Statistiksummering när 1/3 av Allsvenskan är spelad…

Nu har 33,3% av årets allsvenska spelats och vi går in i ett välbehövligt landslagsuppehåll. Det sägs att man kan förklara allt med siffror, vilket är en sanning med modifiktion, men de visar i alla fall vilket lag som är bäst i Sverige just nu. 

Skulle man i början av april sagt att HIF  kommer ha följande rad efter tio omgångar:

Helsingborgs IF                  7                    2                    1                    15-5               23

då hade jag tagit den vilken dag som helst. (räknar här in 3-0 mot Malmö i tabellen).

HIF har spelat bortamatcher mot IFK Göteborg, Örebro och Malmö, lag som tippas ligga i toppen. Dessutom har HIF slagit Elfsborg på hemmaplan, matcher som styrker radens tyngd. Den enda riktiga plumpen i protokollet kom i 1-2 förlusten mot AIK (en match som hade många likheter med förra årets match mot Kalmar).

Tittar man när HIF har gjort sina mål i matcherna ser man ett tydligt mönster. Över 70% av målen är gjorda efter minut sextio. I första halvlek har endast fem mål gjorts. Insläppta mål är jämt utsprida. Dock har inte HIF släppt in något mål under det sista femton minuterna, något som styrker den struktur, lugn och tyngd som försvaret har utstrålat. Man har verkligen klarat att stänga matcherna.

                                          Gjorda mål                          Insläppta mål

Min.  0-15                             I                                         I

Min.15-30                            III                                       I

Min. 30-45                           I                                          I

Min. 45-60                                                                      I

Min. 60-75                           IIIIII                                   I

Min. 75-90                           II

Om försvaret fungerat riktigt bra har det varit mer diskussion om anfallsspelet. Något som är lite obefogat om man ser till de olika lagdelarnas målskytte och jämför hur det såg ut förra året efter tio omgångar. Man har gjort exakt lika många mål och leder precis som då serien.

                           2011                                  2010

Backar              III                                      III

Mittfältare     IIII                                      IIIIII

Anfallare         IIIIII                                    III

Man måste ta med i beräkningen att det fanns större förväntningar på anfallet i år. Men redan förra säsongen gjordes över 50% av HIF´s sammanlagda målskörd av mittfältare och backar.  Så det är helt klart ett steg i rätt riktning  när anfallet gjort 100% mer mål i år efter 10 omgångar än förra året. Dock finns det orosmoln när det gäller träffsäkerheten för våra anfallare:

                                           Skott                                   Träffat mål                    Mål

Gerndt                                29                                        6                                          3

Sundin                                 11                                        6                                          2

Jönsson                               12                                        5                                          1

När väl Gerndt träffar mål, blir det hyperfarligt. Av sex skott som träffat mål, har tre gått in, två har träffat målställningen och endast ett skott har räddats. Så får bara Gerndt ordning på siktet  har vi fler mål att vänta av vår anfallare.

HIF´s bästa spelare för inte glömmas:

                                       Räddningsprocent              Räddningar   Insläppa        Nollor

Pär Hansson                        86%                                              31                   5                   5

Så man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att HIF bygger lagets styrka och stabilitet bakifrån. Endast en gång under Allsvenskan 2011 har HIF släppt in mer än ett mål i en och samma match (1-2 förlusten mot AIK). Lite oväntat statistik är Sundins offsidespringande, endast fyra gånger på nio matcher har han få linjemannen att vifta med flaggan. Gerndt har fjorton flaggor på sitt konto. Sen att Gashi inte har fått en enda varning är inget annat en bedrift.

Glömmer man för en stund bort skalliga huliganer och krampaktiga försök på Råsunda, så har vi börjat allsvenskan riktigt bra. De fyra poängs försprång vi har, trots ett relativt svårt spelschema får i alla fall mig att sova gott så här i början av sommaren.

Sincerely

Andreas Bernmyr

2 kommentarer

  1. Jo, och en välbalanserad bild på fördelningen av målskyttar med minst antal fullträffar från backlinjen och så mer ju längre fram man kommer på plan är precis som det ska vara: forwards gör flest mål men ändå ett väl utspritt målskytte så inte laget är för beroende om en toppskytt skulle gå sönder – värre då om Pär fått ännu allvarligare men av överfallet i Malmö för han vill man inte avvara en minut i år…

  2. Gott med lite hederlig statistik, skulle kunna sluka mera av denna fina uppställning! Fortsätt gärna på den vägen framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*