Rollo: “Ödesmatchen som måste vinnas”

På söndag kan HIFs ”öde” avgöras. I värsta fall! Förlust i bottenmatchen mot IFK Göteborg skulle med allra största sannolikhet innebära att laget får lämna allsvenskan och tillbringa nästa år i Superettan. Vid seger lever dock hoppet kvar även om det kommer att krävas mer än så för att säkra det allsvenska kontraktet. 

Vad jag menar med “krävas mer” så måste även den andra bottenkonkurrenten Falkenberg besegras. Eventuellt kan det behövas ytterligare någon poäng. Men först gäller det alltså att ta en nödvändig 3-poängare mot Göteborg. Det är alla, spelare, ledare och supportrar väl medvetna om.

En av tränarteamets tuffaste uppgifter inför drabbningen blir att gjuta mot i spelarna, som får förtroendet på planen. Det räcker inte med att snacka om bra prestationer längre. Nu handlar det om att göra mål och då är det full fart framåt från första minuten till dess domaren blåser av matchen. Det handlar om att våga göra det som krävs. Jag skulle önska att killarna kan visa självförtroende och våga gå framåt, istället för att som vid alltför många tidigare tillfällen avbryta anfallen och spela tillbaka. Visst finns det situationer då tillbakaspel är det bästa alternativet, framför allt för att locka motståndarna att gå framåt och lämna luckor i försvaret. Men då måste våra mittfältare sedan dra iväg långa bollar till anfallarna. Och anfallarna måste se till att göra sig spelbara.

“Det jag var mest missnöjd med var att Andreas Landgren inte kom in tidigare”
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0083

Jag vill också se att fler än Max och Timossi vågar utmana motståndarna. Sök er in i straffområdet och dribbla, provocera gärna försvararna att stoppa er med ojusta medel. Var inte heller rädda för att skjuta. Men se för 17 till att träffa målet! Det har varit lite si och så med den saken hittills. Ibland undrar jag om HIF lägger för lite tid på skotträning? Men att det finns fler killar som kan dribbla vet vi. Joseph Ceesay och van den Hurk kan konsten att göra bort en motståndare, men vågar allt för sällan. Jag tror det beror på att självförtroendet sviktar efter alla motgångar tidigare i år.

En seger mot Göteborg skulle inte bara betyda mycket för tabellplaceringen utan troligen även innebära en boost för just självförtroendet. Förlusten i derbyt är bara att lägga bakom sig. Det var nog bara några av de största optimisterna som hade räknat med poäng där.

Något som talar för HIF på söndag är att Göteborg är minst lika sargade. F d HIF-aren Roland Nilsson som tog över tränarjobbet har inte lyckats bättre än sin företrädare. Sanningen är nog att båda lagen lider av för dåligt spelarmaterial och för många skador.  Mellberg kritiserades av många för sina sena byten i derbyt och med viss rätt. Det jag var mest missnöjd med var att Andreas Landgren inte kom in tidigare. Det finns för övrigt knappt någon spelare som kan göra skillnad med fem minuters speltid.

Helst skulle jag förstås se att båda lagen klarar sig kvar i allsvenskan men just nu är det inte mycket som talar för det. Det hänger givetvis på vad bottenkonkurrenterna Falkenberg och Kalmar kan åstadkomma i slutstriden, men jag tror att HIF och IFK kan hålla de båda lagen bakom sig och därmed får ett av lagen i söndagens möte chansen att kvala sig kvar

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*