i stunder. Så det ska bli intressant att följa hans utveckling men förstås också en kille som Adam “Freaking” Kaied med den bollbehandlingen, arbetskapaciteten och även här bra blick för spelet…

 2. Det var flera spelare i U21 som agerade väldigt bra i många situationer och dessutom spelade tuffare än A-laget. Det var faktiskt lite mer presspel från U21 än från A-laget, fr.a. i deras match mot Dalkurd.
  Kanske har JL också funnit en position till Noel Mbo som högermittfältare?!
  För att ändå knyta an till JL:s hävdande om att HIF befinner sig i ett lagbygge så får han i så fall ta sig en funderare på hur ett sådant lag som Dalkurd under långa stunder kunde dominera spelet och vinna rättvist.
  De är i princip ett helt nytt lag och har inte haft möjlighet till något lagbygge.
  Ett lagbygge kräver beslutsamhet och offervilja.Det förutsätter 90 minuters hårt arbete oavsett som det är tränings- eller tävlingsmatch.
  Säsongen är lång men varje match är en kamp till slutsignalen ljuder. Det är efter det som spelarna ska vila. Inte under match.    
  Skillnaden mellan HIF och Dalkurd var just presspel under hela matchen, återvinna bollen så tidigt som möjligt och att samtliga spelare följer med i spelet.
  Precis som de se senaste säsongerna är det mycket avvaktande och bolltittande spel (detta ständiga avvaktande som jag fick nog av under Peo).
  I anfallsspelet är det ingen som hittar fria ytor för ett framgångsrikt passningsspel.
  Det är alldeles för få som befinner sig i anfallsposition så det blir otroligt uddlöst med få skott.
  I defensiven är det inget presspel eller markering av motståndare.
  Det positiva med HIF är just nu Allt om HIF:s otroliga tempo med artiklar varje dag.
  Och givetvis att HIF:s ekonomiska resultat överraskande hamnat på plus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*