Saker nollåttor inte begriper

Det var egentligen tänkt attt denna veckas krönika skulle handla om fotboll, pengar och politik. Torrt och tråkigt eller hur?

Tyvärr ville inte min dator starta idag och där låg den krönikan sparad så jag får skjuta på det till jag hittar någon 12-åring som kan förklara för mig vad som hänt med datorn. Samt för tillfället låna en dansk dator för att skriva ihop detta.

I veckan nåddes vi av beskedet att Kenny Jönsson lägger av, en av nordvästra skånes största idrottsmän genom tiderna.

Trots att han spelar ishockey!

I HIF spelar en annan av nordvästra skånes största idrottsmän, Henrik Larsson, och jag är tyvärr rädd för att detta blir sista säsongen för Henrik i HIF. Passa på och njut för spelare av hans kaliber kommer vi inte att få se så många av i framtiden.

Henrik och Kenny har mycket mer gemensamt än man först tror, de har båda sagt nej till miljonbelopp för att få förmånen att leva och bo med sina familjer i nordvästra skåne. När Kenny lämnade New York Islanders för att spela i Rögle, en klubb som inte ens låg i Elitserien  vid den tiden, var det många experter som skakade på huvudet och tyckte han var fullständigt vansinnig.

I veckan kunde man läsa att Kenny hävdar att det var hans bästa beslut i karriären. Tänk så olika man kan se på saker?

När Henrik gick från Barcelona till “fattiga” och lilla  HIF var alla tyckare både i fotbollskretsar och i media bestörta. Vad skulle han göra där? Han som skulle kunna tjäna så mycket mer i Saudiarabien, Japan, Grekland, England eller till och med i Danmark. Så väljer han HIF!

Men de fattar inte att det finns annat som lockar i världen, både Henrik och Kenny sätter sina familjer och vänner oerhört högt. De är värda så  mycket mer än pengar för dessa två gentlemän. Något som det kanske kan vara lite svårt att förstå för vissa?

Jag har träffat båda två genom arbetet och Kenny är den mest genomsympatiske människa jag träffat som journalist.

Henrik upplevs av många som butter, tvär och fåordig, han odlar ju också friskt den myten om sig själv i olika reklamsammanhang. Men när han väl har fått förtroende för dig så är han mycket mer öppen, en helt annan person än vad vi känner från media. Men han vill hålla det privata för sig själv och så länge man respekterar det så är det inga problem.

När jag nu sitter här i solskenet på midsommardag i goda vänners sällskap så begriper jag varför Henrik och Kenny valt att flytta “hem” i god tid innan pensionen från elitidrotten. Något man aldrig kommer att förstå ifall man inte har hjärtat kvar i nordvästra skåne.

Av: Stefan Christensen

7 kommentarer

 1. ” De är värda så mycket mer än pengar för dessa två gentlemän.”

  Sant, men de har kanske redan tjänat tillräckligt? Hade fallet varit så att de båda inte tjänat så mycket pengar innan hade kanske inte valt att trappa ned i sin lokala klubb.

 2. Klockrent Stefan!

  Har själv tänkt tanken många gånger att man är grymt privligierad/bortskämd som idrottsfantast under senare år med Henke i HIF och Kenny i Rögle…

  Frågan är om detta någonsin hänt tidigare? Brukar önska att jag var född typ 1950 så jag fick vara tonåring under 60-talet och i tjugoårsåldern under 70-talet men man ska kanske vara tacksam ändå:)

 3. daniel
  tror båda två hade flyttat hem ändå faktiskt…
  verkar inte som att pengar betyder riktigt allt för dessa två…

 4. Tror ni verkligen han slutar om Sverige tar sig till VM i Sydafrika? Vill han inte spela en hel allsvensk säsong till under 2010 kan han ju alltid spela en halv säsong för något lag som följer den europeiska säsongen och slutar i Maj. Därefter VM och sen slut i rutan!

 5. Husis. Det går enbart att spekulera i. Men det är lätt att säga att pengar är inte allt när man har (gott om) pengar. Är du i stort behov av pengar tar du näst intilll vilket jobb som helst(oftast det som betalar mest).

 6. Bra krönika.
  Men nog är det märkligt att det skall vara “obegripligt” att nån väljer LIVSKVALITET först!!!
  Jag som valt att följa båda två på plan kan bara buga och bocka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*