Svedski Ronaldo

1997 värvade HIF den 25-åriga jugoslaven Peter Puaca från Röda Stjärnan. Han sades kosta 7 miljoner kronor och drog in en lön på över 100 000:-/månad. Enligt egen utsago var han ett hett eftertraktat byte och efter tiden i Helsingborg så drog han till Italien under smeknamnet ”Svedski Ronaldo”. 2015 fick den serbiska sajten Mozzartsport en intervju med den numera 45-åriga före detta HIFaren. Än idag kan man konstatera att ödmjukhet aldrig varit Puacas starka sida…
 
 
Mozzasport.com i Mars 2015
 
Peter Puaća, har i alla ungdomslag, från Röda Stjärnan till landslaget varit känd för att vara knivskarp och klinisk framför mål. Inspiration fick han från sina många internationella tävlingar där han, i stort sett alltid,  blev framröstad som både främsta målgörare och bästa spelare. Särskilt minns publiken honom från en turnering i Villareggia Turin, Italien, där han bla gjorde fyra mål på den kommande  världsmålvakten Franscesco Toldo.

Många kan tycka att det är konstigt  att han, med den talang han hade, inte fick en större, och mer omfattande,  karriär. Men, Puaca själv menar att  hans dröm gick i uppfyllelse när han fick spela för Röda Stjärnan. Han fick även uppleva magiken kring ”Calccios guldera” under sina år i Italien. I början på 2000-talet tog karriären slut och för nio år sedan grundade Puaca istället en klubb och fotbollsskola i Novi Sad. Så med en stort intresse letar den förre HIFaren efter talanger samt tränar nya fotbollsess till den serbiska fotbollen. 2006  blev han dessutom scout, för Röda Stjärnan, när det gäller provinsen Vojvodina i Serbien.
 
”På Marakana stadion har jag tagit dit ungefär sextio stycken pojkar, några från min fotbollsskola och några från olika klubbar från provinsen säger Puaca själv i den intervju som gjordes under våren 2015.
 
Vem är då Peter Puaca?
  
Barndom: Växte upp i Zemun ( Belgrad ) en stad i staden.
 
Idoler: Milko Djurovski och Dragan Mance ( Partizan Belgrad ) Darko Pančev och Dragan Stojković ( Piksi ) – Röda Stjärnan Belgrad
 
Första klubben: FK Bežanija ( Belgrad )
 
Andra klubben: Röda Stjärnan Belgrad ( Alla ungdomskategorier fram till A –laget )
 
Tredje klubben: Partizan Belgrad
 
Fjärde klubben: OFK Beograd ( Belgrad )
 
Femte klubben. FK Obilić
 
Tränaren i Röda Stjärnan var på den tiden Stevan Ostojić och där vann laget, med honom vid rodret,  trettiofem internationella turneringar. ”Som ungtupp ( 5 – 12 år gammal ) gjorde jag ett år 105 mål.                                                                                                                                                                       
Som banbrytande junior ( 12 – 16 år ) 96 mål, som kadettungdom ( 16 – 18 år ) 86 mål. En säsong gjorde jag 68 mål av lagets totala 86. Det innebar bla att jag slog  ett ungdomsrekordet i Pančevo ( stad ) som hade stått sig sedan 1982 ( 64 mål ). Guldskon, som första målskytt i Europa, fick jag vid en ceremoni i Rom 21 juni 1991.  Den Italienska legenden Alexandro Altobelli räckte över priset till mig”


 
Debut för Röda Stjärnans A-lag
 
Det var i Vinkovci 1989 när jag var sexton och ett halvt år. Tränaren på den tiden Dragoslav Šekularac ( Känd R.S – spelare på sin tid ) skickade in mig på plan för att ersätta Darko Pančev, fem minuter innan matchslut. Känslan var obeskrivlig.  Blev väl mottagen utav  Darko, Dragan ” Piksi ”, Jugović och Prosinečki. Ljupko Petrović ( En annan storspelare samt tränare ) som sen tog mig med på alla A-lagsträningar. Det var en stor ära.
Tyvärr visade det sig sen att jag gjorde ett misstag. Dragan Đajič ( En av R.S främsta spelare genom tiderna ) fungerade som en fadersfigur på den tiden och bad mig ha tålamod och invänta min chans till A-laget. Senare visade det sig att det var mitt största misstag att jag inte följde Dragans råd. Dragan ville fullfölja träningen så jag kunde bli ännu bättre. Men jag som första målskytt i Europa och den bästa målskytten i Europa, på den tiden, så hägrade chansen att få mäta mig med storspelare som Dugarry, Figo, Ruis Costa, Albertini Toldo. Jag förtjänade den riktiga chansen!
 
