Springer guldet ifrån oss ikväll?

Det var ett tungt fall igår, precis som det brukar bli, den största frågan efteråt är ändå om inte HIF tappade sitt grepp om guldstriden.

Statistik ljuger sällan, Helsingborg har svårt på Rambergsvallen och igår var inget undantag, man föll tungt trots att man hade en 2-1 ledning i andra halvlek. Man kan försöka finna ursäkter, bortförklaringar och annat att tala om, men faktum är att man tappade tre poäng man inte hade råd att förlora, man satte även Malmö FF i en ”pole position” inför deras match ikväll.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Ikväll gästar Djurgården Swedbank Stadion och en del tror att de kan skaka om Malmö, andra inte, vad som däremot är klart som korvspad är att alla som i vanliga fall följer Helsingborg, Göteborg och AIK – håller på Djurgården ikväll. Vid en vinst drar Malmö ifrån, igen, och personligen har jag svårt att se annat än en hemmavinst, även om hjärtat slår ett extra slag för motsatsen.

När vi var på Olympia i torsdags för att göra intervjuer med ungdomsspelare sprang vi på Nisse Larsson och Hans Carell, som alltid jävlas med vår fotograf (Bjarki) eftersom han håller på Liverpool. De två herrarna håller på samma lag som undertecknad, regerande ligamästarna Manchester United, och var snabba att påminna Bjarki att det var första gången Liverpool ledde ligan på 21 år. Men det var inte standard-pikarna som fångade min uppmärksamhet, det var en sak som Nisse sa. Han sa att skillnaden mellan United och övriga lag i England är att man inte alltid vinner stormatcherna, men man förlorar aldrig en ”hängmatch”.

Alvaro Santos gör mål
Foto: Bjarki Tordarson

Det där med hängmatcher, får mig att backa bandet till gårdagen och tänka på Häcken, för det om något är en ”hängmatch”. Om man väljer att backa bandet ännu längre kan vi konstatera att Mjällby, AIK och Norrköping hemma också var det, på de tre matcherna fick vi ett poäng med oss. Vi satt länge i förarsätet och ledde allsvenskan med god marginal, men har låtit de andra lagen komma ikapp och Malmö gå om oss. Hur kunde våra rivaler passera oss i serien undrar man, jo svaret är enkelt, Malmö förlorar inga hängmatcher.

Men jag vill ändå understryka det som Roar valt att understryka flera gånger, det tar tid att få ihop en gruppdynamik, inte minst två gånger på under ett halvår. Malmö, AIK och Göteborg har alla haft samma trupp (i princip) med minimala förluster de senaste två-tre åren, vilket givetvis gör dem mer sammansvetsade än HIF i dagsläget. Oavsett vart vi slutar när säsongen summeras tycker jag vi tagit stora kliv i år och prio ett är väl ändå att säkra en Europaplats, även om ett guld skulle smaka bättre än allt annat.

bbl_jimmy_fors

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*