Supporterkollen inför Mjällby

Inför mötet på Olympia på måndag så ringde vi upp Niklas Joelsson, ordförande i Mjällby AIFs supporterförening Sillastrybarna. Enligt oss i redaktionen, i särklass det bästa namnet bland de allsvenska supporter-föreningarna.

Sillastrybarna har ca 250 medlemmar, den högsta medlemssiffran i föreningens historia och Niklas är själv den ende kvarvarande styrelsemedlemmen sedan grundandet 1992. Avancemanget till allsvenskan har hjälpt till att få upp, det redan stora fotbollsintresset på Listerlandet.

Säsongen så här långt har varit över all förväntan och Mjällby parkerar i skrivande stund på en femteplats i allsvenskan. Endast två segrar ifrån en kvalplats till Europa league.

  • Som nykomlingar hade vi inför säsongen aldrig vågat tro att det skulle gå så här bra.

En spelare som ofta varit omdebatterad medialt, men som nu verkar ha funnit sig tillrätta är Tobias Grahn, som inför säsongen återvänt till Blekinge.

  • Han har överraskat positivt. Divafasonerna har han lagt till sidan och istället blivit den som tar ett stort ansvar, samt manar på övriga lagkamrater.

En annan profil i dagens Mjällby är fd HIF:aren Marcus Ekenberg som så här långt har gjort 221 A-lagsmatcher, samt 104 mål för klubben. Vi som kommer ihåg när Nanne Bergstrand ledde HIF, minns Marcus som en talang och målskytt, som kanske inte riktigt gavs en ärlig chans.

Ytterligare en med Helsingborgsanknything är Peter Swärdh, som numera är tränare för Mjällby. Och inför mötet på Olympia så har han, med undantag av långtidsskadade Kim Thörnberg och Craig Henderson, en ordinarie trupp till sitt förfogande. Vi höjer ett varningens finger för Moestafa El Kabir, den blixtsnabbe marockanskfödde anfallaren som anslöt från NEC Nijmegen tidigare i år. El Kabir uppgav intresse att lämna klubben i somras, men blev kvar. Det mesta tyder dock på att han är förlorad för MAIF till nästa säsong.

I sista matchen möter ni Malmö borta, kan vi räkna med lite hjälp?

Det finns goda chanser till detta. Mjällby har inte förlorat mot Malmö på trettio år och på två möten hittills i år så har vi vunnit båda mötena. 4-1 i allsvenskan, samt 4-2 i cupen.

Kuriosa: Det skall enligt uppgift finnas en facebookanvändare med Mjällby-sympatier, som har en tidsräkning på sin sida som markerar de mot Malmö förlustfria minuterna.

Någon organiserad supporterresa blir det inte denna gång med anledning av speldag och matchstart, men det kommer säkerligen bli en del Mjällbyfans som tar sig dit på egen hand. Däribland Niklas själv, som gästar Olympia för andra gången i år. Första besöket var i samband med Skånederbyt, som Helsingborg gick segrande ur. Vi tackar för intervjun och önskar lycka till framöver, samt hoppas på lite draghjälp i sista omgången, om det skulle behövas.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*