Tankar med Thörn… “Det skulle inte förvåna mig alls om vi ser Allsvensk toppklass”

200706 Helsingborgs Armin Gigovic jublar med lagkamrater efter 2-2 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Helsingborg den 6 juli 2020 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0011

I denna Veckans Tankar med Thörn går vi igenom och sätter betyg på värvningarna samt pratar lite ungdomsverksamhet…

“You better start to move your feet to the rockinest, rock-steady beat of madness…”

 

One step Beyond…

200307 Sirius Kebba Ceesay under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan IFK Göteborg och Sirius den 7 mars 2020 i Göteborg.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Kebba Ceesay, Mittback Värvningsbetyg: 4/5

Jag ville ha in Kebba Ceesay tidigare i somras och skrev såhär i Thörns tankar 8/8:

“Apropå Sirius så gnisslar det rejält mellan Kebba Ceesay och Henrik Rydström. Förundrades faktiskt tidigare under säsongen över att Kebba Ceesay inte fick mer speltid, speciellt då jag tyckte att han var en av deras bästa spelare förra säsongen. Mot HIF på Olympia förra året var han bäst på plan. Snabb, bra på huvudet och en riktig ledartyp. Med tanke på Mittbackssituationen i HIF hade jag gärna sett att HIF är där och i alla fall kollar läget, om plånboken tillåter givetvis”

Givetvis har min åsikt inte förändrats nämnvärt angående Kebba Ceesay. När HIF sitter i sitsen man gör när det kommer till Mittbackar är det här en kanonlösning. Om någon hade sagt till mig att vi kunde plocka upp Ceesay mitten på säsongen, i ett scenario av mittbackskris hade jag tagit det alla dagar i veckan. Det finns såklart frågor som bör ställas. Såsom om varför egentligen Kebba fick sitta på bänken i Sirius? Om han inte var tillräckligt bra nog? Om han tappat kvaliteten totalt sedan förra året? Om hans 180 centimeter är en tillräcklig längd för en mittback i Allsvenskan? Trots dessa frågor väger den potentiella uppsidan på Kebba Ceesay betydligt tyngre än dessa frågor. Om man vill ha en ersättare med Allsvensk rutin är det Kebba man ska gå efter, utan tvekan. Jag har ingen aning om varför Kebba fick nöta bänk i Sirius, främst då jag inte har någon möjlighet att med kikare se över Sirius träningar på Studenternas. Att Sirius hellre vill satsa ungt kan vara en anledning men då ska man komma ihåg att Hjalmar Ekdal bara är utlånad från Hammarby och med tanke på hur han har levererat är det inte alls säkert att denne får stanna kvar i Sirius nästa år, med tanke på Hammarbys både ifrågasatta och åldrande backlinje. I matchen mot Djurgården visade Kebba sitt huvudspel, sin fart och spelförståelse då han flera gånger bröt kontringar bara genom att hinna ikapp djupledsbollar. En helt okej uppspelsfot även om det ser lite slarvigt ut ibland. En suverän värvning i mina ögon.

 

It Must Be love…

200614 Andreas Landgren och Marcus Olsson under en träning med Helsingborg den 14 juni 2020 i Helsingborg.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0007

Marcus Olsson, Vänsterback Värvningsbetyg 3/5

Sagan om Marcus Olsson och HIF har detta året var lika lång som Leo Tolstojs “Krig och Fred”. Jag vet att många har ställt frågan på olika forum och på Twitter om hur Marcus har sett ut på träningarna fram till att man värva honom och med det i åtanke har jag inga direkta skrupler om varför man inte skulle ha värvat Marcus Olsson. Han har en bra passningsfot och spelförståelse som briljerar nästan varje träning. Jag har haft ett rent helvete på ren svenska ibland att skilja Marcus och Martin åt i mina träningsrapporter även om det finns en rad kännetecken såsom klädval och dylikt. När det kommer till spelet är de också väldigt nära varandra i form av skicklighet och teknik, därför skulle det inte förvåna mig alls om vi ser samma Allsvenska toppklass hos Marcus som vi gör hos Martin.

Det finns dock vissa frågetecken kring Marcus, speciellt då öppna träningar sällan bjuder på fullt matchspel. Tempot? Hur nära han är sin fulla potential? Skadeproblematik? Sådana frågor är fullt befogade och det är väl det enda som talar emot Marcus. Trots det tycker jag att värvningen är klockren, inte bara utifrån erfarenheten och skickligheten som Marcus besitter utan också för hur man kan använda honom. Du kan använda honom som både Vänsterback och Vänstermittfältare i ett HIF som numera vill ha extremt mycket fart på sina kanter. Utgå ifrån en värld där du har Joseph Ceesay som löper på högerkanten och en Marcus Olsson i form på sin vänsterback och du har ett vått täcke hemma hos Olof Mellberg och en ren mardröm för långsamma ytterbackar. Då har vi inte ens nämnt möjligheten av att Granqvist eventuellt blir kvitt sina ömma ljumskar och kan flytta ut Martin Olsson i en ytterbacksroll. Då har du utan tvekan, en av Allsvenskans bästa försvarslinjer utan att överdriva.

