Rykteskarusellen som kan bli HIF:s räddning

Armin Gigovic väcker intresse ute i Europa Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92353

Det senaste veckorna har allt mer fokuset riktats mot HIFs framtidsman Armin Gigovic. Några av Europas storklubbar sägs vara intresserade av att värva 18-åringen samtidigt som HIF, som många andra klubbar, slåss för sin överlevnad. Skall man släppa mittfältaren eller bör man ha is i magen?

Armin Gigovic är endast 18 år gammal men har redan lyckats göra ett mycket starkt intryck på såväl HIF:are som fotbollsexperter, media och scouter. Det var tydligt redan då mittfältaren fick några av sina första minuter för HIF:s a-lag i en träningsmatch mot Göteborg förra sommaren att HIF hade ett potentiellt sparkapital i den unge Gigovic. Han fortsatte efter det att imponera och tog sig en startplats på HIF:s mittfält under den senare halvan av förra säsongen. Under årets försäsong har han sett ännu bättre ut och börjat bidra med fler poäng också. Inför årets Allsvenska, som drar igång i mitten på juni, är det inga frågetecken överhuvudtaget om huruvida han kommer starta för HIF, och det är många som är förväntansfulla på att se hans vidare utveckling som spelare.

Att coronaviruspandemin slagit undan benen för många svenska klubbar är något vi känner till väl. HIF har från början varit väldigt öppna om att man kommer få det tufft, och tidigare i år beräknades man göra en förlust på ungefär 17 miljoner kronor bara som ren konsekvens av publiklösa matcher och så vidare. Det är då inte särskilt förvånande att många blickar riktas mot Gigovic som en potentiell storförsäljning som kan rädda klubbens ekonomi. Redan i januari ryktades klubbar som Wolverhampton, CSKA Moskva och Amiens vara intresserade av mittfältaren, och sedan dess har även tunga namn som Arsenal och Manchester City lagts till i högen av klubbar som på något vis hyst intresse för Gigovic. Att vara intresserad och att faktiskt lägga ett bud är visserligen olika saker, men Allsvenskan är inte så pass populär utomlands att det skulle löna sig för utländska medier att rent av hitta på nyheter kring i europeiskt mått lilla Helsingborgs IF och Armin Gigovic. Poängen är att det utan tvekan funnits intresse för 18-åringen på många håll.

Det är ganska logiskt, både för HIF:s del men också för Gigovic som spelare, att en försäljning skulle kunna ske så tidigt som denna sommaren. Jag ser det alltid positivt när HIF kan ta fram spelare som kan ta sig vidare uppåt i näringskedjan, men samtidigt vill jag se att klubben får bra betalt för sina spelare och inte blir lurade att släppa sina viktigaste spelare för kaffepengar bara för att man är i en ekonomiskt prekär situation. Till exempel valde man att låta Andri Bjarnason gå till Kaiserslautern för endast ett par miljoner förra året, vilket rent värdemässigt kan vara rätt prislapp, men i det stora hela innebar att HIF förlorade sin bästa målskytt mitt i säsongen för minimala pengar. Det är alltså inte alltid bäst att sälja till vilket pris som helst, och Gigovic berör mig desto mer i denna frågan då det var länge sedan jag såg en spelare leverera på det sättet som han har gjort vid så pass ung ålder i HIF. Jag överdriver inte när jag ser en framtida stjärna i mittfältaren, och för en klubb som HIF skulle det kunna ge kopiöst mycket.

Han har utvecklats i rekordfart och nu sägs storklubbar vara intresserade av att värva HIFs unge mittfältare Armin Gigovic
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / Cop 166

Krister Azelius berättade nyligen om hur klubben nekat två “skambud” på Gigovic varav ett var från franska Amiens, där vår gamla högerback Emil Krafth spelade så sent som förra säsongen. Det har samtidigt kommit uppgifter om att HIF är långt gånga i förhandlingar med en klubb från italienska andradivisionen om en försäljning som sägs landa på omkring 18 miljoner kronor. För HIF:s del är detta såklart en del pengar, som dessutom ganska exakt hade räddat klubbens ekonomiska resultat för detta året som förvärrades av Coronaviruset. I mina ögon är det dock fortfarande för lite pengar och jag hoppas att man inte säljer Gigovic för den summan i slutändan. Mitt resonemang baseras dels på att på den Europeiska marknaden är 18 miljoner kronor minimala pengar. Som jämförelse tjänar Arsenals Mesut Özil nästan 18 miljoner kronor på bara en månad, vilket säger en del om hur mycket pengar som cirkulerar i den europeiska fotbollen.

Jag tror att det kan löna sig dubbelt om Helsingborg har lite is i magen i den här situationen. Om man bara väntar ett par månader så kommer läget se väldigt annorlunda ut. Det europeiska fönstret har då öppnat, och ligorna har dragit igång igen vilket ökar pengaflödet i klubbarna. HIF kommer också att ha börjat spela och om Gigovic fortsätter spela så bra som han gjort vilket jag inte har någon tvivel om, så kommer hans aktier att stärkas ytterligare. Där finns så klart också en risk att han mittfältaren kan bli skadad vilket hade hindrat en flytt, men det är risk man får ta. De 18 miljonerna som hade räddat HIF:s ekonomi på kort sikt kan om bara ett par månader med lite tur ha utvecklats till närmare 30 eller kanske till och med 40 miljoner kronor. En sådan summa hade varit enorm för HIF. En sådan summa hade varit skillnaden mellan att precis klara året och att kunna betala av skulder och bygga en stabil klubb för flera år i framtiden.

I slutändan är det de som tar besluten i HIF som får analysera läget och besluta om vad man tänker göra. Jag vet inte fullt ut exakt hur den ekonomiska situationen ser ut i nuläget och kanske är det så illa att man tvingas sälja, men jag hoppas innerligt att man kan ha lite is i magen och spela läget smart, för det hade kunnat innebära grunden till något stort i Helsingborgs IF.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*