Ska Lanto ersätta Gerndt i sommar?

Tack Pär Hansson! För tre poäng och fortsatt nolla i förlustkolumnen. Undrar vad proffsklubbarna, som var på plats på Gamla Ullevi för att titta på Alexander Gerndt, tyckte om den insatsen? Hade jag varit i deras kläder hade jag börjat fundera på om att det inte vore smartare att satsa miljonerna på en målvakt än på en anfallare. Duktiga målskyttar finns det betydligt fler av än fantastiska målvakter.

Jag är övertygad om att det skulle innebära en större förlust för HIF om Pär försvann än om Alexander gör det. Därmed inget ont sagt om Gerndt, men bortsett från målet och hörnan som Peter Larsson nickade in så hade han inte många rätt mot IFK Göteborg, vilket han uppenbarligen själv var medveten om.

Efter matchen fick jag för övrigt en hint, via Facebook, om vem som skulle vara en lämplig ersättare när/om proffsklubbarna bestämmer sig för att hosta upp de ca 30 miljoner som det spekulerats om för Gerndt. En kompis var övertygad om att HIF skulle plocka ersättaren från samma klubb som levererade Alexander förra året, nämligen Gefle. Min vän hade noterat att Jonas Lanto stänkt in två proppar och sänkt Örebro på Berns Arena. Tror inte att det är något dumt tips alls. Vi får väl se vad som händer i sommar?

Matchen mot Göteborg blev sannerligen en riktig thriller. Först tvingas Conny lämna över coachandet till Per-Ola Ljung och sedan får HIF tre ytterbackar i rad skadade. Inte precis optimala förutsättningar mot ett Göteborg som var i desperat behov av poäng och helst en seger.

Märkligt nog blev jag inte ens orolig när Göteborgarna tog ledningen i första halvlek. Tyckte nog att Christoffer borde ha fått frispark när Bjarnasson manglade ner honom på väg igenom och att Marcus Nilsson borde ha kunnat täcka ut islänningen, men mål blev det ju. Enligt min uppfattning höll dock HIF spelet väl uppe och när jag såg att Svenska Spel taxerade HIF-seger i sex gånger pengarna (vilket senare steg till nio gånger) på life-odds svor jag över att jag inte hade slantar på spelkontot.

Direkt efter paus blev jag betydligt oroligare. Det syntes att IFK-arna krigade för livet. Men de krigade sig ju trötta och när sedan Hysén åkte ut på kanten suckade jag av lättnad. Pärs jätteräddningar knäckte dem förmodligen psykologiskt och sedan gick de på knäna och bäddade för HIF.

Våra Duracell-kaniner på innermittfältet (May och Gashi) gjorde ett fantastiskt jobb och Lindström härjade på sin kant.  Rasmus var som vanligt, men har tappat skärpan i avsluten. Såg Sundin i laguppställningen men inte mycket på plan.

Nu ser jag fram emot en fest på Olympia på Långfredag. Kommer själv att finnas på plats för att ”kontrollera” så HIF inte gör samma misstag mot Syrianska som de gjorde mot Enköpings SK 2003. Usla ESK (förlåt, jag bor ju i stan) tog inte många poäng under sitt allsvenska år – men de spöade skiten ur HIF på Olympia och vann med 4-0. Jag får fortfarande mardrömmar när jag tänker på det!

Syrianska verkar hålla samma klass som ESK höll och lär åka rutschkana tillbaks till Superettan. Men man får aldrig underskatta en motståndare. De kan slå till när man minst anar det. Må det bli mot MFF istället.

Jag vill se en klar HIF-seger på fredag. Helst en målfest.

6 kommentarer

 1. Har svårt att se ett anfall med lille Lanto och Sundin.
  Kanske skulle han passa som ymf, men som forward skulle jag hellre välja Jakob Orlov.
  Han är mer samma spelartyp som Gerndt.

 2. Om man nu ska handla från Gefle igen, så är jag också mer benägen på att nämna Orlov. Men jag tror att vi kommer få en viss Amuneke som “ersättare” då Gerndt lämnar?

 3. Om nu Gerndt lämnar…kan ju faktiskt utveckla sig så att han inte kommer upp i samma klass som förra säsongen och för en målskytt handlar det ju om att göra mål. Kan ju bli så att buden på honom hamnar för lågt ner? Han har haft en motig vinter och det måste få ta sin tid innan han hittar harmoni med sig själv och vad han kräver av sig själv men jag hoppas att han stänker in mål och därmed betingar ett rekorderligt pris! Jag tycker däremot att han ska avlastas mer, han behöver inte slå varje frispark, varje hörna. Det som bl a gör honom så värdefull är hans speed så vem det än blir så låt honom vara snabb bl a.

 4. Hörnorna borde han sluta slå omgående. En striker av hans rang skall finnas i straffområdet vid fast situation och inte ute vid hörnflaggan. Dessutom slår såväl Edman, som Lindström klart bättre “curlade” inlägg.

 5. Möjligtvis kan jag köpa hörnorna från den sida där hans vänsterfot gör att han kan skruva den utom målvaktens räckvidd men de från andra sidan kan både Chrisse, Lindström eller May slå – och varför envisas med att ha Sudden nere i försvar på hörnorna??

  Han tar ju inte ens en stolpe (där han gjort mest nytta) utan står mitt i mellan och verkar inte veta vad han gör där – låt honom ligga vid mittlinjen & hugga på en ev. kontring och så tvingar man dessutom motståndarna att ha minst 2 man kvar på egen planhalva!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*