OFK Beograd perioden
 
Övergång från Partizan Belgrad.
Noterade för 68 mål
Under perioden kom proffsförslag från bla Atletico Madrid och Monaco som var beredda att betala 500 000 tyska mark för mina tjänster. Men klubbledningen ville ha dubbelt så mycket så affären blev aldrig av. Till slut fick jag chansen att lämna och då blev det till Europas dåvarande bästa liga – Italien.
 
Karriär i utlandet:
 
Italien:  Genova – En och en halv säsong
 
Italien: Cremonese – Tre år
 
Italien: Pescara
 
Frankrike: Nice

Spanien: Osasuna
 
Cypern: Larnaca
 
Sverige: Helsingborgs IF
 
”I HIF var det den största transfersumman som jag någonsin fått. Och den står sig även idag . Summan låg på 3,5 miljoner tyska mark. I den klubben fick jag smeknamnet Svedski Ronaldo. Men jag njöt inte utav fotbollen och klimatet utan ville tillbaka till Italien”


 
Tiden i HIF
 
1997 värvade HIF den 25-åriga jugoslaven Peter Puaca från Röda Stjärnan. Han sades kosta 7 miljoner kronor och drog in en lön på över 100 000:-/månad.
På anfallarens meritlista stod 19 U21-landskamper (12 mål), 6 OS-landskamper, 80 mål under ett år som junior, och 15 mål på hans 10 senaste matcher i sin jugoslaviska klubb -  allt enligt honom själv.
Året innan det så skulle han blivit delad skyttekung med Savo Milosevic på 25 mål.

Fotbollsprofiler såsom Sven-Göras Eriksson sades rekommendera honom, italienska Genoa ville värva honom men den affären föll, enligt huvudpersonen själv, pga ekonomiska problem. Istället hamnade den fruktade målskytten i HIF
 
Reine Almqvist, som då var HIF:s tränare, var extremt nöjd med värvningarna (HIF dubbelvärvade ju Petar och makedoniern Zoran Jovanovski). Åtminstone innan de anlänt. Jovanovski visade sig uppfylla förväntningarna och blev en stabil mittback under några säsongen. Puaca däremot…
 
En stor, stillastående och arrogant anfallare som var totalt ointresserad av såväl uppvärmning som att deltaga i någon form av lagspel. Dessutom med absolut noll teknik i kroppen.  Jag bevittnade personligen hans debut i en cupmatch mot Kalmar. Ryktet hade ju gått att HIF gjort en riktig klassvärvning och det, vi får som tagit oss till dåvarande Fredriksskans, fick bevittna var rena rama parodin på en fotbollsspelare. Har dessutom för mig att HIF förlorade matchen med 1-3.

Under sitt första år i HIF gjorde han sex inhopp och inga mål. Sammanlagt blev det 135 minuter i den röda tröjan.
En av de största fiaskovärvningen i HIF, och förmodligen svensk fotbolls historia,  var ett faktum.
 
I februari 1998 blev han intervjuad av Belgrad-tidning där han berättade om sin succé i Sverige, där han kallas för "Svedski Ronaldo" (svenska Ronaldo). Alla helsingborgare älskar honom och nu var klubbar i Spanien och Italien ute efter honom.
Han hade gjort 35 mål och fått ta emot många priser i Sverige.

Några veckor senare var hans tid, i HIF, till ända då han, enligt rykte, rykt ihop med en hel drös lagkamrater på en träning. På sommaren, samma år,  hamnade Puaca i belgiska  St Truidense. Sejouren där blev blev några veckor lång och när provspelet var över så var även Puacas tid i Belgien.
Cremonese i serie B slog till och på åtta matcher så noterades anfallaren för två mål.
 
 
Nöjd med karriären?
 
