Reflektion: TNS- HIF

Tredje raka matchen utan något som helst spel att tala om. Det är fantasilöst, trist och riktigt riktigt dåligt.

***

Finnbogason fortsätter att vara ett mysterium. I boxen visar han prov på bollkänsla, teknik. Något man inte kan anklaga honom för utanför boxen.

***

En del spelare vill inte ha bollen, en del spelare släpper den inte ens under pistolhot. Rachid Bouaouzan tillhör numera gåtorna i HIF. Så stort register men så dålig match efter match. Dessutom, inte var han något stöd defensivt för Erik Edman.

***

Erik Edman, inkast i offensivt läge. Klockrent inkast. På fyra meter. Rakt till en TNS-spelare. Dessutom rundningsmärke hela första, men där får Rachid ta på sig en hel del. TNS hade hittat våra defensiva svagheter i alla fall.

***

De hade hittat våra offensiva svagheter också. Låt Christoffer Andersson ta hand om uppspelen. Hur kan man slå så många inlägg utan att träffa rätt? Det klagas på Sörum att han inte ligger på rulle. Är det lönt? Inte en boll som ens är nära att vara bra. Och Sörum var faktiskt på rulle ett flertal gånger men inte en enda boll hittar in på ytan.

***

HIF:s stora problem är att vi inte har en enda spelare som är kreativ på mittfältet. Missförstå inte, Rachid är ju kreativ men bara för sig själv. Hade varit intressant att ha sett en spelare som Simon Thern i den centrala spelfördelarrollen. Vi har kanske det bästa defensiva centrala mittfältet med de tre pjäserna Gashi- May/Sadiku. Men offensivt?? May tar bollen och springer så fort han kan (vilket är fort även med boll) men misslyckas med det mesta.Gashi slår några svepande crossbollar men alldeles för sällan.

***

Men ett ännu större problem är sannolikt rörelsen utan boll. Det är i princip endast Thomas Sörum som rör sig för att ge bollhållaren mer än ett alternativ. Resten tar sin rörelse när bollen redan är på väg och det är såå lätt för ett försvarande lag att försvara sig mot.

***

Tre målchanser, uttappade bollar som får tankarna till FIFA2012. Har länge känt igen Finnbogasons rörelsemönster och taffliga teknik men inte riktigt hittat var jag sett det tidigare. Men efter matchen igår så tog jag en match på FIFA2012 och då slog det mig… Finnbogason kanske tittat på den kantiga spelstilen spelarna får i tv-spelet? Det kan förklara Finnbogasons bedrövliga teknik..

***

Lindström vilades i lördags för att vara fit for fight till matchen igår. Sedan åker han inte ens med.. Att hans fru väntar barn kan väl knappast kommit som en överraskning? 

***

Det satsades på rutinen. Men de som ska stå för rutinen var de som underpresterade mest. Det är ju dessa spelare som med sitt lugn ska få igång passningsspelet och skänka trygghet åt övriga spelare. Edman och Stoffe någon??

***

Plottrandet med laget kritiseras. Kanske med rätta. Det roliga är att samma personer som klagat på att Conny/PO spelat med samma elva och uppställning hela tiden nu efter F_Y_R_A matcher sågar Åge för att han ändrar… Och ändringarna har ju ändå haft sitt syfte då spelet innan inte varit så bra precis.

***

Sedan Åge har kommit tillbaka har vi spelat fem matcher. Inte förlorat någon. Spelet har dessvärre påmint om Connyspelet. Och nog är det underligt? Vi spelar nu ett rakare spel (eller ska göra det) än under Conny. Hur fan går det till?

***

Efter två omgångar i allsvenskan som tränare var det många som jämförde PO med Åge och hävdade att PO ledde med 6-4 i poäng. Nu är det väl till att börja med knappast relevant att jämföra en tidigare assisterande med en huvudtränare men jag ger mig i alla fall ut i den jämförelsen efter Syrianskamatchen och konstaterar att det nu står 7-6 till Åge. Men det var kanske inte lika roligt att göra jämförelsen nu?

***

På lördag är det dags för Syrianska. Låt nu de yngre, som behärskar plasten, spela. In med Uronen och Krafth. Och kanske Åge bör ta sig en funderare. Att spela långt på konstgräs ger som bäst ett oavgjort resultat…

 

4 kommentarer

  1. Håller med om bristen på krativitet på mittfältet. May har spelat över hundra matcher i HIF utan att slå en enda assist. In med Nordmark i mitten. Han är både målfarlig och en bra passningsspelare.
    Jag tror också att det skulle bli ett bättre anfallsspel med Sundin i stället för Sörum.

  2. Tycker nog att HIF har kreativa mittfältare men i år har spelet till sror del handlat om att skicka upp bollen oavsett tränarkonstellation och då används inte det inre mittfältet utan trampar ofta vatten. En stor del av de långa bollarna förloras snabbt och press sätts sedan på vår backlinje. HIF ska spela längs marken och ha stor rörlighet samt tålamod. Ja, jag tycker Åge plottrar särskilt hur han använder May och Sadiku. Igår var HIF:s spel ofta riktigt riktigt uselt, det var i nivå med vad som spelades i lägre divisioner under 70-talet i England. Rakt må det fara men det går rakt åt skogen. Nej, Åge har inte förlorat men vi har också mött rätt taffliga lag och då räknar jag in IFK som ju ligger i botten och hemma mot Syrianska så tjusades åtminstone inte jag av vad som försiggick på planen. Att Sörum löper har ju ofta lyfts fram men det är väl det minsta man kan begära av en fotbollsspelare, att han löper?

  3. Apropå “ändningarna har ändå haft sitt syfte” kan man ju inte direkt hålla med om: visst har det ändrats men har det varit till det bättre? Knappast – då får man leta länge efter små, små förbättrade detaljer men som det är nu har det (precis som jag fruktade inför Syrianska) blivit för mycket förändringar vilket gör att man spelar stora delar matchen innan laget hittar sina positioner…

    En ny tränarröst (eller nygammal i detta fallet) kan ju göra nytta men till sist sitter det mycket i skallarna på spelarna och där är frågan om de rutinerade herrarna (Stoffe, Edman, Gashi osv.) har hungern efter mer framgångar? Jag tror mycket handlar om det mentala så kanske dom där samtalen Åge utlovade med spelarna inför omstarten behöver genomföras nu: på flyget hem från Wales, på bussen upp & ner från Södertälje osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*