Supporterns rapport från Härnösand

Eftersom cupmatchen i Härnösand inte sändes i TV fick vi ta hjälp av HIF-supportern Andreas Piates Bernmyr som var på plats i Härnösand för att få lite utförligare information om matchen.

Så här skriver Andreas själv:

“Det är exakt 60 årsdan Helsingborgs IF var i Härnösand och spelade fotboll sist, då mötte man stadens stolthet Älgarnas IF. Den matchen slutade med en övertygande 6-1 vinst. Älgarna för nu en tynande tillvaro långt ner i seriesystemet och stadens stolthet heter numera Härnösands FF.

Vi samlades en trogen skara HIF:are ifrån både norra och södra Norrland, flaggor, tröjor och halsdukar på satt på plats. Vi insåg snart att HIF valde att sätta ett gäng erfarna spelare på bänken, Gashi, Simovic och Accam lämnade plats för Nordmark, Svensson och Boateng.
Kanske är man lite färgad av rött och blått, men när spelarna ställde upp sig för nationallåten (spelades live på trumpet) så syntes vilket lag som brukade äta gröt till frukost.
Direkt efter avspark kände lagen på varandra lite, HFF gjorde några tidiga försök att komma bakom HIFs backlinje. Dock utkristalliserades tidigt en given matchbild, HFF backade hem med nästan allt och HIF försökte spela sig fram på kanterna med direkta inlägg.

Efterhand började HIF hitta vägar igenom HFF köttmur, Boateng missade bl.a. två frilägen. Hemmalaget hade en halvfarlig kontring efter en kvart, men därefter tog HIF över spelet helt och i den 20 minuten tog HIF rättvist ledningen efter att Sadiku tråcklat in bollen efter en frispark. Bollen gick som en flipperkula i straffområdet och det är svårt att riktigt redovisa hur det gick till.

När vi i klacken försökte få klarhet i målskytt vände Roar sig om och ropade upp till oss Loret! Och visar nummer 3 med fingrarna. Härligt med kommunikation och vikten att alla får vara delaktiga. Dock skadade sig HFF målvakt Amamoo vid målet och tvingades byta.
Sedan följde en kavalkad av brända målchanser från HIF sida innan Boateng fick göra sitt första cupmål för HIF. En halvlek där HIF tydligt visade vilja och beslutsamhet, dock saknades skärpa vid avsluten.

Tyvärr tyckte jag mittfältet med Nordmark inte riktigt var delaktiga, de flesta chanserna kom främst på vänsterkanten. Samarbetet mellan Lindström och Boateng var en fröjd att se. Lindström var som en kalv på plastbete och bäst i första halvlek.
Andra halvlek började riktigt sömnig. Det kändes tydligt att HFF hade svårt att tro på någon egen spelidé. Vi halvsov på läktaren när Boateng agerade väckarklocka och skickade upp årets mål, efter kört solo från mittlinjen genom hela HFF, och drog upp bollen i högra krysset. Tack för väckningen!

Smarason stänkte in slutresultatet 4-0 med ett långskott från 25 meter. Annars är det mest kalvarna Lindgren (på tiden) och Jarls inhopp som glade i andra halvlek. HFF var knappt i närheten av HIFs straffområde i andra halvlek och hade endast några halvhjärtade långskott.

Björn: Hur flöt spelet för HIF? De senaste matcherna har ju varit präglade av mycket missade passningar och liknande.

Andreas: Tycker HIF satte ett ganska högt temp direkt och visade både vilja och tydlighet i spelet. Men jag tycker HIF fortsätter blanda fina krossbollar och snabba spelvändningar med väldigt enkla missar där bollen spelas bakom spelaren och både fart och boll tappas. Det måste bli en högre lägsta nivå på passningsspelet. Men framförallt måste chanserna förvaltas bättre, det går inte att bränna frilägen och fasta situationer i den mängd som HIF gjorde idag. Nog kan det vara svårt att hålla koncentrationen mot ett div II lag i 90 minuter, men bollen ska in i mål och sex frilägen ska vara minst fem mål och inte tvärtom.

Björn: Nordmark spelade för första gången från start, hur gick det för honom i den defensiva mittfältsrollen?

Andreas: Tyvärr var Nordmark anonym idag, man ser att han vill mycket. Men den goda viljan räcker inte enda fram. Ibland glimrar han till och gör något riktigt bra och bryter igenom, men allt för ofta är han anonym. Det är som laget inte riktigt vågar spela igenom honom när han är på mitten. Mycket av spelet gick på vänsterkanten och Lindström sökte sig ofta ut där. Att hitta en variation att gå ner och möta mer i mitten skulle gett ett mer varierat anfallsspel och större möjligheter. Nu var Lindström och Boateng bäst på planen och hittade överlappningar och fina inlägg men att utnyttja både kanterna och anfall i mitten är ett måste när vi möter allsvenskt motstånd.

Björn: Lindström ensam på topp, han var ju den som stod för mycket av det som hände framåt mot Mjällby, hur funkade han som anfallare?

Andreas: Förvånansvärt bra! Nu var inte HFFs backar några välväxta speedkulor, men han var riktigt bra och samarbetet med Boateng och ibland även Khalili var intressant . En intressant tanke är helt klart Accam och Boateng på varsin kant, deras snabbhet kryddat med Lindström som center med sin styrka och vilja vore intreeant. Idag visade Lindström och Boateng fina överlappningar och de hittade varandra ofta. Lindströms vilja att söka sig ner på djupet i straffområdet drog upp tydliga sår hos motståndarna och skapade ytor för medspelarna. Lindström drivs av en enorm vilja och ett stort kunnande, sådant kommer man långt på.
Vill också slå ett slag för HIF spelarna efter matchen. De vinkade in min 10 åriga son med sin vän på planen under deras avjoggning. Sen stannade de kvar och skrev autografer och pratade med killarna i över en kvart. Killarna var helt lyriska i bilen hem. När man ser sådant värmer det ett fadershjärta och man känner att det skönt att vara en del av HIF familjen.

 

Andreas Piates Bernmyr

Berättade för Björn Velander

1 kommentar

  1. Det värmer också varje sann HIF-väns hjärta kan jag säga! Hoppas Rasmus fick ett någorlunda långt inhopp i går men att Matte skulle funka bra på topp var ingen jätteöverraskning: hans löpvillighet i kombination merd skottlusten ger en bra blandning, så kanske fortsätter “Knoll” där på söndag & “Tott” får ta hans plats på kanten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*