Generellt nöjd. Har gjort 220 mål. Burit Serbiens främsta fotbollströjor, i form av Röda Stjärnan och Partizan Belgrad, samt varit med i landslaget två gånger. Varit lagkapten för ungtupparna ( 6 – 12 år ), ungdoms, junior landslaget. Ställts mot spelare som Zidan, Del Piero, Viera, Totti,  Inzaghi samt gjort fyra mål på Toldo i min ungdom. Detta är erfarenhet som inte kan mätas i pengar. Kommer ihåg en speciell match mot Inter när jag fick möta Ronaldo. Var så fascinerad utav honom så till slut sa tränaren, ska du spela fotboll bara titta på Ronaldo så som du ser han på TV:n?
 
Ekonomiskt nöjd?
 
Ärligt talat har jag uppnått femtio procent utav det jag hade kunnat uppnå. Det var mitt fel samt livet jag levde då. Livet var underbart. Allt hade varit lite annorlunda kanske om jag hade haft en fader vid livet då. För min mamma kunde inte själv kämpa med mig på den tiden och jag saknade en manlig förebild.
Hur som helst så tjänade jag själv 3.5 miljoner tyska mark och har inte fått något till skänks. För varje tysk mark har jag kämpat. Allt detta kostade mig fem stycken tunga fotbollsskador. Så jag har inte haft ett enkelt liv. Pengarna kommer och går. Men vem jag har mött och spelat för finns väldokumenterat och kommer vara ett fint minne för min dotter och framtidens barnbarn.
 

 
Dilemma efter fotbollslivet
 
Jag visste inte verkligen vad jag skulle göra och i vilken riktning jag skulle gå. Så min fru Ivona föreslog att jag skulle öppna en fotbollsskola. Utav ren händelse så flyttade familjen till Novi Sad. (Provinsens huvudstad typ Kristianstad för Skåne). Då tog vi ett beslut att registrera och öppna en fotbollsklubb samt att öppna Peter Puaćas fotbollsskola inom själva klubben.  Vi startade klubben första mars 2006.

Vid öppningen var Röda Stjärnans A-Lag närvarande samt deras dåvarande tränare – den gamle stormålvakten Valter Zenga. Skolan blev succe och efter ett par månader hade vi 260 pojkar inskrivna. Och vi blev relativt omgående den bästa fotbollsskolan i Serbien – dessutom med flest troféer. Och givetvis räknar jag inte dit Röda Stjärnan och Partizan Belgrad för att De är storklubbar.
 
Yngsta deltagare i fotbollsskolan är från fem år till tolv år. Därefter kommer själva klubben, där vi har ungtuppar ( 5 – 12 år, juniorer ( 12 – 16 år ), ungdomskadetter (16 – 18 år ) och själva ungdomarna. Sammanlagt under dessa nio år (tom 2015) har vi vunnit 1600 pokaler. Dels i inhemska dels i internationella turneringar. Och sexton gånger har vi varit Serbiska mästare i olika ålderskategorier.
 
Hur många går ut med (MVG ) från fotbollsskolan?

55 landslagsmän i olika åldersgrupper visar på framgång och på vad spelarna har åstadkommit. 155 utav mina elever har tagit plats i olika klubbar. Röda Stjärnan, Partizan, Vojvodina och i Rad. Sen kan jag tillägga att mina elever även har dominerat på olika fotbollscamper. Som till exempel Milans och Chelseas.
 
 
Vad är hemligheten bakom dina framgångar när det kommer till dina elever och jämnåringar?
 
Hemligheten ligger i urvalet men även i mitt fantastiska arbete. Jobbar med de nyaste metoderna som används av Real, Barcelona och Atletico, och som vi får utav Radomir Antić ( fd tränare i bla Barcelona ). Jag åker ofta till Spanien och Italien och tar med mig klubbarnas program och lägger deras program i mitt schema/program. Har även tagit steget ytterligare och använder även holländska och tyska program. Tyskarna har förutom grundförutsättningarna för fotbollsspelare även ett program där, de fysiska får en större uppmärksamhet. Så det är därför mina elever, förutom det tekniska, även får den fysiska delen i spelet.
 
Delar av texten är, så gott det går, återgiven från den intervju som Petar Puaca gjorde med journalisten Milorad Plazinić på sajten MozzartSport 2015.
 
 
 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*