Rollo: “Hopplös uppgift att tippa Superettan”

181027 Helsingborgs supportrar infšr fotbollsmatchen i Superettan mellan …ster och Helsingborg den 27 oktober 2018 i VŠxjš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 92138

Äntligen börjar vi närma oss premiären av seriespelet och nu återstår mindre än en månad innan det är dags för HIF att åka till Sundsvall och inleda vägen tillbaka till allsvenskan. Vi är många som hoppas på att sejouren i Superettan bara ska bli ettårigt, men samtidigt inställda på att den kan bli längre…

Träningsmatcherna, mot bra motstånd, har varit lovande. Det finns tecken som tyder på att Jörgen Lennartsson och Mattias Lindström med hjälp av sportchefen Andreas Granqvist får till något bra. Men att tippa hur det ska gå är en nästintill hopplös uppgift. Det märkte jag förra året. Då deltog jag i en tävling med gruppen Helsingborgs äldre om att tippa allsvenskan. Jag lyckades vinna tävlingen genom att pricka in tre eller fyra (minns inte riktigt) rätt. Ett ganska uselt tips egentligen, men bättre än övriga. Jag hade bla HIF på en åttonde plats. Ni vet hur det gick…

Att tippa Superettan i år är knappast lättare. Av erfarenhet vet man att lagen som ramlade ur allsvenskan tippas högt eftersom de föregående år höll en något högre klass. Men man vet ju också att det sällan är samma trupp som spelar i SE. HIF är ett utmärkt exempel på det. 

Vad man också vet att är det inträffar saker under året som helt kan ändra förutsättningarna. Skador, avstängningar, spelarförluster och värvningar – sådant är ju helt omöjligt att förutse. Det finns förstås de som trots det ger sig på att tippa. En av dem är Ola Lidmark Eriksson, på Playmaker AI, känd från Fotbollslabbet och C Mores Fotbollssöndag Europa.

Han har precis som tidigare år simulerat allsvenskan en miljon gånger och med hjälp av sin modell kommit fram till ett resultat. Något han nyligen presenterade i podcasten Studio Allsvenskan. Nu har han även gjort detsamma med Superettan, och inför säsongen 2021 är Jönköpings Södra IF favoriter enligt datan, och vinner 143 011 gånger. Plats två och tre är betydligt jämnare, där Östers IF vinner 118 824 gånger, och Helsingborgs IF vinner 116 349 gånger. Om hans modell håller hela vägen skulle HIF alltså ha goda chanser att ta sig tillbaka till allsvenskan 2022. Men, utan att ha koll på vilka faktorer han matat sin dator med, så vill jag varna för att ta ut något i förväg.

En dator har alltså räknat ut att Helsingborgs IF vinner Superettan 116 349 gånger efter ca 1 miljon simuleringar. Så här såg det ut när det begav sig senast i Oktober 2018 
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 92138

Det finns lag som smyger lite under radarn. Ett exempel är Västerås SK, som klarade sig hyfsat i Svenska Cupen. VSK spöade både MFF och Degerfors i cupen innan det tog stopp mot Häcken. (Samma Häcken som HIF spelade 1-1 mot.) Sedan undrar jag var Falkenberg tog vägen i Olas dator? 

Men nu säger försäsongsmatcherna kanske inte så mycket. De flesta lag har nyförvärv som ska spelas in och flera har, likt HIF, nya tränarteam som bygger nytt. Hur det ska gå för HIF i år hänger delvis på om Granen lyckas komma tillbaka – laget blir bättre med honom i backlinjen – men också på om målvakterna håller! Det finns väl inget lag i någon av de högre serierna som använt lika många målvakter som HIF, de senaste åren?  HIF har dock gjort några värvningar som känns spännande i år. Frågan är om de kan hjälpa till att bära laget hela vägen tillbaka till allsvenskan?

Två träningsmatcher återstår, båda mot smålandslag (Värnamo och Öster) innan avspark i Sundsvall. Fem spelare är nu iväg på landslagsuppdrag. Låt oss hoppas att ingen av dem återkommer skadad.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*