Skador, avstängningar och mycket matcher

Det har pågått en diskussion om hur skador och avstängningar med mera kan ha drabbat HIF:s jakt på guld. Jag har länge kritiserat det allt för myckna matchandet och får stöd i detta nu av ingen mindre än Erik Hamrén, http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2014453&BroadcastDate=&IsBlock= . Här sägs en hel del sanningar.

När det gäller skador och snacket om att Henke och Lantz behövs för att HIF ska kunna spela bra fotboll så bestämde jag mig för att göra en efterforskning.

Jag tog ut det jag inbillar mig är den startelva som Bosse ville ha till första seriematch i år och gick sedan igenom hur många spelare ur denna startelva vi saknat. Uppställningen är

Pär Hansson

Erik Wahlstedt- Joel Ekstrand- Hannu Patronen- Adama Tamboura

Christoffer Andersson- Marcus Lantz- Andreas Landgren- René Makondele

Rasmus Jönsson och Henrik Larsson.

 

Med tiden blev Marcus Nilsson ordinarie men i övrigt stämmer den här elvan nog rätt bra. Kom ihåg att det handlar om att spelare ska spela på sin ordinarie plats, annars räknas de som “borta”. Detta kompenseras av att vi inte tar hänsyn till skadorna närmast laget alls (dvs Sundin, Bergholtz, Chansa, Holgersson, Svanbäck mfl).

Endast i en allsvensk match har vi spelat med ordinarie lag! (Om vi anser att Marcus Nilsson är ordinarie). Detta mot Elfsborg hemma. En match som också vanns och vi spelade riktigt bra i.

Annars har det varierat från 2 till 7 spelare borta från ordinarie position! Så här har detta fördelats:

2 spelare:  4 matcher. TFF borta, AIK hemma, Halmstad hemma, Göteborg hemma.

Notera att två av dessa matcher är plattmatcher TROTS att både Henke och Lantz spelade.

3 spelare: 6 matcher, TFF hemma, Häcken borta, ÖIS hemma och Kalmar borta, Häcken hemma, HBK borta

Fyra bottennapp tre spelade Henke och Lantz från start, den fjärde kom de in…

4 spelare borta: 3 matcher  Gais borta,  ÖSK borta, BP borta,

de två bästa för året samt en vanlig genomklappning (med Lantz och Henke i laget)

5 spelare borta: 8 matcher Bajen hemma, AIK borta, MFF hemma, Djurgården borta, Gefle hemma och borta,  Hammarby borta, ÖSK hemma

I hela ÅTTA matcher har vi alltså saknat minst fem ordinarie spelare. Lägg därtill att även de som stått på tur ett par gånger också varit borta!

6 spelare borta: Göteborg borta, Gais hemma, ÖIS borta, BP hemma

Här har vi de ultimata genomklappningarnas matcher.. Fast ändå, en fantastisk andra halvlek mot Göteborg…

Sju spelare från startelvan borta: Har vi “bara” haft mot MFF borta. 0-0 på Stadion ett av de bästa resultaten från något allsvenskt lag där från 30 augusti och framåt… Och då med sju spelare på ickeordinarie plats.

Det går inte att förneka att skador och avstängningar haft en mycket betydande inverkan på HIF:s säsong. Det är till och med så att jag hävdar att detta, enskilt, är den tyngsta anledningen till den ursvaga hösten. Detta i konkurrens med det tunga matchandet som endast Elfsborg kan sägas varit i närheten av sedan den 28 juni. Under perioden 28 juni till match mot Örebro spelade HIF 13 matcher och ÖSK under samma period sex. Lägg därtill att vi på grund av skador gick väldigt hårt åt truppen så inser man sitsen.

När det väl var uppehåll från allsvenskan hade HIF en uppsjö av spelare, antingen skadade men framför allt, på landslagsuppdrag. Det har talas om dålig fart på träningarna men med skador och uppemot 12 spelare på olika landslagsuppdrag så är det svårt att genomdriva träning…

 

Men det mest markanta är ändå närvaron av Henke och Lantz i diverse plattmatcher. Det har såväl i TV, Radio, Press och allehanda idrottsforum konstaterats att HIF inte kan spela fotboll utan Lantz eller Henke och framför allt inte utan båda… Det är kanske dags att ändra den uppfattningen…

 

8 kommentarer

 1. Vill fortsätta ha 16 lag för vi behöver matcherna. Dock definitivt höst/vår så vi kommer i fas med resten av världen. Som det är nu blir det alltid mästerskapsuppehåll mitt i sommaren som förstör rytmen i serien. Dessutom blir det som bekant extremt tufft med först mästerskapsuppehåll som komprimerar spelschemat tillsammans med kvalspel och kanske svenska cupen.

  Dagens spelordning gynnar verkligen inte de framgångsrika lagen i Sverige.

 2. Ju fler lag, desto sämre kvalitet och desto fler lag med spelförstörande spelidé enbart. En serie med färre lag och fler inbördes möten borde gynna HIF och svensk fotboll (i den mån man anser att svensk fotboll gynnas av svenska framgångar i europacuperna).

  Hur påverkas publiksiffrorna av spel på vinterhalvåret? Tål att funderas på.

 3. Spela höst vår hade ju inneburit att man spelar ungefär samma månader som nu fast man vänder på det.

  Helt klart positivt att komma i fas med övriga Europa. Det är nog ingen som förespråkar matcher i januari….

 4. Men vad är det då för poäng att ändra? Då blir ju matchperioder och träningsperioder exakt samma som nu. Det enda som ändras är att sommaruppehållet på 2v i juli markerar en ny serie och vi får ett vinteruppehåll nov – mars mitt i serien.

  Hur hjälper detta svenska lag i europa?

 5. Oasis: En av de mest meriterade tränarna i Skandinavien sågar antalet lag i såväl Norge som i Sverige. Vi behöver verkligen inte en 16 lags serie. Om inte man vill känna sig mer eller mindre säker på att klara sig kvar vill säga…

  12 lagsserie. 22 matcher. Där har vi nyckeln till framgång.

 6. Den enskilt största vinsten med att ändra spelperiod är att vårt övergångsfönster kommer i fas med övriga Europa. Men jag hävdar att fotboll ska spelas när det är varmt ute..

 7. Håller med John Cooper…

  men:
  vad är det som säger att de dåligt spelande lagen inte kommer vara kvar i allsvenskan ? Anledningen är att de dåliga lagen ska ha en chans att kunna komma upp någon gång..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*