Rio Nalle: “De äldre spelarna i truppen är glada för att kramas”

Foto: Bjarki Tordarson

Året var 2010 och HIF jagade SM-guldet som mest, det var jämnt mellan dem och rivalerna Malmö FF. Spelarna behövde ha in lite mer kamratskap och glädje – in på Olympias gröna gräs klev björnen ”Rio-Nalle”. 

Allt om HIF träffade den folkkära Björnen i korridorerna på Olympia och växlade några ord med honom samtidigt som han visade oss runt arenan och fick veta lite mer om vem den där goa maskoten var och hur han hamnade här.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Jag tog tåget från Falun ner till Helsingborg och när jag steg av tåget på Knutpunkten var det klubbens medlemsansvariga, Fia, som mötte upp mig. Hon visade mig runt om i staden och sedan vägen hem till det vackra Olympia. Berättar Rio-Nalle samtidigt som han tar en klunk av sitt kaffe.

Olympia har sedan 2010 varit hans hem och under den västra läktaren har han med hjälp av materialaren och sin norrländska kompis Sverker konstruerat en fin och mysig grotta att bo i.

När Rio-Nalle kom till klubben var det för att peppa spelarna som höll på att jaga guldet och det var då väldigt jämnt mellan HIF och deras rivaler Malmö FF. Tyvärr var det Malmö som det året var snäppet bättre och vann Allsvenskan. Men Conny Karlsson och spelarna (med en hel del peppning av Rio-Nalle) såg istället till att inbringa fem raka titlar efter det istället, och vilken publikfest det var i samband med titlarna, något som gladde Rio-Nalle. För publikfester är något som alltid gör honom glad, det är en ett av hans mål i arbetet som maskot, att locka folk till matcherna och väl där få dem i stämning.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Min roll är att vara maskot först och främst, att peppa laget, vilket jag gör väldigt mycket men även att försöka få igång barn och vuxna runt om arenan i samband med matcher. Senast i helgen körde jag och Henrik Leveau från marknadsavdelningen runt i en cabriolet i staden för att peppa igång folket inför temat ”Röd lördag”.

Trots att han är så folkkär har han ännu inte funnit någon ”Rio-Nalla” att dela sin grotta med, men säger sig heller inte sakna någon eftersom att han får så mycket kärlek av spelarna ändå. Han tycker om alla spelarna, det måste man ju göra om man är maskot, men det finns de som är lite mer kramglada än andra vilket gör dem mer speciella för en kramglad Rio-Nalle.

Wahlstedt och Sundin var två bra ”Rio-Nalle-Kramare” men de finns tyvärr inte kvar här, men i övrigt är det de äldre spelarna i truppen som är glada för att kramas. Lindström, Chrisse, Alvaro, Gashi och Danne kramar mig mycket men förstås den kära lilla Nordmark också. Sen gör de flesta spelarna alltid en ”High-five” med mig när vi går förbi varandra i korridorerna på vardagarna. Berättar Rio-Nalle samtidigt som vi går ut på Olympias innerplan.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Mellan matcherna så tycker Rio-Nalle mycket om att gå i skogen, nu har han förvisso inte så många björnpolare men han tycker mycket om att hänga med spelarna, ledarna samt de andra medarbetarna på Olympia. Ibland tar han en sväng runt på stan då han tycker att det är skoj och överraska folk i otippade miljöer, för honom är det viktigt att träffa människor, sprida glädje och kamratskap och välkomna dem till hans hem – Olympia. För de allra minsta HIF – supportrarna finns en alldeles egen medlemsklubb som är startad och grundad av Rio-Nalle själv, den heter ”Rio-nalle-klubben”.

Den startades av mig, med viss hjälp av Fia som har koll på det där med medlemsregister, men efter det har jag skött den helt själv. Klubben har idag omkring 700 medlemmar men välkomnar givetvis fler och det skulle göra mig så-så glad om vi kunde vara 1000 medlemmar i slutet av säsongen.

Tiden springer iväg och Rio-Nalle måste nu vila upp sig efter att ha tagit slut på de sista krafterna under lördagens arrangemang. Han avslutar med att hälsa alla att han alltid tror på laget i sitt hjärta, HIF, och ser dem som självklara vinnare säsong efter säsong i allsvenskan – så även i år.

Om ni, era barn eller barnbarn vill bli medlemmar i Rio-Nalle klubben blir ni det enklast genom att trycka på länken här. Som medlemmar i klubben får ni fantastiska erbjudanden som ni inte vill missa, vänta inte – ta chansen redan nu.

bbl_jimmy_fors

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*