Spel på Europatipset

Cheerful old friends having fun watching a football game on TV and drinking draft beer in pub.

Europatipset är ett spel som erbjuds av spelbolaget Svenska spel. Spelet anordnas i regel två gånger per vecka, oftast på tisdagar och söndagar och riktar sig mot personer som vill spela på fotbollsmatcher i Europa.

Förlagan är det klassiska Stryktipset där man varje vecka ska tippa matcher i de brittiska ligorna Premier League och the Championship. I Europatipset varvas i stället spel på fotbollsmatcher från olika europeiska toppligor. Vanligast förekommer spel på matcher i italienska Serie A, spanska La Liga och i förekommande fall svenska Allsvenskan. Under lågsäsong drygar man oftast ut kupongerna med matcher från bland annat Belgien och Frankrike.

Hur spelar man?

Varje vecka fastställer Svenska spel en kupong bestående av 13 fotbollsmatcher från diverse toppligor. Målet är att pricka in hur matcherna slutar. Varje match kan sluta med en vinst för hemmalaget (1), att matchen slutar oavgjort (X) eller att bortalaget vinner (2). På så vis ska man alltså skapa en rad av ettor, kryss och tvåor. För att öka sina chanser att vinna kan man halv- eller helgardera en match. Om man spelar på exempelvis Juventus mot Roma tror man kanske att sannolikheten för hemmavinst är störst, det vill säga att Juventus vinner. Då markerar man kupongen med en etta på just denna matchen. Samtidigt är det kanske inte helt osannolikt att Roma lyckas spela oavgjort. Då kan man gardera sig med att spela 1X i matchen. Då går spelet in vid Juventus-vinst eller om matchen slutar oavgjort. Skulle Roma skrälla och vinna, då är den specifika matchen förlorad för spelaren. Haken är så klart att ju fler garderingar du gör, desto dyrare blir spelet.

På samma sätt ska man alltså förutspå utgången av ytterligare 12 matcher. För att vinna riktigt mycket pengar behöver man ha samtliga rätt på kupongen, men oftast kan man vinna även med 12 eller 11 rätt. Ibland räcker det även med 10 rätt för att vinna en mindre summa. Allt beror på hur övriga deltagare spelat i just denna omgång. Ju fler skrällar, desto större är i regel vinsterna. Är kupongen ”lätt” och många favoriter vinner, då är spelvinsterna i regel låga, eftersom många tenderar att spela på just favoriterna.

Spela på skräll eller inte?

Vissa spelomgångar består av många tydliga favoriter. Om Manchester City spelar mot Leeds förväntar sig nog de flesta att hemmalaget vinner. I normalfallet blir resultatet också så. Om det finns flera “enkla” matcher med tydliga favoriter innebär det också att flera spelare kommer att få ett större antal rätta matcher i sitt spel. Det blir alltså fler spelare som får 10 till 13 rätt, vilket innebär att fler spelare kommer att få dela på den fastställda prispotten.

Hemligheten bakom att vinna stort är därför oftast inte förmågan att hitta vinnarna utan att förutspå vilka lag som har potentialen att skrälla. Som spelare är det därför viktigt att vara påläst, genom att hitta Europatipset analyser och genom att studera förutsättningarna. Hur ser respektive lags spelschema ut? Topplagen tenderar exempelvis att prioritera turneringar som Champions League. Är det så att Manchester City spelar mot Arsenal på lördagen och sedan ska spela Champions League-match på tisdagen kan man anta att tränaren ställer upp ett reservbetonat lag på lördagen för att vila de bästa spelarna till den viktigare matchen, och så vidare.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*