Standard Liège – ännu ett Europaäventyr för Erik Edman

Erik Edman har varit med förr i Europasammanhang och han betonar vikten av att HIF ska tro på sitt eget spel mot belgiska Standard Liège på torsdag i Europa League-kvalet.

När den sista kvalomgången innan gruppspelet i Europa League skulle lottas, så kunde HIF som bekant antingen ställas mot FC Schalke 04, AEK Athen, Austria Wien, Erik Edmans förra klubb Rennes eller fjolårets finalister i Europa League, SC Braga, samt belgiska Standard Liège. Det blev till slut Standard Liège.

– Det ska bli jättekul att möta ett belgiskt storlag, säger Erik Edman.

– Ska villigt erkänna att jag har dålig koll på den belgiska ligan just nu. Men jag vet att de gjorde fina resultat för något år sedan i Champions League. Min gamla tränare i Rennes var tidigare coach i Standard(Laszlo Bolöni), då hängde jag med mer vad det gäller resultat.

Standard Liège deltog i Champions League under säsongen 2009/10 och spelade i samma grupp som Arsenal, AZ Alkmaar och Olympiakos. Trots att Standard Liège spelade jämnt mot dessa tre lag, så slutade det belgiska laget på en tredje plats i gruppen, vilket inte innebar något vidare avancemang i turneringen. Dock är frågan numera om det blir ännu ett avancemang till ett gruppspel för Standard Liège, denna gång till Europa League, eller om HIF kan sätta stopp och ro åt sig den åtråvärda platsen?

– Hoppas att vi ska kunna göra två riktigt bra matcher och med lite tur har vi säkert en bra chans att gå vidare.

– Vi ska våga tro på vårt eget spel! Oavsett var vi spelar så måste vi köra vårt spel, det är då vi är bra och har chans även mot bra lag i Europa!

– HIF ska vara ett lag som varje år spelar i Europa, att sen gå till gruppspel är ju extra bra på alla möjliga sätt för klubben! Vi ska ju utbilda spelare och erfarenhet får du definitivt av att spela mot olika lag från olika länder!

Chanserna för ett avancemang för HIF kanske har ökat en del sen Standard Liège sålde två av sina absoluta nyckelspelare i dagarna. Det handlar om 23-årige belgiske landslagsmittfältaren Steven Defour och franske U21-backen Eliaquim Mangala, som har skrivit på femårskontrakt med Porto och kommer därmed inte spela mot HIF.

– Att de har spelare på väg in och ut, är ju något av en vardag vid denna tidpunkten av året. Det har vi hanterat fint och det gör säkert de också!

Erik har också hanterat det fint att komma in och ut bland klubbar, då han har varit runt i fem olika klubbar i fyra länder under sin karriär. Erik har spelat i de fem klubbarna i följande ordning: Torino (Italien), Heerenveen (Holland), Tottenham (England), Rennes (Frankrike) och Wigan (England) innan han återvände till HIF inför den förra säsongen.

– Många olika klubbar och olika länder. Det har varit en fantastisk tid utomlands där jag lärt mig otroligt mycket om fotboll, men även saker om olika länder och kulturer. Jag kan prata flera olika språk som jag alltid kommer ha med mig.

Målet som han gjorde mot Liverpool i Tottenham-tröjan kommer han ihåg extra mycket från sin tid utomlands.

– Givetvis en av mina höjdpunkter i karriären, har aldrig fått en sån träff vare sig innan eller efter. Sen att det var på klassiska Anfield är ju såklart extra kul.

Hur kom du på tanken att skjuta från 30 meter?

– Ha ha, vet inte riktigt. Jag kommer ihåg att Robbie Keane skrek efter passning, sen satt den bara i mål så han var nog inte så missnöjd trots utebliven passning…

– Att göra mål är ju en härlig känsla, nästan lite surrealistisk för mig som sällan gör mål!

Den rutin som Erik och några andra i HIF har fått av spel i Europa mot internationellt motstånd, tycker Erik inger en trygghet inför dubbelmötena mot Standard Liège.

– Samtidigt gäller ju varje match nya förutsättningar och möjligheter! avslutar Erik Edman.

1 kommentar

  1. En inskruvad hörna är väl vad Erik bidragit med vad gäller mål i röd-blått så varför inte en repris på torsdag?

1 trackback/pingback

  1. | Allt Om HIF | - Standard Liège- ännu ett Europaäventyr för Erik …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*