Svenska Cupen – Dax att ta den på allvar?

Tredje omgången, den första för de allsvenska lagen och respass för en del!
Svenska cupen känns tyvärr mer och mer som en vänskapsturnering, en uppladdning inför säsongen, men totalt felplacerad i almanackan eftersom den spelas mitt under brinnande säsong!
De allsvenska lagen ser dock ut som om de  tar den för just det, en träningsturnering…

Man kan fundera på mycket runt denna inhemska cup, vars motsvarighet i de flesta andra länders liga är en publikfest och ett “avbrott från vardagen” för spelarna. En fest och jubeltillställning som bryter av den ordinarie serielunken.

Men i Sverige (allsvenska lagen i synnerhet) så är denna turnering ett nödvändigt ont och tas inte ett dugg på allvar! Detta till trots att i prispotten finns en plats till europa-spel, vilket ju alla lag tydligen har som målsättning innan säsongen startar…?

***

Citerar Roland Nilsson efter debaklet mot Mjällby och som svar på Sportblaskans reporter;
Ni är ett av sex allsvenska lag som åker ut mot mindre klubbar den här helgen. Varför blir det så?

Jag tror det är för att de allsvenska lagen spelat så många matcher. Vi spelar ju var tredje dag så där ligger nog den stora orsaken, spelarna är trötta.”

***

Jag skulle kunna säga saker som började på ett s och slutade kitsnack om detta svaret!
Är övertygad om att minst 90% av alla spelarna i allsvenskan skulle tacka JA till att spela för ett lag i en annan europeisk liga, där matchandet är ju i princip så, var tredje dag! Och hur många gånger skulle de gnälla om för mycket matchande på väg till banken för att hämta ut sin lönecheck?

Om spelarna blir för “trötta” så är det ju dessutom tränarens uppgift att se till att de håller sig i form och klarar av att spela det antalet matcher som det krävs av dessa!

***

Så varför då inte bara lägga ner detta spektakel om inte SvFF eller de allsvenska klubbarna är redo att satsa på det då? Varför locka med att IFK Göteborg kommer till Ersboda för cupmatch, om det ändå inte finns några spelare i IFK som faktiskt spelar ordinarie? Det ser jag som ett hån mot motståndare och publiken, falsk marknadsföring kanske är på sin plats?

Vad tycker du? Maila eller kommentera gärna dina synpunkter!

 

11 kommentarer

 1. Tycker du är lite fel på det där med att man kommer med et b-lag.. Kolla Arsenal i cuperna, kommer med juniorerna och spelar ut premier league-lag efter noter… Nu kanske man inte kan jämföra IFK med Arsenal, men kan ju ändå vara skoj att se hur långt ett u-lag klarar sig… Om jag inte minns helt fel så ledde arsenal mot sheffield U/W med 5/6-0 efter 60 spelade min… Medelåldern var 17.4.. Förvisso var det för drygt ett år sen, men ändå… Var väl någon liknande incident mot wigan för ett tag sen också?

 2. mer helgmatcher i både cupen o allsvenskan hade löst alla problem. Sen läste jag ett förslag om att avgöra cupen innan sommaren och skicka vinnaren direkt till uefa-cupen, det tror jag hade gett ett större intresse från både supportrar, klubbar och spelare.

 3. Betr. Rolle, så är det verkligen skitsnack.
  Mjälby, med en klart mindre trupp, hade bara spelat en match mindre än MFF.

 4. Husis:
  Ja, nu var det ju om Svenska Cupen jag lyfte frågan. Hur mycket cupen betyder i t.ex. England, det kan jag inte argumentera emot, och gör det inte heller. Bägge cuperna i England betyder mer, mycket mer än vad cuperna gör i Sverige…

  Jesse:
  Tänkvärt förslag…

 5. Inställing och motivation slår klass… Så är det och det är därför många lag från allsvenskan åker redan nu…

 6. En del av problemet är ju verkligen att man från SvFF sida aldrig har låtit cupen bli en tradition. Vart enda jävla år har det varit någon form av nytt jippo och aldrig har man varit konsekvent och låtit tävlingen bli tillräckligt stor att dra tillräcklig uppmärksamhet.

  Det som bör göras är:
  * fasta matchdagar (16:00 lördagar)
  * kvalspel för alla lag under superettan
  * final på våren, på neutral arena i anslutning till de båda finallagen och på ett datum då all fotboll står still i Sverige i minst två dagar innan, så att mediafokus på cupen hinner lyftas
  * sälj namnet och ge en rejäl miljonbonus till det vinnande laget, en check på 5 millar borde inte vara en omöjlighet för ett förbund som går 30-40 miljoner i vinst och dessutom har möjlighet att hora namnet.

  Kör det konsekvent i tre-fyra år och vi har etablerat grunden till en cuptradition, svårare än så är det inte!! 🙂

 7. Skulle precis nämna det du sa Oldtimer. Släng in 5 millar så har du en morot som heter duga. Med tanke på lagen som gnäller över att HIF, IFK, BP får 1.2 mille över 3 år så måste ju 5 milj vara en helt sjuk summa.

  En cup med final mitt under högsommaren. Det är då fotbollen smakar som bäst. Final i antingen Malmö, Göteborg eller Stockholm beroende på vart lagen kommer ifrån. Släng där kanske till ett litet belopp för varje vinst. 10.000-50.000 för varje vinst från åttondel eller kvartsfinal likt Champions League.

  Något jag skulle vilja se är lag från ännu lägre divisioner. 4? 5? Givetvis möter dom varandra först, men typ 5-10 lag från divisionerna 3-5 när cupen börjar dra ihop sig hade varit häftigt.

  Sen finns det ju absolut ingen ursäkt att förlora mot ett division 2 lag. Ett halvdant Allsvenskt lag ska definitivt slå ett div.2 lag med sitt reservlag.

 8. Hooleboole : Menade att man kanske kan sno deras koncept att bara köra talanger/ungdomar i cupen… Även reserverna kan få plats här… Det är väl främst de som har motivationen som krävs.. Reserverna vill visa att de klarar av att spela och ungdomarna tackar för förtroendet genom att göra ett bra jobb 🙂

 9. Husis:
  Men tror vi att statusen för cupen kommer att öka om vi kör med junior/b-lag?
  Trots allt är det ju en europaplats som står på spel, och alla klubbar har ju skiftande kvalité på sina u/b-lag dessutom? 🙂

 10. Nja kvaliteten på den kommer nog inte ökas nej, men HIF kan ju spela så, HIF är ju topp-3 när det gäller talangproduktionen (enligt mig) låt ungarna spela där, åker de ur tar a-laget hand om platsen genom att komma så bra som man ska… HIF bör vara ett lag som ska nosa på 1:a platsen hela tiden… Enligt mig 🙂

 11. Precis – skitsnack! Jämför t ex med en tennispelare som vinner en turnering, kan vara 6 matcher (på ibland en dryg timme men ofta också uppemot TRE timmar) på en vecka…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*