Styrelsen blev fartblind

Nog är det väl så att en och annan satte kaffet i halsen i morse när de läste om hur det verkligen står till med ekonomin i HIF. Att de 6,7 miljoner kronor som man hade i förlust i själva verket skulle varit närmare 20 miljoner.

“Det gör det, man lär sig av sin historia” säger ordförande Claes Ohlsson när han, av Helsingborgs Dagblad, ställs inför påståendet om att dagens ekonomiska situation påminner mycket om den som var 2003 när kommunen fick rädda klubben med ett lån.

Freidrich Hegel, tysk filosof, 1770-1831, uttryckte sig annorlunda på sin tid: “Historien lär oss att vi ingenting lär oss av historien.”

Så vad är det då som blivit så fel? Ett sommarfönster stängdes utan att de pengar som man som svensk klubb i dagens fotbollsklimat nästan räknar med att få in för spelarförsäljningar hade rullat in. Det gjorde att man valde att sälja spelarrättigheter i den befintliga truppen. Med andra ord, man låter externa finansiärer gå in och köpa andelar av en spelare mot att de får en viss utdelning när denna spelare senare säljs.

Foto: Bjarki Tordarson
May Mahlangu var en av de man räknat med att sälja. Om han inte skadat sig.
Foto: Bjarki Tordarson

Enligt ordförande Claes Ohlsson är risken för HIF obefintlig. Det finns ett visst vinsttak i uppgörelsen. Om en finansiär köper andelar i flera spelare, och en av dessa sedan säljs till ett värde som gör att vinsttaket uppnås, så får finansiären inga mer pengar när de andra spelarna säljs.

Om det däremot är så att ingen av spelarna säljs, så utgår inga pengar. Enligt vad Claes Ohlsson säger till Helsingborgs Dagblad finns det inga risker.

Men hur har det kunnat bli så att 28,7 miljoner i vinst 2011, kan bli närmare 20 miljoner i förlust 2013? Claes Ohlsson beskriver det med att styrelsen blev fartblind.

“Varje enskilt kontrakt gick att försvara, det var klockrena värvningar för vårt syfte. Men helheten blev för dyr. Beslut vi fattade då skulle få återverkningar i ett par år framåt. Den höga kostnadsbilden låstes i de fasta kontrakten.” säger han till Helsingborgs Dagblad.

“Historien upprepar sig själv. Det är ett av felen med historien.” Clarensce Darrow, amerikansk författare, 1857 – 1938.

Nu väntar en tid där man successivt ska kapa kostnader. Målet är att 2015 ska ekonomin vara plus minus noll.

På torsdag den 13e mars,  klockan 18.30 är det årsmöte för Helsingborgs IF på Sundspärlan. Det kommer säkert vara många som är intresserade av hur styrelsen har tänkt och agerat.

För mer information i ämnet rekommenderas Helsingborgs Dagblads artiklar, Så undvek HIF att gå i konkurs och Vi kan inte förlora pengar.

Björn Velander BBL

1 kommentar

  1. Inga bra räknenissar som HIF avlönar och sen är det väl så att ju bättre sportsligta resultat desto större möjligheter att spelare syns, märks och blir intressanta för andra klubbar oavsett om de vinner skytteligan eller sliter runt på ett mittfält.

1 trackback/pingback

  1. Veckan som gick – Konkurshot och kvartsfinal… : | Allt Om HIF |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*