 

Baggy Trousers…

180819, Fotboll, Danska Ligan: [DK=20180819: Shkodran Maholli, Silkeborg IF]
© Bildbyrån – COP 152 – SWEDEN & NORWAY ONLY
Shkodran Maholli, Anfallare Värvningsbetyg 2/5

Shkodran Maholli är den enda utav värvningarna som jag på riktigt ställer mig tveksam inför. Jag har faktiskt ingenting att gå på. Ett par mål i Allsvenskan för Sirius ett par år sedan, en vunnen skytteliga i Superettan för fyra år sedan, ett par baljor i Danmark. Jaha? HIF behövde få in en anfallare till så man kunde spela med två anfallare, det vill säga det system som har funkat absolut bäst under säsongen men känslan är att Plånboken och marknaden gav Maholli till HIF, snarare än att Maholli för egen maskin skapade sig ett kontrakt i HIF. Det jag har sett av honom är bra, utan att direkt imponera, en bra avslutningsfot och en helt okej fysik men om han tar Allsvenskan med storm det tror jag däremot inte. Dock, så spelade Maholli väldigt lite förra året i Danmark och när han väl gjorde det, spelade Silkeborg med En Anfallare. Ett av HIF största problem i Anfallet har varit att Van den Hurk blir extremt ensam och ett enkelt byte för de för de flesta backlinjer då du kan vinna extremt mycket på att bara plocka bort Van Den Hurk, då spelar det inte längre nån roll om denne vinner dueller då det sällan är nån som kan plocka upp andrabollen. DÄR kan Shkodran Maholli hitta sin roll, att dra lite av uppmärksamheten från backlinjen, eller som sagt vinna andraduellen. Då kan man definitivt få nytta av Maholli i höst, men jag ser honom inte som en långsiktig lösning och det gör antagligen inte HIF heller med tanke på kontraktslängden. Med andra ord: Shkodran är vad fattiga män har råd med.

 

 

Our House…

 

190408 Helsingborgs Axel Sjöberg och IFK Göteborgs Victor Olofsson under fotbollsmatchen i U21 allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 8 april 2019 i Göteborg.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Jag twittrade lite om detta tidigare i veckan men det är ett återkommande tema när det kommer till HIF:s ungdomsverksamhet att bilden målas upp av att vi konstant gör misstag bara för att vi har gått på ett par minor här och var. Ja, HIF har tappat bollen på en rad spelare såsom: Elias Andersson, Andreas Linde och till viss del Jonathan Levi men myten av en direkt havererande ungdomsverksamhet och talangutveckling är inte sann. Bara för att man stöter på Jon Birkfeldt och Axel Sjöberg i sin allsvenska eskapad betyder inte det att dessa hade fått speltid i HIF. HIF har haft extremt problem genom nostalgiromantiken som finns bland supportrar värva spelare som helt enkelt inte platsar. “Joseph Baffo vill ut från sitt kontrakt i Halmstad, VÄRVA! Axel Sjöberg får speltid i Hammarby, Kizil SIGN HIM UP!”. HIF är en storklubb som har en av Sveriges bästa ungdomsakademier i landet, det ligger helt enkelt i bestens natur att man stöter på spelare som i åldern 15-18 helt enkelt inte platsade och sedan fick sin utveckling hos någon annan klubb när vi fostrar så pass bra spelare som vi gör. Bara för att dessa spelare fick sin utbildning här ger detta inte ett automatisk passerkort in i HIF:s startelva. Vinkeln som finns hos HD är enkel att finna och spinna vidare på. Jon Birkfeldt blev nedflyttad från superettan TRE! gånger i rad innan Jocke Persson värvade honom och spelade Svensk Fotbolls största Antifotboll med honom. Han hade helt enkelt inte platsat här då vi dels spelar en produktiv fotboll och dels för att alternativen är bättre. Axel Sjöberg förstår jag mig inte riktigt på, att Jesper Jansson svingar vilt och brett med gamla HIF:are är sedan gammalt men att han imponerat så pass mycket i Frej finner jag överraskande. Det jag såg mot Kalmar var dessutom föga imponerande då han tappade boll, sin markering och två poäng för Hammarby förra söndagen. HIF:s Supportrar måste ha en storklubbsmentalitet och sluta romantisera om gamla spelare.

 

Min Twitter: AnthonyThrn

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

1 kommentar

  1. Eminent val av artist samt därtill förstås låtval! Även om jag tycker vad gäller Shkodran och hans “säckiga byxor” så hade sådana titlar som “That´s the way to do it” eller “Decieves the Eye” varit än mer passande – fast det vet vi ju säkert först efter säsongen och då kanske det passar att tonsätta hela 2020 med Madness digra skivkatalog…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*