HIFs ordförande “- Vi hoppas att inte behöva sälja för att fylla upp hål men får vi rätt bud så…”

200330 Krister Azelius, ordförande och Joel Sandborg, klubbdirektör under en presskonferens anordnad av Helsingborgs IF den 30 mars 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92476

Den Allsvenska starten närmar sig vilket även verkar innebär att HIFs gäng, på Svenska Fans, sakta vaknar till liv. En av skribenterna, den förre AOH-medarbetaren, Leif Karlsson valde att kontakta HIFs ordförande, Krister Azelius, för att få en del klargörande i den senaste tidens ekonomiska utspel…

HIF gick under gårdagen ut med att man riskerar gå 17 miljoner back på grund av Coronaviruset och åtgärderna mot detta virus som drabbar elitidrotten hårt. Redan i mars kom HIF med en kalkyl som pekade på detta underskott. Så har inget hänt under tiden? Permitteringar och andra åtgärder har ju tillkommit så varför är det status quo på skuldsidan?

– Det var en fråga jag förväntade mig att få, säger Krister Azelius, ordförande i HIF, till Svenska Fans

– Men det är så lustigt, om man nu kan använda det uttrycket.

17 miljoner back är ju knappast ett drömscenario för en hårt pressad HIF-styrelse?

– Nej, det är ju vid första anblicken ett totalt mörker och vi slåss med tidigare problem men vi har förståelse från Helsingborgs Stad att vi denna gång är helt oskyldiga till situationen, fortsätter Krister. Vi har varit på beredningsmöte med staden och de är väl införstådda med problemet.

Hur har det då kunnat bli så stort? Vilken är skillnaden mellan de två olika prognoserna?

Vi gjorde en första prognos i slutet av mars där vi landade i 17 miljoner minus. Det baserades bland annat på att vi skulle spela med publik men tappa 1000 personer per match. Vi skulle då tappa 2,5 miljon i publikintäkter, 6 miljoner i sponsorintäkter och sedan skulle vi tappa pengar på utebliven transfer och restaurang, samt konferensdelen.  Det är i stora drag det vi kommunicerade i mars. Därefter har vi ju vidtagit en massa positiva åtgärder, permittering, sagt upp personal, brutit kontraktet med Egzon, personalen har bistått med en del utöver permitteringarna, arbetsgivaravgifter, Därutöver har vi soffmatchen och Söndagsswishen som är underbara initiativ från Supporterhåll som gav drygt 600000 kronor. Allt detta kvittades dock mer eller mindre rakt av i och med att vi inte får ta publik i de sju första hemmamatcherna. Om vi sedan får ta publik hoppas vi att de publiksäkra matcherna kommer i höst, MFF och Stockholmsklubbarna hemma till exempel, forsätter Krister. Här kan tilläggas att RF-pengarna INTE är inräknade i prognosen och att de kan, i bästa fall, ge 1,5 miljoner.

Det är inte heller orimligt att staten kommer att ersätta intäktsbortfall då det ju är staten (genom de restriktioner som Coronapandemin för med sig) som hindrar föreningarna att tjäna in sina pengar. Troligtvis kan detta inte ske förrän krisen är över.

HIF:s 17 miljoner minus kan sättas i kontrast till Malmö och AIK som beräknas förlora 20 miljoner per kvartal, Häcken som tappar uppskattningsvis 40 miljoner och Hammarby som flaggar för 70-80 miljoner på årsbasis.

En försäljning av till exempel Armin Gigovic skulle göra det hela lite lättare?

– Jo, men samtidigt är det bittert om vi måste göra oss av med det tysta kapitalet för att fylla upp Coronahålet. Nu har vi fått två bud, men båda är rena skambud. Tidigt i våras var det Amiens som la ett bud och för någon vecka sedan kom ett annat bud, som var alldeles för lågt. Men det var säkert ett bud som lades enbart för att vi anses vara tvingade att sälja. En chansning helt enkelt. Vi hoppas att inte behöva sälja för att fylla upp hål men får vi rätt bud så, avslutar Krister.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*