“Skruva den som Ulrik” – del 16

För 10 år sedan bestämde sig Robert Schuller, hängiven och engagerad HIF:are, tillika tidigare AOH-medarbetare, för att följa HIF under en hel säsong, borta som hemmamatcher. Detta resulterade i en otroligt intressant och fängslande berättelse.

Helsingborgs IF – IF Elfsborg (2003-07-28).
För första gången denna säsong valde jag att ta vara på företagets eminenta platser på Östra läktaren. Dels för att få möjligheten att fotografera klacken men också för att bilda mig en uppfattning om hur stämningen under match är på denna del av Olympia.

Robert_Schuller
Robert Schuller – Författare till “Skruva den som Ulrik”

Då matchen började på samma avvaktande sätt som så många gånger tidigare under året blev det gott om tillfällen att fotografera klacken som inte hade någon större konkurrens från de tillresta Guliganerna från Borås. Jag satt i samråd med min bänkkollega som frågade mig lite lätt om min inställning till Andreas Dahl, svarade lite lätt nonchalant att han fortfarande har mycket kvar att bevisa om han skall kunna ta en fast plats i laget.

Bänkkamraten instämde nickande, medan en sur kille raden nedanför kläckte ur sig något i stil med att vi bara gnällde. Lätt ironiskt frågade jag honom om han hade bokat sin plats till Sundsvall redan eller var han höll hus mot Hammarby då jag inte sett honom på plats. Med ett lätt grymtande gled han så längre och längre ner i sin stol och fortsatte med att applådera i otakt till Raggelines ihärdiga trummande.

Så i 65:e minuten hittar tidigare omnämnde Andreas Dahls inlägg huvudet på Gustaf Andersson som säkert nickar in 1-0 – jag flög upp ur min stol och vrålade som en besatt av glädje. Killen nedanför flög även han , närmare bestämt två bänkrader fram som en följd av mitt skrik, sedan satte han sig åter på sin plats och förblev tyst.

Helsingborgs IF-IF Elfsborg 1-0 (0-0)
1-0 Gustaf Andersson (65)

Varningar
IF Elfsborg: M Andersson, J Alexandersson

Domare: Åke Andreasson

Publik: 8181

***

Om man vill vara sig själv för en stund.
Lördagen den 2 augusti klockan är strax efter 0500 på morgonen när vår bil rullar norrut med slutdestinationen Sundsvall. Drygt tio timmar senare rullar vi in i Allsvenskans nordligaste stad och efter att ha checkat in på hotellet och en utsökt middag är det dags för en kubbturnering med GIF Sundsvalls Supporterklubb Patronerna.

Det hade regnat under större delen av dagen men lagom till kvällen så blev vädret bättre och vi hälsades hjärtligt välkomna. Kort därefter var det slut med gästvänligheten (i varje fall temporärt) och vi fick oss en rejäl lektion i hur man spelar kubb.

Vi fick skylla på den långa resan och myggen, men lovade samtidigt att bjuda på revansch nästa dag genom att ta 3 poäng. Kvällen avslutades långt in på natten i Patronernas lokal Club Leif där det bjöds på gemytlig stämning och som brukligt diverse skrönor.

Matchdags och HIF ställer upp med en för dagen nykomponerad 4-3-2-1 uppställning. Med endast Gustaf Andersson på topp och ett GIF Sundsvall utan något större självförtroende visade det sig bli en ganska händelselös tillställning. Desto roligare blev det då Mattias Lindström förvaltade en straff i den 26:e minuten och gav di röe ledningen med 1-0. En ledning som också stod sig matchen ut, trots att vi avslutade matchen med endast tio man efter att Ulrik Jansson blivit utvisad i den 65:e minuten.

Det rådde glada miner efter slutsignalen bland de tillresta Helsingborgarna, dels för segern men även för att samtliga spelare, samt Helsingborgs IF ordförande Sten-Inge Fredin var framme och tackade de tillresta supportrarna efter matchen, ett mycket uppskattat initiativ.

Segern firades lite senare under söndagskvällen på en restaurang i närheten och då tillsammans med delar utav spelartruppen samt en del Sundsvallssupportrar.

Morgonen efter var det så dags för utcheckning och hemfärd och kanske hade segerfirandet från kvällen innan en del skuld i att vi inte kom iväg förrän vid 10-tiden… och nu blev det plötsligt bråttom hem… varför kanske ni undrar? Jo, HIF:s reservlag spelade mot BK Häcken på Olympia kl. 1800.
(tack för applåderna vid vår ankomst)

Tack till samtliga som tog sig till Sundsvall för att följa HIF, även tack till alla Sundsvallsbor för Er gästvänlighet. Vi ser redan nu fram emot nästa års drabbning.

GIF Sundsvall-Helsingborgs IF 0-1 (0-1)
0-1 Mattias Lindström (26)

Varningar
GIF Sundsvall: J Cedergren, K Ståhl, J Wallerstedt

Utvisningar
Helsingborgs IF: U Jansson (65)

Domare: Jonas Eriksson

Publik: 6202

 

I nästa avsnitt: […Peter Svärdh fortsatte med samma uppställning 4-2-3-1 som varit ett vinnande recept i Sundsvall men på hemmaplan mot IFK Göteborg såg det stundtals pinsamt ut med endast en ensam och förgäves löpande Gustaf Andersson på topp...]

 

1 kommentar

  1. Det är respekt det när man klämmer in 2 matcher samma helg men med den lilla detaljen att det skiljer ett visst antal mil mellan de 2 arenorna, gör det än mer majestätiskt – kan tänka mig att “sure killen” inte ens kommit på tanken -:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*